Svart rädisa i vår menySvart rädisa, den mest akuta sorten av fröradis, har länge varit vördad i Ryssland. Denna opretentiösa rotgrödan var en del av kostnaden för nästan alla lag av befolkningen både på sommaren och på vintern när det fanns mycket få färska grönsaker.

Hos personer med rötter ganska grov ytskikt och snövita saftiga kött värderas inte bara för kulinariska egenskaper, men också de positiva egenskaperna hos rättika. Skivor av denna grönsak, tillsatt i blötta äpplen, grönsaker och svamppipor eller surkål, förhindrade utseendet av mögel och förstörelse. För tillfället vet människor hur man använder svart rädisa för förkylning, reumatism, beriberi och andra sjukdomar. Radish med honung och är fortfarande det mest populära receptet för säsongens bronkit och rinit.

Idag på grönsaksbäddar finns en användbar anläggning sällan. Detta beror på spridningen av andra mindre akuta sorter av kultur: rädisor, japanska och kinesiska rädisor.

Rädisa med honung är en pålitlig assistent för hostaMen vid de första tecknen på säsongssjukdomar minns alla samma personer exakt om opretentiösa rotgrödor med en bittert akut smak. Så hur är rädisan användbar? Vad bestämmer i sin sammansättning de användbara egenskaperna hos rotgrödor, och vad kan negativt påverka människors hälsa?

Kemisk sammansättning och värmevärde för svart rädisa

Användbara egenskaper hos svart rädisaLiksom alla rotgrödor relaterade till detta släkt, är svart rädisa låg i kalorier. 100 gram färska grönsaker står för endast 36 kcal. Men vitamin- och makronäringsmedelsammansättningen är mycket rikare. Den skarpa vita massan, förutom vitamin C, det finns vitamin E och PP, en liten mängd av beta-karoten, såväl som flera medlemmar av gruppen B: B1, B2, B5 och B6. Makroelement i svart rädisa representeras av kalcium, magnesium, kalium, fosfor och natrium, järn är närvarande som spårämne.

Användbara egenskaper hos svart rädisa är inte bara i närvaro av mineralsalter och vitaminer. 100 gram rädisa har 88 gram vatten, 1,9 gram protein, 0,2 gram totalt fett, 2,1 gram fibrer och ett gram av aska, och 6,7 gram kolhydrater, som omfattar 6,4 g sackarider och endast 0,3 gram stärkelse.

Related  Vi dricker gurkajuice, vars nyttan och skadan har länge varit känd

Svart rädisa: användbara egenskaper hos rotgrödor vid behandling av sjukdomar i inre organ

På grund av det lilla antalet kalorier och högt innehåll av kostfiber kan svarträdsrödgrönsaker användas i menyn för de som bestämde sig för att förlora några extra pund.

I detta fall hjälper grönsaken till att gå ner i vikt och tack vare en lätt diuretisk verkan. Eftersom fuktförlusten kompenseras av mineralsalterna som finns i rotgrödorna, lider inte elektrolytbalansen hos organismen.

Den överflöd av fiber hjälper snabbt och effektivt att rensa tarmarna från ackumulerande slagg.

Gå ner i vikt med svart rädisaDärför är svart rädisa inte bara användbar för de som går ner i vikt utan också för alla som bryr sig om sin egen hälsa och matsmältning. En stillasittande livsstil och en felaktigt utvald diet orsakar ruttning och jäsning i matrester som inte lämnar tarmarna i tid. Börja aktivt utveckla gaser, utveckla foci av inflammation, det finns dysbios.

Vad är användbart för att rädisa dem som vill rensa kroppen och sätta i ordning matsmältningen?

Med regelbunden användning av rätter från färska, marinerade eller till och med termiskt bearbetade rotgrödor sjunker sannolikheten för förekomst av sådana ackumuleringar i tarmarna och obehagliga smärtsamma symtom kraftigt.

Aktiva ämnen i sammansättningen av svart rädisa har en stimulerande och lokal irriterande effekt på matsmältningsväggens väggar. Som en konsekvens:

 • förbättrar blodcirkulationen i matsmältningssystemet;
 • hennes ton normaliseras;
 • undertryckt och förstört helt patogen mikroflora;
 • Tarmarnas arbetsförmåga förbättras.
 • Förstoppning försvinner.

