Blossoms gloxinium på vindrutanSammetlöv och stora blomsterklockor av gloxinium är älskade av många blomsterhandlare. Och med den nuvarande överflöd av sorter och hybrider dubbelt ont när på grund av fel eller brist på vård i hemmet Gloxinia blommor små och oregelbundna, och ibland helt enkelt dödas.

Hur lyckas man med att odla en husväxt? Hur bryr du dig om gloxinia hemma, så att kulturen konsekvent glädde blomsterhandlaren och kraftfulla lövverk och frodiga hattar med ljusa färger?

Belysningsförhållandena för odling och vård av gloxinia

Liksom alla familjemedlemmar, älskar hem gloxinia ett överflöd av ljus, men direkt solljus har inte den bästa effekten på växtens tillstånd. Ganska täta pubescenta gjutgods kan, blommor visser mycket före tid. Därför tar man hand om gloxinia, de väljer en plats för säsongen och klimatzonen.

Gloxinia föredrar en ljus platsTill exempel, på våren växer blomman vackert och samlar färg på södra fönstret, men på sommardagen och vid blommans topp kommer det att krävas skuggning. I värmen är det optimalt att sätta krukor med gloxiniums på östra eller till och med de västra fönster, där solens maximala intensitet endast uppträder på kvällen eller på morgonen.

Samtidigt får man inte glömma att en brist på ljus i vård av gloxinemi hotar:

  • dra internoder
  • förlust av dekorativt lövverk;
  • en minskning av blomkvaliteten eller en fullständig avvisning av formning av knoppar;
  • blekt lövverk och öppningsfärger.

Till växten var bekväm under de skapade förhållandena, den är försedd med en lätt dag som varar 12-14 timmar.

Det är särskilt viktigt att observera denna regel vid en tidpunkt då knölen bara är ingrepp, och löv förekommer över ytan av substratet. Särskilda lampor för belysning kan hjälpa till med detta.

Mikroklimat för vård och odling av gloxinia

Vid höga temperaturer förlorar anläggningen sina dekorativa egenskaperRotning av knölen sker vid en temperatur av 24-25 ° C. När gloxinium bildar de första bladen sänks temperaturen till 22 ° C på eftermiddagen.

Related  Vi växer i landet hus olika typer och typer av anemoner

Nattluft kan vara 4-5 ° C kylare. Om rummet blir varmare och anläggningen saknar ljus, som ofta uppstår när en uppsättning av knoppar i slutet av vintern, även med rätt vård Gloxinia sträckor, förlora en del av de dekorativa blommor och blad på långa stjälkar krymper.

Den lägre temperaturgränsen för gloxinium är 18 ° C. I kallare luft sänker växten vegetationen, och om du inte justerar gloxin vård hemma i tiden, kan den dö. Lika skadlig för växten under vegetationen och blomningstiden är en långvarig temperaturökning över 28 ° C.

Förutom temperaturen i rummet är gloxinia luftfuktighet viktig inom området 60-80%. Om det obehag som är förknippat med överdriven torrhet i luften, säger de sänkta, något tucked-up bladplattor.

Gloxinium kan inte sprayasHur bryr sig om gloxinia, om rummet är uppvärmning och fuktighet är mycket lägre än de rekommenderade värdena? De bortskämda bladen på växten tolereras dåligt med sprutning, som ofta används för att luftfuktas. Därför är det bättre att placera krukor med växter på våt claydite eller använd hushållsbefuktare.

Om kronan bevattning är nödvändig, gör det bättre i badrummet på natten, så att i en sluten mörkt rum lämnar vissna, och ett fönster gloxinia slog redan helt torr.

Plantera och ta hand om gloxinia knölar

Beroende på lagringsförhållandena börjar gloxinia tuberum växa från februari till mars. Vid den här tiden är det viktigt:

  • komma ut från förra årets substrat, rensa resterna av gamla rötter och jord;
  • ta en svagt rosa lösning av kaliumpermanganat i en halvtimme eller behandla den med all tillgänglig systemisk fungicid;
  • under 12-24 timmar, nedsänkas i en lösning av heteroauxin eller ett annat tillväxtstimulansmedel så att tillväxtpunkten i depression inte påverkas av läkemedlet.

