Ornamental-lövvis utsikt över aspargusAsparges eller sparris är ett talrika släkt i familjen med samma namn Asparagaceae. Enligt de senaste uppskattningarna upptäckte och beskrev botaniker cirka trehundra arter av växter av detta släkt, och bland dem finns ätbara, medicinska och dekorativa sorter. De flesta av sparrisarterna är fleråriga växter som ser ut som buskar och halväxter, lianas och ampelkulturer.

Asparges är allmänt känd i världens asparagus vanliga eller apotek, som odlas som en exotisk vegetabilisk kultur. Men många fler sorter odlades på grund av ovanligt openwork lövverk. Idag hittar dekorativa och lövformiga sparrisarter tillämpning inom landskapsplanering av interiörer och trädgårdar runt om i världen.

Hemma visade aspargon sig vara obehaglig för vård och livsmiljö, växter som växer och blomstra i lägenheter. De mest populära inomhusarterna är flera.

Aspergus asparges (A. Asparagoides)

Aspergus asparges (A. Asparagoides)Sparris sparzhevidny beskrevs först och klassificeras av C. Linnaeus 1753, men tillhör släktet sparris kulturen började först 1909. I själva verket är inte så som deras mer kända släktingar ursprungs invånarna i Afrika, söder och öster.

Elegant sparris asparges representerar en gräsbevuxen creeper med stammar upp till tre meter lång. Phyllocladia, ibland kallade blad, men i själva verket är de stammar av växten spetsigt lanserade, släta, glänsande. Bredden på detta “ark” är 2 cm, längden är dubbelt så stor.

Blomstrande sparris aspargesPå vilda exemplar förekommer blommor, som i bilden av asparges, från juli till september. De är små, med märkbar arom. Efter pollinering i deras plats, först gröna, och sedan är röd-carmine bär bundna.

Denna typ av sparris kan inte kallas vinterhårdt. Men som en dekorativ växthus är han populär.

Frukt asparges sparrisBland trädgårdsmästare kan höra ett annat namn växter – sparris medioloydes och kulturella hemland, liksom i Australien och Nya Zeeland, som har blivit hennes andra hem, ett bröllop eller en vinstock kallas vualevoj. Anledningen är att den övervuxna växten skapar en vacker openwork baldakin som påminner om brudens slöja.

Trots populariteten i Australien är denna krypande art av aspargon officiellt erkänd som ett ogräs som utgör en allvarlig fara för jordbruksmark.

Related  Vi studerar från bilderna och beskrivningarna av olika och olika dahlior

Aspargus gustoflyvkovy (A. densiflorus)

Aspargus gustoflyvkovy (A. densiflorus)Det är mycket vanligt och favorit typ av blomma odlare av sparris, som är en perenn, vintergrön växt, som beroende på sort och arter kan fungera som en marktäckare eller krukväxter. Växter tolererar lätt ljus sol och, som förekommer infödda i Sydafrika, har små törnen.

Aspargesarter av densiflorus växer i kustregionerna och i provinsen KwaZulu-Natal i södra Afrika. Växten är motståndskraftig mot torka, obehaglig för jordens sammansättning, men växer lättare och blommar i en organisk fuktig mark.

Arten av växter varierar betydligt beroende på sort och underart. I de flesta växter når stjälkarna en meterlängd och kan vara så upprätt eller som hängande, som i spindelens sparris. Detta är den mest populära sorten som är relaterad till arten densiflorus.

Blommorna i Gusto-blomma sparrisen är små, ofta vita eller blekrosa. Detta är en av de mest doftande sparrisarterna, och den söta aromen som härrör från växten bärs långt till grannskapet. Blomningen är oregelbunden och varar ungefär två veckor och faller på den sydafrikanska sommaren.

Effektiv ljusröd bär aspargesI stället för blommor efter pollinering uppträder spektakulära ljusröda bär, som i bilden av sparris, som innehåller i en mogen form ett svart frö.

AsparguskruvsprutareAspergus gustopvetrovy Sprenger i vild form och när den odlas i trädgården är en markdäckanläggning. I pottkulturen håller unga skott först en vertikal form, då, når en längd på ca en meter, droop. Växten växer bra i solen, när det kommer i skuggan, stammarna sträcker sig och grönarna blir vitare än sällsynta.

Phyllocladia sparris av denna art överstiger inte 2-2,5 cm, och deras bredd är bara 1-2 mm. Stammarna är grupperade ihop. På våren visas vita eller rosa blommor på sparrisen. Ripening efter dessa bär med en diameter på upp till 5 mm är målade i orange eller scarlet toner och innehåller svarta frön. Rotsystemet är väldigt förgrenat och består av tunna rötter och lövknölar, med vilka växten kan förökas.

