Aspidistra i landskapsdesignI cirkel av älskare av inomhus växter aspidistra ära ära av den mest varaktiga och lilla capricious kulturen. Denna invånare i de asiatiska troperna kan tåla, utan synliga förluster, långa perioder av torka, destruktiva utkast och torr luft för andra växter, låga temperaturer och regelbunden vattendimning av jorden.

För ungefär ett sekel sedan upplevde Europa och Amerika en verklig boom i samband med växternas popularitet. Men hittills odlas hundratals arter av aspidistra, floriculturalists och nu bara en liten del av sorterna av detta intressanta prydnadsblad, vilket ibland förstör ägaren med få dekorativa men mycket ovanliga färger.

Aspidistra elatior, hög eller bredbladig (A. elatior)

Aspidistra elatior, hög eller bredbladig (A. elatior)Klassificering av arter aspidistra förändras fortfarande ständigt. Det introducerar nya sorter, kombinerar eller delar underarter. Men den mest studerade och välkända arten av aspidistra är den höga eller elatior som avbildas på bilden.

Ursprungligen betraktades artens hemland som Kina, men i slutet av förra seklet fanns sådana vildväxande exemplar på ett antal japanska öar. Växten klassificerades först som en aspidistra lurida, men idag kombineras arten.

En av sorter av varierad aspidistraDärför nämns den elatior som presenteras i bilden av aspidistra i litteraturen som hög eller bredblödad.

Faktum är att denna sort av växt har breda läderliknande blad, växer rakt från roten och stiger ovanför marknivån, beroende på olika aspidistra, med 30-60 centimeter. Den underjordiska delen av växten består av den huvudsakliga rhizomet, som ligger strax under markens yta eller som dyker upp på ytan, och tunna ytterligare rötter. Juicy köttig rhizome aspidistra har en diameter av 5 till 10 mm, grenad och i en vuxen växt kan ockupera ett stort område.

Gingerbread aspidistraLancet eller avlånga blad i vissa fall når längden 50 cm, och deras petiole växer till 35 cm. Bladets bredd är 6-10 cm.

Related  Hur man förhindrar anthuriumsjukdomar

Plattan är hård, mättad grön. Idag är det extremt populärt, den varierade aspidistraen med randig eller prickig löv som finns i naturen och aktivt odlad.

Blossom bredbladig aspidistraAspidistra bredblad, som i bilden, blommar och bildar en enda bruntviolett blomma upp till 2 cm i diameter. En blomma kan ha från 2 till 4 skålar.

Aspidistra Variegata med ljusa vita fläckarInuti den köttiga täta korolla finns 6 till 8 ståndare och en svampformad pistil med en diameter på upp till 8 mm. I egenskap av aspidistra blommar elatior från januari till april, när regnsäsongen börjar i den asiatiska regionen. Sedan bildas i stället för blommorna gröna eller brunbruna, rundade frukter som innehåller stora frön.

Särskilt populära är de olika brokiga nejlikor eller Aspidistra Variegata med ljusa vita eller gula fläckar, som stjärnor på en mörk bakgrund lamina, eller med kontrasterande ränder och stroke.

Detta gör aspidistu hög så populär och populär. Uppfödare erbjuds dussintals sorter av aspidistra, som i bilden, med löv av olika storlekar, former och färger.

Aspidistra attenuata (A. Attenuata)

Utseendet av aspidistra attenuata från bergskogarna i Taiwan är mycket lik beskrivningen av bredbladiga aspidistra. Men det var öppet hundra år senare, år 1912.

Aspidistra attenuata (A. Attenuata)Växten har en krypande, avrundad rhizom med en diameter av ca 1 cm. Det växer upp på lös, drenerad jord i skogen, det här är en slags aspidistra, som i bilden bildar den täta gardiner. Mörka löv kan dekoreras med små lätta fläckar. Längden på petiolen är 30-40 cm, och det bakre bladbladet kan ha en längd på upp till en halv meter. Bladets bredd är mycket mindre och är ca 8 cm.

Blomstrande vilda former av aspidistraBlomstrande vildväxande former av aspidistra, som i bilden, är inte alltför attraktiva. Växten bildar blommor upp till 5 cm i diameter, med 3-5 skålar. Corolla av klockformad form har en lila färg, kronblad kan vara nästan vit eller grön. Inuti är blomman från 7 till 8 ståndare och pistiller med en diameter på upp till 5 mm. Blomning av kulturer, särskilt den svängda aspidistra, är mycket mer intressant och ljusare.

