cendawan tidak boleh dimakan yang luar biasaKadang-kadang bentuk cendawan aneh tidak membayangkan, tetapi secara langsung menunjukkan bahawa mengumpul mereka adalah paling tidak bermakna atau bahkan berbahaya untuk kesihatan. Aneh, walaupun cantik, bentuk atau bau badan kulat yang menjijikkan – hari ini kita akan bercakap mengenai kulat luar biasa, yang tidak boleh dimakan dan juga beracun. Apakah mereka dan di manakah mereka dijumpai, yang manakah di antara mereka hanya tidak sihat, dan siapa yang mudah diracun? Kami mencadangkan untuk menghuraikan dan meneroka spesies kulat yang paling aneh yang tidak mewakili nilai pemakanan.

Ksatria Zollinger yang ramai

cendawan zolinger clavariaDalam hutan konifer Eropah dan Asia, terutamanya di bawah oak atau di lumut tumbuh cendawan indah klavariya Zollinger atau clavaria zollingeri. Ia berlaku di rantau kita, di Primorye khususnya, berhampiran Vladivostok, pemetik cendawan telah melihat klavia pada awal musim gugur. Dia mempunyai batang kelabu yang pendek (tidak lebih daripada 8 mm), yang hampir tidak boleh dilihat, tetapi di bahagian atasnya dia mula-mula memasuki cawangan, membentuk bukannya topi, tebal yang tebal. Ternyata semak belukar, yang ketinggiannya dapat mencapai 15 cm, sementara cawangan tubular sendiri juga mempunyai formasi lateral. Jika mereka memecahkan (dan membuat ia sangat mudah, kerana struktur badan cendawan rapuh), yang kelihatan pulpa coklat, mengeluarkan bau yang samar-samar tetapi menyenangkan lobak, yang mana kulat tergolong dalam spesies tidak boleh dimakan.

Klavariya Zollinger di sesetengah negara ia dianggap sebagai kulat jarang berlaku, dan di rantau Chelyabinsk umumnya disenaraikan sebagai terancam akibat penebangan hutan secara besar-besaran, yang habitat semula jadi.

Bagi pewarna cendawan lebat ini, ia boleh menjadi sangat beragam, memberikan keutamaan kepada warna-warna cerah:

  • salji putih;clavaria putih salji
  • krim;clavaria krim
  • ungu;clavaria lilac
  • oren;oren clavaria
  • merah jambu;clavatory merah jambu
  • ungu.pengklonan ungu

Untuk bentuk asal dan warna kulatnya sering disebut karang.

Kekacauan pemanah Archer

cendawan archar claretPada usia muda klatrus Archer seperti seseorang yang hilang di kalangan padang rumput dan hutan campuran telur putih dengan diameter sehingga 6 cm. Apabila kulat ‘membesar’, hujung telur rosak, dan di sana, seperti dalam kisah yang dahsyat, keluar sesungut merah (retseptakuly). Pertama mereka bersatu bersama, tetapi kemudian terbuka seperti bunga atau bintang. Di dalam, pada sesungut bintik-bintik hitam yang jarang berlaku, dan mereka berlendir dan bau tidak baik, yang, bagaimanapun, sangat banyak seperti serangga kecil. Cendawan tidak mempunyai kaki, ia digantikan oleh bahagian keseluruhan telur yang lebih rendah. Untuk aroma yang tidak menyenangkan dan daging yang rapuh, cendawan dianggap tidak boleh dimakan.

Bentuk aneh Archer’s clartrus memberinya nama lain, khususnya cendawan-sotong, ekor bunga Archer, kisi Archer. Dalam kesusasteraan saintifik, ia masih boleh didapati di bawah nama anter Archer.

Kekacauan cendawan lebat merah

bocor claret merahLebih jarang di band selatan, di mana iklimnya hangat dan ringan, satu lagi jenis clathrus dijumpai – cendawan merah. Pencahayaan suria tidak memainkan peranan khas untuknya, lebih-lebih lagi, ia didapati dalam bayang-bayang tebal yang tebal. Tetapi tanpa haba, clathrus tidak dapat melakukannya – miselium kulat tidak dapat ditarik balik jika suhu jatuh di bawah 5 darjah Celsius.

Cendawan muda adalah serupa dengan Archer’s Clutcher dan juga mempunyai bentuk telur, dicat dengan warna kelabu-putih. Sebagai “kematangan” blushes telur dan retina kemudian koyak, dan menjadi kelopak halus boleh dilihat dengan liang kecil. Dengan masa, liang berkembang, membentuk lubang-sel yang besar dalam kekisi, kerana yang kulat juga dikenali sebagai clathrus ruber. Di pinggir sel tersebut adalah pinggiran yang kasar. Daripada kaki clathrus, seperti biasa, sisa telur. Mengelirukan kulat dengan orang lain semata-mata mustahil: bukan sahaja bahawa dia mempunyai bentuk yang luar biasa dan warna merah terang, begitu juga akan memberikan bau yang menjijikkan daging reput, dengan didengar orang itu pada jarak 15 m Walau bagaimanapun, “rasa” menarik lalat dan. serangga kecil lain, yang menyebarkan pertikaian di seluruh hutan.

Padi merah bukan sahaja tidak boleh dimakan yang luar biasa, tetapi juga cendawan beracun.