Asparges av släktet densiflorus MeyersiiDetta, som visas i fotos asparges, ser bättre ut när det odlas i skuggan eller penumbra. typ sorter Sparris densiflorus Meyersii kända genom olika namn, men de flesta av anläggningen kallas ormbunke-rävsvans, sparris ormbunke eller sparris Meyers.

Related  Raffinerade liljblommor – en levande trädgårdsdekoration

Höjden av denna representant för asparges når 60 cm, medan busken består av långa mjuka stammar som kommer från det gemensamma centrumet. Busken behåller sin kompaktitet under lång tid och är väldigt dekorativ och uppskattas av blomsterhandlare. Gustoopushennye skott är täckta med tunna, mjuka nålar av ljusgrön färg, vilket ger stammen utseendet på en katt eller rävsvans. Blommor är små, vita. Frukt är runda ljusröda bär.

I naturen finns Meyers sparris i södra Afrika och i Moçambique.

Asparges av arten densiflorus av Cwebe sortSparris arter Cwebe densiflorus sorter – en nära släkting till växterna som beskrivs, men till skillnad från sparris gustotsvetkovogo bättre Sprenger håller den vertikala formen, och dess unga skotten har en unik, lila eller brunaktig färg.

Detta är den enda sorten som kontraindiceras i solen, och dess dekorativhet är bäst avslöjad i en ljus nyans.

Asparges-halvmåne (A. Falcatus)

Asparges-halvmåne (A. Falcatus)En växt från Mocambique och Sydafrika är en av världens största sparrisarter. Hemma i Sydafrika är planteringar av sparris halvmåne utformade för att skydda markens gränser. Och denna roll av växten är inte förvånande, för den här typen av sparris bildar långa ramifierade skott upp till 7 meter i höjd. När stödet är installerat, suger unga, fortfarande gräsbevuxna lopp runt den och så småningom blir en solid häck, toppad med spines.

Bladet av halvmånen sparris, som i bilden, är mörkgrön, tunn, krökt. Växten blommar, som bildar en racemosblomställning, kombinerar 5-7 aromatiska blommor med vit färg. Modningen av bär lockar många fåglar, jakt efter dolda under det röda skalet av svarta frön.

Bladet av halvmånen sparris är mörkgrön, tunn, kröktDenna typ av asparges präglas av en hög tillväxt och kan odlas både i skuggan och i den dimmiga solen. Växten är bra för vattning, multiplicerar och frön, och uppdelningen av en vuxen buske.

Aspergus racemisk (A. racemosus)

Aspergus racemisk (A. racemosus)Asparagus racemisk eller racemosus är en infödd invånare i Nepal, Indien och Sri Lanka. Här är växten känd som satavar eller shatavari.

Related  Vilka gödselmedel kan användas för orkidéer?

Växten når en höjd av en till två meter och föredrar i naturliga förhållanden att rotera i mark med ett stort antal steniga stenar, grus och stora insatser. I botanik beskrivs formen av asparges 1799 och har sedan dess inte förlorat sin popularitet, och finner till och med nya beundrare inte bara som prydnadsväxter utan också som en grön läkare.

Vita sparrisblommor samlas i en pensel och har en ljus aromSvamp asparges i Ayurveda texter rekommenderas som ett medel för att förebygga och behandla magsår och dyspepsi. Modern forskning har avslöjat förmågan att utsöndra toxiner och upprätthålla immunitet i den skildade sparrisen, vilket helt rättfärdigar det populära namnet “shatawari” eller “healer av hundra sjukdomar.”

Utseendet på busken är väldigt dekorativt. Denna växt är upp till två meter hög med klättring eller vissande skott med klöda kloddar samlade i buntar. Det officiella namnet aspargus fick tack vare de rosa eller vita blommorna som samlades i borsten med en ljus arom.

Asparguspinnat (A. Setaceus)

Asparguspinnat (A. Setaceus)Asparguspinnat är en naturlig art för Sydafrika, men växten var så opretentiös att den lätt acklimatiserades till andra delar av världen. Namnet på denna asparges kommer från Latin Saeta, vilket betyder “hår” eller “borst”. Därför kallas arten ibland asparges finaste eller bristly. En annan version av namnet, A. plumosus eller pinnate, som erhållits av växten redan 1875, anses vara föråldrad.

Växten representerar en stigande halvbuske med nakna, starkt förgrenande stammar som kommer från ett gemensamt växthus. Stamområden som kallas blad är egentligen de tunnaste av alla arter som studeras. Bunten innehåller 3-12 phyllocladia, vars längd är upp till 15 mm och diametern är upp till 0,5 mm.

Blommande av pinnat sparrisBlomningen av sparrisen som avbildas i bilden är utseendet på många små vita blommor. Frukt, till skillnad från andra aspargesarter som beskrivs, är inte röda, men blåsvarta, innehållande från 1 till 3 frön.

Video om asparges