Povej mi, kako izgleda bombaž? Vedno sem mislil, da je bilo pridelano samo v industrijske namene, da bi dobil bombaž, vendar lani, ko sem ostal v sanatoriju, sem imel srečo, da sem videl cvetenje grmov, posajenih v lokalnem parku. Nisem videl nobenih čudovitih očal, vendar nisem imel časa videti zorenja plodov – potovanje se je končalo in moral sem oditi. Zanimivo je vedeti, kako izgledajo.

bombažBeseda “bombaž” je vsakomur seznanjena, vendar pa nihče nima pojma, kaj je. Večina ljudi ponavadi kliče bombažno naravno tkanino, v resnici pa je rastlinsko vlakno – sadje pridelka, imenovanega bombaž. So osnova za izdelavo naravnih tkanin, kot so cambric, chintz, satin in drugi. Vrednost ni samo sadje, temveč preostali del rastline. Torej, olje je narejeno iz semen, tehničnih in živilskih, iz stebel – papirja in rastlinskih odpadkov je dovoljeno za krmo živali. Kako izgleda bombaž in kako prinaša sadje?

Opis kulturebomba iz bombaža

Bombaž po naravi je zelnata rastlina, sorodnica slezenja. Najpogosteje raste v obliki grmovja, lahko pa so celo drevesa impozantnih velikosti, višje od 5 m. Po glavnem, navpičnem, peclja se pojavi do 7 listov, v sinusih začnejo oblikovati stranske poganjke in veje grmovja.

Zanimivo je, da čas nastanka prve bočne veje določa sortno afiniteto bombaža glede na obdobje zorenja sadežev: prej se zdi, da hitreje zorijo zorenje, kar pomeni, da bo sorta zrela.

V bombažu je koreninski sistem ključen, z dodatnimi koreninami, ki so večinoma plitve (največ 0,5 m na globini tal) in so najbolj razvite, če je dovolj vlage. Središčno jedro lahko gre globoko do 2 m, njegova dolžina se začne od 80 cm in več.Bombažni cvet

Kultivirajte pridelek z setvijo semen. Tri mesece po nastanku poganjkov se prične cvetenje bombaža in sijaj sijaj: dovolj veliki brsti so vrtnice, preproste ali pol dvojno oblikovane. Barva cvetov je lahko drugačna, vendar je vedno monokromatska. Prvi popki so nežni ali rumeni in ko zorijo, postanejo vijolični ali roza. Cvetenje rastline je tako lepo, da je včasih posajeno in na zasebnih parcelah.

Related  Vse, kar morate vedeti o kopru in peteršilju

Značilnosti plodovplodov

Na koncu cvetenja se popki nastajajo na mestu popkov v obliki kapsul, znotraj katerih so semena. Kapsula raste, raste v velikosti in približno sedem tednov po cvetenju razpoči na dele, od 2 do 5 kosov, ki razkrivajo bela tanka vlakna, zbrana v komolci. Na prvi pogled izgleda kot žoga zračnega bombaža.sadje bombaža

Bombaž je samoprašna rastlina in ima veliko sort. Tanjša rastlinska vlakna in dlje, bolj dragocena je sorta.

Žetev se izvaja v več fazah, saj škatle niso istočasno zorjene. Včasih je bilo to storjeno ročno, danes pa mnogi ljudje uporabljajo posebne stroje, čeprav v nekaterih državah človeški faktor še vedno ostaja.

Video o rasti in zbiranju bombaža