Knäblocket gloxinia groddarOftast är det på scenen av plantering och med den efterföljande, som i bilden, vård av gloxinia hemma, finns det den största risken för tuberförlust. Detta händer på grund av deras förfall. Därför gör i potten nödvändigtvis dränering minst 3-4 cm tjock, och tubern själv ströms med jord inte mer än en centimeter.

Related  Välj alocasia enligt beskrivningar och bildvarianter

Potten för gloxinia är vald beroende på knölens storlek. För ett ungt exemplar är en behållare med en diameter av 7-9 cm lämplig och en långblommande knöl planteras i en kruka med en bredd på upp till 15 cm.

Som ett substrat kan vi rekommendera en blandning av två delar av bladmark, samma mängd torv och en del av tvättad sand. Det är användbart att sterilisera marken, och även lägga till ett naturligt antiseptiskt medel, till exempel en liten pundad kol eller sphagnum.

Den planterade knölen är täckt med en film eller ett paket och sätts i värme på en väl upplyst plats. I ett sådant skydd förblir växten i flera dagar, under vilken, förutom regelbunden luftning, krävs särskild vård för gloxinia hemma inte.

Bevattning med gloxin hemma

Bevattning med omhändertagande av gloxinium och odling av det från en knöl görs bäst genom ett bricka eller vid krukans kant.

Det är extremt farligt om fukten kommer till kärnan i knölen eller till unga doftande lövverk. Solen kan lämna irreparabla brännskador, och kall luft i kombination med vatten leder till utseendet av foci av rot.

Vattna växten med rumstemperaturvattenVatten för bevattning ska vara stillastående och 2-3 ° C varmare än luft i rummet. När fukt absorberas i marken, efter en halvtimme, avlägsnas dess rester från pannan under potten.

Intervallet mellan vattning väljs så, att jorden under tiderna torkas nästan. I det här fallet, om temperaturen sjunker eller en lång period av regn, är det mycket mindre möjligt att fukta substratet när man tar hand om gloxiniablomman hemma.

Top dressing för vård av gloxinia

Snabb tillväxt av löv och frodig blomning är omöjligt utan ytterligare stöd. Gloxinium två gånger per vecka matas organiska och mineralgödselmedel. Det är bäst att genomföra denna procedur på kvällstid eller på eftermiddagen, såväl som i grumligt väder, så att solen inte skadar växlingszonen och lövverket på växten.

Related  Förvaring och plantering av rhizomer av achymener

För att bilda knoppar befrukas gloxinium med kväveFöre framväxten av knoppar, förutom ekologisk, är växten i behov av kväve, vilket stimulerar tillväxten av grön massa. Men efter bildandet av knoppar är kväveintaget i jorden begränsat och övergår till fosfor-kaliumtoppning. De förbättrar blommande, och spårämnen hjälper till att bibehålla höga dekorativa växter.

När massblomningen är klar, inom ramen för den regelbundna återtagandet av gloxinia om två veckor, befruktas det två gånger med kaliumfosformedel. Denna åtgärd kommer att hjälpa tuberna att förbereda sig för viloläge.

Ta hand om gloxinia under viloläge

Blomningen är överI slutet av perioden av vegetation gloxinia faller i mitten av hösten.

Med den ovanjordiska delen döden blir knölen gradvis till ett tillstånd av “viloläge”, upphör att utveckla och konsumera fukt. Vid den här tiden är det viktigt att du först minskar och slutar helt vattna.

För hela viloperioden, som i bilden, förändras vården av gloxinia hemma. Först av allt är knölen viktig för att säkerställa säker lagring. Gör detta på ett av två sätt:

  • Potten överförs till ett kallt rum där luften inte är varmare än 10-15 ° C, och ibland fuktas för att förhindra att knölarna torkar ut.
  • Efter de döende bladen tas knölarna bort från jorden, rengöras och hällas med sand eller sågspån i kylan.

I det andra fallet, är gloxinia tuber lagringstemperatur 5-8 ° C, och substratet, i vilket de skall vara torrt eller lätt fuktigt, på annat sätt undvika röta och mögel. Denna lagringsmetod är lämplig eftersom planteringsmaterialet inte tar upp mycket utrymme, och vård för gloxinia reducerar för att undersöka sovande knölar.

Video om att växa och ta hand om gloxinia