pepparmyntaVid varje dacha har i lång tid fått en plats för kryddig läckande pepparmint. Detta opretentiösa gräs används i hemlagning tillsammans med andra växter – dill, persilja, oregano. Å andra sidan har örten medicinska egenskaper. Dekoktioner och infusioner används i folkmedicin, olja och tinkturer tillverkas på ett industriellt sätt. De medicinska egenskaperna hos pepparmynta och kontraindikationer till dess användning är väl studerade.

Karakteristik av mynts kemiska sammansättning

En speciell arom lämnar pepparmynta lämnar eterisk olja, som är en blandning av mentol och dess derivat. Dessutom innehåller bladen organiska cykliska föreningar:

 • kamfen;
 • limonen;
 • pinener;
 • cineol;
 • pulegon;
 • meyanton.

Tillsammans med föreningar av mentolgruppen och eteriska oljor står de för 60% av de kemiska element som extraheras från blad av pepparmynta. Resten representeras av biologiskt aktiva tillsatser, organiska syror, antocyaniner, azulener och mikroelement. En sådan mättad halt av ämnen som är nödvändiga för människor är 3% av vikten av den gröna massan. Naturligtvis har pepparmintens egenskaper funnits och växten odlas i industriell skala.

Tillämpning av pepparmint för medicinska ändamål

Pepparmynta eterisk oljaLäkemedelsformer av pepparmynta är produkter som framställs av färska råvaror genom extraktion i lösningsmedel och användning i komplexa preparat:

 • mintolja;
 • tinktur av mynta eller mintdroppar;
 • Apotekskostnader med mynt
 • briketterade produkter från torr sammansättning;
 • komplex “Validol”, “Corvalol”, “Valocardin”.

Att veta de användbara egenskaperna hos pepparmynta och kontraindikationer, kan du applicera örter skördas självständigt hemma. Du kan använda den inte bara för medicinska ändamål, utan även i matlagning och parfym.

Servants patricier före festen mint gnuggade bord och väggar besprutas med tinktur, vilket innebär att lukten av friskhet till rummet. Och soldaterna var förbjudna att dricka före kampens infusion av mynta, för det troddes att “Afroditens gräs” minskar militans.

Den minsta terapeutiska egenskapen är baserad på menthol substansens verkan. När ämnet kommer i kontakt med huden eller slemhinnan irriterar mentol nervändarna. En signal överförs i form av stickning eller kylning. I det här fallet får blodkärlen en signal för att smala, hålla värmen och inre kärl expandera och därmed lindra spasmen och smärtsam effekt. Det är fördelaktigt för angina attacker, minskar huvudvärk, förbättrar venernas arbete, stärker matsmältningsarbetet. Mynta har en positiv effekt på levern och gallkanalerna, kompositionen av gallaförändringar.

Related  Elixir av energi och manlig kraft – valnötter med honung

För behandling används nästan alla delar av pepparmyntaBaserat på den komplexa verkan av komponenterna extraherade från mynta, framställs många doseringsformer. En av drogerna är tinktur av pepparmynta. På fabriken sker extraktionen av de medicinska elementen från den gröna massan genom extraktion med etylalkohol av de aktiva substanserna. I officiell form består tinktur av pepparmint (Tinctura Menthae piperitae) av lika delar av olja och alkohol extrakt.

Hemma framställs tinkturen genom att blanda lika viktiga partier av etylalkohol eller renad månhinne och mintblad. Efter att ha insisterat på en varm, mörk plats i 20 dagar, rengörs den resulterande vätskan av uppslamningen och förvaras i en mörk, kall plats.

Instruktioner för användning av tincture pepparmint inkluderar att använda den för problem:

 • som smärtstillande medel för neuralgi;
 • antiemetisk och carminativ;
 • med vaskulär ton, ökat blodtryck, dålig blodcirkulation;
 • sömnlöshet och hjärnanäring.

Du ska dock inte missbruka detta läkemedel. Okontrollerad användning av mentol droppar kan orsaka kramp i andningsorganen, upp till andningsstopp. Därför bör du rådgöra med en läkare för kroniskt sjuka personer innan du använder en mintelixir.

Mynta oljaDen producerade pepparmyntsoljan (Ol. Menth. Pip.) Appliceras externt. Den analgetiska effekten uppnås genom att gnugga den tidsmässiga delen, med smärta och klåda i huden, underlättar tillståndet med insektsbett. Så den välkända salvan “Starlet”. Intern användning av olja är endast möjlig enligt doktors recept.

PepparmintteI folkmedicin används infusion av örter. Det används för matsmältningssjukdomar, för förkylning, som lugnande medel. Mint-te används ofta. Det bryggs och får bryggas. Efter att ha ätit med honung eller en. Särskilt användbart är te med sömnlöshet. Det noterades att patienter med magsår tolererar dåligt.

Fördelar och skador på pepparmynta beror på många anledningar. Eftersom mentol minskar blodtrycket, lugnar ner, sänker aktiviteten, kan det inte tas av personer som kör fordon. För personer med lågt blodtryck är detta ämne också förbjudet. Du kan inte dricka pepparmintte till en ammande mamma, eftersom laktation minskar och barnets mintillsats i mjölken kommer att skada.

Related  Läkningsegenskaperna hos mynten av olika typer

När det är möjligt att samla pepparmynt och hur man ordentligt förbereder

PepparmintblommorDen största koncentrationen av näringsämnen i medicinska råvaror är närvarande i den spirande fasen. Vanligtvis är det i juni eller juli, beroende på region. Klipp av kvistar ligger i skuggan på en ventilerad plats. Innan råvarorna torkas måste du tvätta bladen. Vissa gör detta efter skörd, andra ordnar mintdusch i trädgården. I det här fallet startar rengöringen efter det att bladen har torkat.

Vid torkning av mynt kan du inte använda torkskåpet eftersom ljusetrarna kommer att avdunsta. Hemma torkas det torkade materialet i dukväskor eller glas tätt stängda burkar.

Vid skörd från stora plantager torkas gräset gräs under en baldakin, gafflar med gafflar. Bladmaterialet går till förpackningen till försäljning och för användning i samlingar. De återstående grenarna används för att extrahera eteriska oljor och förbereda flytande former. Enligt GOST ska apotekets råmaterial vara en massa krossade plåtar utan att inkludera svarta plåtar.

Behandling av pepparmynta – video