Förbereder ett läkemedel från en svart rädisaGrå och diuretiska egenskaper av svart rädisa används i bildandet av stenar i gallblåsan och organen i genitourinary sfären. I samma fall används rädisjuice med honung eller i ren form i små mängder som ett naturligt antispasmodiskt och distraherande medel.

Högt värderad svart rädisa för dess fördelaktiga bakteriedödande egenskaper.

Phytoncides av denna grönsak motverkar mikroorganismer och bakterier under virus och förkylningar. I detta fall är den gynnsamma effekten av rotgrönsaker inte bara detta. Användbara egenskaper för svart rädisahjälp:

 • stärka immuniteten
 • att lindra smärta
 • att ta bort kramper som uppstår vid hosta
 • snabbare och lättare att dra tillbaka slem
 • i organisationen av förebyggande och behandling av inflammation;
 • höja tonen i kroppen och fyll i dess vitaminreserv.

Vid hosta är den traditionella folkmedicinen modningsjuice som erhålls genom att blanda rädismassa med honung eller socker.

Läcker och användbar botemedel mot hostaEn rot kommer att kräva 1-2 matskedar honung, och en läcker medicin är klar redan tre timmar efter tillagningen. Mättad med vitaminer, aktiva ämnen och spårämnen, tas en rädisirap med honung i 30 minuter före en måltid 1-2 skedar.

Related  Plantera och ta hand om amaryllis hemma

Dessa användbara egenskaper hos svart rädisa är dock inte begränsade. Grönsaker rensar effektivt cirkulationssystemet från ackumulering av kolesterol och tillåter inte bildandet av nya plack.

En del av rotfrukter kalcium och magnesium är bra för hjärtmuskeln och blodkärl vid hypertoni, arytmi och andra kardiovaskulära problem.

I detta fall, ta som en saft av rädisa med honung, och gå in i menyn med rätter med färska rötter.

Användbara egenskaper av svart rädisa med extern applikation

Vi använder svart rädisa för att behandla hudutslagMen massan av svart rädisa används inte bara för mat, den kan också ha en härdande effekt när den appliceras externt.

 • Detta är till exempel en effektiv behandling av sår och hudutslag på huden.
 • Lotioner och komprimerar med rädisa kommer att lindra muskel- och ledvärk, liksom lidande med gikt och reumatism.
 • Sällsynt juice i form av lotioner och gnidning med vanlig applicering aktiverar hårfolliklarna och stimulerar hårväxten.

Liksom rötterna av svart rädisa, har dess fröer också användbara egenskaper.

Ångande grötomslag av fröna kan användas för kosmetiska ändamål att motverka inflammation och små cirklar under ögonen, blåmärken och rynkor, eftersom ett sådant förfarande skulle inte bara förbättra blodcirkulationen, neutraliserar bakterieflora och även subkutana parasiter.

Kontraindikationer och försiktighetsåtgärder för användning av svart rädisa

Var försiktig när du använder rädisaFör all unikhet av kompositionen kan vitaminer och aktiva substanser, rotgrödor ge och dra nytta av och skada om den svarta rädisa används utan åtgärd och efter rekommendationer från läkare.

Svart rädisa bör inte komma in i menyn för barn under tre år, liksom kvinnor i graviditetstillstånd.

Extremt rekommenderad svart rädisa till personer som har haft hjärtinfarkt. Och patienter som lider av lever- och njursjukdom, äter rätter från rotgrönsaker med stor omsorg.

Related  Färgglada gaylard – den eleganta dekorationen av trädgården

En av källorna och fördelarna och skadan av svart rädisa – är glykosiderna av mineraloljan. Dessa ämnen har en aktiv irriterande effekt på slimhinnorna och vävnaderna i inre organ, så rädisan är kontraindicerad om:

 • peptisk sår sjukdom;
 • sjukdomar i matsmältningssystemet i exacerbationsstadiet;
 • gastrit med hög surhet.

Eftersom vissa människor utsätts för individuell matintolerans mot rätter från rädisa, introducera den här kulturen i din diet vara extremt noggrann, från 30-50 gram.

Vid minsta symtom på allergiska reaktioner, spasmer, smärta eller andra symptom, är det nödvändigt att komma ihåg att förutom positiva egenskaper hos rättika har kontraindikationer, och därför är det bättre att ge upp saftiga sallad och söka läkare eller sjuksköterska.

Viktig information om svart rädisa – video

https://www.youtube.com/watch?v=zCO4_Y3DAig