rutariumKonsep “rutari” berasal dari perkataan bahasa Inggeris “root”, yang bermaksud “akar”. Ini ensemble buatan manusia, yang terdiri daripada akar pokok, tunggul, batu dan batang. Komposisi dilengkapi dengan pelbagai tumbuhan dan objek yang luar biasa. Idea moden dan bergaya ini boleh menjadi mutiara taman anda. Dihiasi dengan bunga dan tanaman pokok hijau, “akar taman” adalah pencapaian sebenar seorang pereka yang mahir.

Di mana lebih baik menyusun komposisi

Langkah pertama untuk mewujudkan taman akar anda sendiri akan memilih tempat. Adakah anda mempunyai tunggul lama di wilayah itu? Di sekelilingnya, anda boleh membuat rutarium, menggunakan tunggul sebagai pusat.

rutarium di sekitar tunggul lamaJika anda tertarik hidupan liar dan mahu akses kepada kawasan itu, merasa jauh dari tamadun, menyerlahkan sudut plot gaya liar rutary beliau. Jika anda suka kawasan lapang, dihiasi dengan patung comel makhluk dongeng dan haiwan, komposisi boleh ditubuhkan secara langsung di tengah-tengah taman.

rutarium berhampiran kolamTempat yang sesuai juga akan menjadi kolam. Kehadiran berhampiran air menenangkan, dan reka bentuk yang indah di pantai dengan teratai dan hiasan rami akan sentiasa menggembirakan mata.

Kami menyediakan bahan

rutarium kecil berhampiran laluan tamanLangkah seterusnya ialah pemerolehan bahan. Pertama, lihat sekeliling. Sering kali, banyak boleh didapati di laman web anda. Sneg lama, batu dan cawangan akan dilakukan. Selebihnya anda boleh dengan mudah mencari di hutan berdekatan dan di sungai. Hantar kanak-kanak itu untuk mengumpul batu-batu yang menarik. Saiz dalam kes ini tidak penting, semuanya bergantung hanya pada imaginasi anda.

Jangan buang kulit pokok patah, ia akan berfungsi sebagai hiasan untuk rutarium masa depan.

Untuk cawangan dan batu semestinya menambah botol berwarna, angka hiasan gnomes, tayar dan apa-apa perkara yang luar biasa, tetapi kreatif.

Related  Ciri-ciri dan nilai pokok aspen

menggunakan angka tamanBahagian yang tidak boleh dipisahkan dari rutarium akan menjadi tumbuhan rendah, pokok renek kerdil, lumut dan bunga berukuran kecil. Anda boleh menanam blueberries dan strawberi, penanaman mereka akan kelihatan harmoni dalam komposisi keseluruhan.rutarium dari log lama

Purata jangka hayat rutarium adalah kira-kira 3 tahun.

Pemprosesan kayu dan batu

komposisi di bawah tanggaSemua bahagian kayu mesti dituangkan dengan air mendidih untuk memusnahkan larva dalam retakan. Kemudian pokok itu perlu dikeringkan dan diproses dengan komposisi kumbang kulit dan pembusukan. Adalah lebih baik untuk menggunakan persiapan tidak berwarna agar tidak merosakkan penampilan semula jadi bahan tersebut.

Apabila ia datang kepada komposisi, berpusat pada tunggul pokok itu, ruang di sekelilingnya perlu untuk membersihkan rumpai dan serpihan, dan sampah di tengah untuk mengeluarkan maksimum. Jangan sentuh lumut – ia adalah tumbuhan penutup tanah yang indah, yang kelihatan baik di rutarium.

rutarium di hadapan rumahDengan batu, perkara lebih mudah. Mereka cukup untuk memilih mengikut saiz, ia adalah baik untuk mencuci dan membersihkan dari sisa tumbuhan. Anda boleh menutupnya dengan cat atau varnis dan melapisi mereka dengan bahagian tengah komposisi. Atau anda boleh meletakkan tokoh watak-watak dongeng di atas batu, mewujudkan kawasan permainan untuk kanak-kanak.

Layout

drift kayu lacqueredLukis lukisan dan sketsa rutarium masa depan. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan perkhidmatan dalam talian khas, atau hanya membuat pelan di atas kertas. Luangkan masa anda dan secara serentak menarik semua elemen, bermula dari pusat dan bergerak ke tepi.

sudut satwa liar di tamanPertimbangkan ciri-ciri pertumbuhan dan pergantungan pada cahaya matahari dari tumbuhan yang akan menanam. Selepas lakaran selesai, sekali lagi periksa lokasi dan persekitaran yang dipilih. Jika segala-galanya sesuai dengan anda, maka anda boleh pergi ke tahap membuat komposisi.

Related  Legenda Mesir Purba – kumbang scarab

 Mewujudkan rutarium

Reka bentuk katil bunga asalPertama anda harus meletakkan elemen terbesar. Memberi tumpuan kepada rancangan yang telah disediakan, meletakkan snags dan batu. Di antara mereka, anda harus meninggalkan sedikit ruang untuk mempunyai peluang untuk membersihkan dan menyesuaikan landskap.mini rutarium di katil bunga

Apabila memasang unsur-unsur menegak, pertimbangkan bahawa tiang dan tiang harus digali dengan selamat ke tanah agar tidak terhuyung-huyung.

Kini datang pula perhiasan. Jadilah kreatif, tidak ada sekatan. Angka dan patung ditetapkan di antara komponen utama. Fikirkan satu cerita dan amalkannya. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk menanam gnome untuk menjaga pintu masuk ke taman, dan di belakangnya untuk memasang burung diukir.gnome menjaga taman

Kami menanam tumbuhan

bunga dalam reka bentuk rutariumApabila alam sekitar sudah siap, kami menanam tumbuhan. Di tengah-tengah tunggul, di mana anda telah menghilangkan sampah lama, satu lubang akan dibentuk. Di dalamnya kita menuangkan tanah dengan campuran baja dan menabur. Anda boleh menanam ivy dan pakis, dan di antara mereka – aster dan bunga jagung. Hanya belajar terlebih dahulu di mana tumbuhan tidak disyorkan untuk disimpan dekat.

penggunaan konak di rutariaRuang di antara cawangan besar dan snags ditanam dengan jenis kerdil konifer. Di hollows anda boleh meletakkan bunga terang.

Membuat Sempadan

Wilayah rutarium mesti terhad. Ini dilakukan dengan bantuan batu atau botol yang diletakkan dalam barisan. Kami mengesyorkan warna-warna ganti, maka sempadan akan menjadi lebih menarik.

sejuk-keluarJangan takut untuk membuat pelarasan pada rancangan dan percubaan. Sebagai contoh, ia akan menjadi indah untuk mengisi zon bebas dengan batu atau batu kerikil.

Perlu difahami bahawa unsur-unsur kayu akan rosak dan runtuh selama beberapa tahun, jadi mereka perlu diganti dalam apa jua keadaan. Jika tidak, selain menjaga tanaman dan pengumpulan sampah, menjaga rutari tidak akan membawa anda banyak masa.

Related  Bagaimana untuk mencipta zon selesa untuk rekreasi di negara ini

Idea untuk menggunakan tunggul lama, snags di negara ini – video

Buat rutarium sendiri – video