Related  Användbara egenskaper och kontraindikationer för användning av röda betor

Blomningen av denna art av aspidistra börjar i juni, lite senare finns det frukter.

Storblommig aspidistra (A. Grandiflora)

Storblommig aspidistra (A. Grandiflora)Denna art av aspidistra upptäcktes nyligen i Vietnam, och plantan lockade omedelbart uppmärksamheten hos fans av tropiska kulturer. Orsaken är i ensamma, upp till 80 cm obovate blad med kontrasterande fläckar på plattan, och även i den fantastiska blomningen av aspidistra.

På plantans rötter i mitten av sommaren framträder två eller tre blomsterknoppar, som blir blommor med en diameter av 2 till 4 cm. Corolla med violett färgning hålls på krypande stammar ca 5 cm lång. Varje kronblad har en vit långsträckt appendage med mörka lila kanter, vilket gör blomman av arten av aspidistra som presenteras på bilden verkligen unik.

Inuti blomman är en aspidistra, som i ett foto som liknar en tropisk spindel, 11 eller 12 ståndare upp till 3 mm lång. Skivformad pestel i formen har en längd på ca 3 mm och en diameter på upp till 5 mm.

I naturen förekommer blommor över marknivå i juli. Hemma är blommande inte så regelbundet och beror till stor del på omsorg för aspidistra.

Sichuan Aspidistra (A. Sichuanensis)

Sichuan Aspidistra (A. Sichuanensis)Hemlandet av denna art är aspidistra – bambuskogar i Kina, där på en nivå av 500-1100 meter över havet, bildar växten tätt övervuxna ängar.

I denna art, aspidistra, på bilden, är en kraftig krypande rhizom med en diameter på upp till 12 mm och enstaka upprättstående blad upp till 70 centimeter höga. Bladplattan med bågeven skiljer sig i tät grön eller fläckig färg och växer till 35 centimeter. Bredden på det lanserade eller elliptiska lansenformiga arket är från 4 till 8 cm. Skorpan, beroende på sorten, kan nå en längd av 10 till 40 cm.

Related  Juicy melonmassa kan vara både fördelaktig och skadlig för kroppen

Blomstrande kinesisk utseende aspidistraBlomningen av den kinesiska arten av aspidistra faller under perioden från januari till mars. Blommor är fästa på roten med en pedicle längd från 5 till 50 mm. Inuti den klockformade korolla med sex kronblad finns 6-8 ståndare och en stor kolonnpistil med en diameter på upp till 12 mm.

I jämförelse med aspidistroy elatior blommor av denna sort, som i bilden, är mindre och mörkare, nästan svartviolett.

Aspidistra av oblencepholia (A. oblanceifolia)

Aspidistra av oblencepholia (A. oblanceifolia)En annan art av aspidistra från Kina utmärks också av små blommor, men detta är inte den enda egenskapen hos växten. Den har smala, baklanserade blad, vars bredd är endast 2,5-3 cm.

Blommar aspessleder av cloudberryFörutom former med jämngröna löv finns det sorter av aspidistra, som på bilden, som har upptäckt gulgröna lövverk.

Aspicadist av Guanjouis (A. Guangxiensis)

Aspicadist av Guanjouis (A. Guangxiensis)Den aspidistra som visas i bilden är ganska tunn, endast 5 mm i diameter, skaliga rhizomer och ensamma blad av ovoid eller elliptisk form. Plåtlängd på 20 cm hålls på en lång petiole och växer till 40 centimeter längd. Själva arket är inte lika stort som för andra arter. På den breda plattan är gulliga chaotiskt utspridda fläckar, som ofta finns på växterna från denna infödda från Kina, tydligt synliga.

Blommar Guanjou AspidistraI maj på marken i närheten av grönska, som på bilden, kan du se ensamma, sällan parade blommor med en diameter på upp till 5 centimeter. Urceolate lila-violetta vispar är monterade på stjälkar ca 4-5 cm lång, med alla åtta kronblad kan ses långsträckta utväxter, liknande dem som har Aspidistra grandiflora.

Houseplant aspidistra – video