Colorful Trace Colorful

tramet cendawan berwarna-warniDi antara Trutoviks terdapat satu kulat yang sangat luar biasa, atau sebaliknya, cendawan dengan warna yang luar biasa – tram berwarna-warni. Secara luar biasa ia biasa dan terkenal dengan semua pengikat dengan badan berbentuk kipas yang tumbuh di atas pokok. coklat trametWalau bagaimanapun, topi yang nipis, seperti sutera dan berkilat sepenuhnya ditutupi dengan gyrus bulat, masing-masing dicat dengan warna sendiri. Hanya teras topi yang masih unicoloured – ia paling kerap kehijauan, tetapi jalur yang paling melampau, di pinggir, sentiasa lebih ringan daripada yang lain.

Semasa mengekalkan bentuk dan coraknya, tramesh berwarna-warni boleh menukar warna, bermain dengan skema warna yang berbeza.

merah trametBuah kulit berbau agak bagus, tetapi ia mempunyai struktur padat dan tidak mewakili nilai pemakanan. Tetapi dalam perubatan rakyat sangkakala ini sangat terkenal dan digunakan secara meluas untuk rawatan kanser, terutama di Jepun dan China.navy blue tramet

Untuk tramet pewarna irama juga dipanggil kalkun atau ekor kuku, serta motley. Dalam kesusasteraan saintifik, nama-nama coriolus berwarna-warni atau berwarna-warni.

lime trameshPaparan terperinci mengenai variasi gamut warna tram boleh dilihat dalam gambar di bawah.

Neon Mysten

kulat chlorophos mizenDi kawasan hutan tropika yang jauh daripada Australia, Asia, Jepun dan negara-negara lain dengan iklim panas dan lembap, pohon yang ada di baki dalam musim hujan, lampu hijau lembut untuk menarik perhatian kecil trichlorfon cendawan mitseny.

sejenis mitzvah siang dan malamTopi nipis dengan kulit melekit pada waktu malam memancarkan cahaya neon dan menakutkan pelancong, mencipta kesan yang menakjubkan dan hebat. Cahaya terang berasal dari kulat pada suhu tinggi (tidak kurang daripada 27 darjah Celsius) dan berlangsung sehingga tiga hari. Data tentang keupayaan kulat sehingga kini, tidak ada, tetapi tidak mungkin untuk memakannya.

Di sepanjang masa, di siang hari, mitzvah bioluminescent kelihatan agak biasa dan tidak menarik: topi berwarna kelabu pada pedikel lutut nipis.

Mimpi ngeri di belakang Peka

mink gidnellum peckItulah yang boleh digunakan untuk pemandangan filem seram, jadi ia adalah cendawan gidnellum Peka. Oleh kerana penampilannya, ia lebih dikenali sebagai ezhovik syaitan, gigi syaitan atau cendawan pendarahan. Pendek ketinggian tebal tangkai yang tidak melebihi 3 cm dengan lancar ke dalam topi, yang utama “hiasan”: diameter 10 cm, dalam kulat muda dan baldu putih, gelap dengan usia sehingga perang. Di seluruh permukaan topi ada liang-liang, dari mana cairan alo-merah mengalir dan jatuh ke atasnya. Cork daging pahit, tetapi pada masa yang sama menghasilkan bau yang menyenangkan, mengingatkan stroberi.

Cendawan pendarahan mengambil makanan utama dari tanah, tetapi juga tidak keberatan makan dan serangga yang berduyun-duyun ke aroma nektar dan melekat di dalamnya.

Satu lagi cendawan terang – biru

kulat biruDi India dan New Zealand, cendawan biru yang tidak dapat dimakan tetapi sangat cantik tumbuh. topi rapuh mereka dalam bentuk kon dan kaki yang tinggi nipis dicat dengan warna langit-langit-biru, dan bertanggungjawab untuk jenis ini pigmen, azulene, yang adalah khas untuk penduduk bentik marin. Cendawan biru tumbuh secara tunggal, di antara lumut dan pakis, yang cantik berdiri di latar belakang hijau.

Muffin cerut cerut syaitan

cerut syaitanNama saintifik cendawan ini (Chorioactis geaster) adalah sukar untuk diucapkan, jadi semua orang menyebutnya cerut syaitan untuk bentuk yang aneh. Badan jamur muda adalah panjang memanjang, hampir rata, dengan permukaan yang kasar, dicat coklat dan benar-benar menyerupai cerut. Apabila kulat itu masak sepenuhnya, ia terbuka dengan kepalanya yang keras, menyebarkan spora seperti abu. Dalam bentuk ini, ia sudah menjadi bintang dengan sinar 4-7.

Untuk bertemu cerut syaitan hanya mungkin di Texas dan di beberapa tempat di Jepun.

Tiroid scutellini kulat bristly

tiroid scutellini cendawanPada kayu yang meremajakan keluarga kecil tumbuh tiroid scutellini – kulat tidak boleh dimakan. Bonnet cekung merah-merah tidak lebih besar daripada diameter syiling di sekitar tepi yang dihiasi dengan bulu mata yang panjang. Daging kulat adalah rapuh, struktur waxy.

Sebagai kesimpulan, saya ingin mengatakan bahawa senarai kulat luar biasa, tidak boleh dimakan dan beracun ini jauh dari lengkap. Spesimen aneh boleh didapati di wilayah negara kita dan di zon iklim yang lain, iklim di mana meninggalkan jejak penampilan dan keunikan pertumbuhannya. Ingatlah bahawa anda tidak dapat menyentuh segala yang indah dengan tangan anda dan pastinya anda tidak perlu memasukkannya ke dalam bakul anda. Adalah lebih baik untuk menjadi selamat, mengagumi cendawan dan lulus.

Video mengenai cendawan yang tidak lazim yang tidak boleh dimakan