Adalah baik untuk mempunyai sebuah rumah di luar bandar! Tetapi bagaimana jika laman web ini ada, tetapi tidak ada wang untuk bahan binaan? Oleh itu, kita mesti membina dari apa!

Rumah itu

Membina rumah dengan tangan kita sendiri

Rumah yang diperbuat daripada bata bumi

Bagaimana untuk membina batu bata rumah

Sudut sudut rumah

 

Bahan untuk membuat bata dan blok

Hari ini semua orang digunakan untuk membeli bahan binaan siap sedia. Dan nenek moyang kita melakukan semuanya. Dan rumah mereka padat, hangat, nyaman.

Rumah dengan tangan sendiri

Para pengrajin sekarang juga mula membuat batu bata dengan tangan mereka sendiri untuk pembinaan kediaman pinggir bandar. Untuk melakukan ini, gunakan pelbagai bahan.

Pendirian dinding

Anda boleh membuat bahan binaan berikut di rumah:

 • blok sanga konkrit;
 • bata bata;
 • kawasan sekitar.

Dengan ketekunan, kerja dan kesabaran, anda boleh melakukan semua kerja tanpa sebarang mekanisme pembelian. Ya, dan pelaburan kewangan dalam bahan dapat diminimalkan.

Rumah yang diperbuat daripada batu bata improvisasi

Borang untuk bata dan blok

Sudah tentu, mereka boleh dibeli. Tetapi kerana ia memutuskan untuk melakukan segala-galanya dengan tangan mereka sendiri, maka acuan untuk menuang harus dibina secara mandiri. Lebih-lebih lagi, batu bata siap sedia akan berguna bukan sahaja untuk membina rumah, tetapi juga untuk pembinaan rumah ayam, babi, garaj dan premis tambahan lain.

Borang untuk batu bata

Sekiranya boleh, anda boleh membuat bentuk logam. Tetapi pilihan paling mudah adalah membuat mereka dari papan lapis atau papan kayu.

Bentuk ganda untuk bata

Adakah sama ada bentuk tunggal, atau berganda, atau menggabungkan pelbagai potongan. Pertama, ketuk dinding kotak. Bahagian bawah bentuk terbaik dibuat ditarik balik. Tetapi penutup tidak tetap, tetapi hanya ditumpangi di atas. Adalah disyorkan bahawa mereka dipenuhi dengan benjolan berbentuk kerucut untuk mendapatkan batu bata dan blok lompang.

Bata dengan lompang

Walaupun sesetengah pengrajin melakukan tanpa membuat penutup ketika membuat batu bata. Bata dan bloknya dibuang, padat, tanpa lompang. Dalam kes ini, bahan meninggalkan lebih banyak, dan kekonduksian terma dinding lebih tinggi. Iaitu, perumahan kurang hangat, kerana lebih mudah untuk berkongsi suhu dengan alam sekitar.

Related  Rusty, kembang kol, sangat besar-besaran

Borang untuk 4 bata

Sekiranya acuan dibuat untuk menghantar dua atau lebih blok atau bata, maka sekatan dimasukkan ke dalam. Mereka boleh dibuat kedua-dua stesen dan boleh tanggal. Opsyen terakhir dianggap lebih berjaya, kerana batu bata selepas mengeluarkan partition boleh dikeluarkan tanpa sebarang masalah.

Melukis untuk membuat acuan untuk bata

Borang untuk membuat blok dan batu bata hanya berbeza mengikut saiznya. Dan setiap orang memilih sendiri betapa besarnya bahan binaannya.

Blok gelongsor konkrit

Pilihan ini adalah yang paling mahal dari tiga di atas. Tetapi, bagaimanapun, membuat blok secara bebas, dan tidak membeli, tuan dapat menjimatkan wang.

Rumah blok cinder

Untuk blok penyekat konkrit yang anda perlukan:

 • 1 bahagian simen;
 • 6 bahagian pasir;
 • 10 bahagian pengisi.

Sebagai pengisi menonjol tanah liat atau kerikil yang diperluas. Tetapi penjimatan pemilik boleh menggantikan menyimpan bahan-bahan yang dibeli sampah biasa yang mudah untuk menaip pada kawasan itu, dan jiran-jiran, atau (memaafkan saya, orang-orang dengan didikan bangsawan!) Di tapak pelupusan.

Adalah penting untuk digunakan sebagai pengisi apa yang tidak membusuk dan tidak menyusut kepada pengecutan.

Membina serpihan sebagai pengisi

Ini adalah:

 • kaca pecah;
 • batu;
 • kepingan bata;
 • plastik;
 • bahagian logam bersaiz sederhana.

Apabila anda menggabungkan bahan-bahan, anda perlu mengukur bahagian, tidak bergantung pada berat bahan, tetapi pada jumlahnya.

Kira isipadu pengisi dengan kaedah berdasarkan undang-undang Archimedes.

Mengukur volum badan yang tidak teratur

Ini memerlukan kapasiti isipadu dan air yang diketahui. Pertama, letakkan bahan di dalamnya. Kemudian isi semuanya dengan air, mengisi tangki sepenuhnya. Selepas itu, anda hanya perlu mengira berapa banyak air yang mencukupi untuk menolak bilangan ini dari kapasiti yang diketahui. Ia tetap tepat angka, yang akan sama dengan jumlah bahan yang diukur.

Bata kayu

Bata selepas kering

Untuk pengeluaran bahan bangunan seperti ini, bahan-bahan berikut diperlukan dalam jumlah yang sama:

 • tanah liat;
 • pasir;
 • baja basah atau gambut;
 • pengisi.

Related  Pastikan untuk menanam di negara ini beri berguna – sanberry

Sebagai pengisi digunakan:

 • gentian dihancurkan oleh pemanas;
 • buta kecil;
 • shavings;
 • habuk papan;
 • lumut;
 • jerami cincang.

Ia adalah mungkin untuk menambah kepada massa mortar kapur atau simen untuk meningkatkan kekuatan.

Bata yang dibuat oleh tangan sendiri

Sekiranya terdapat kesukaran dalam mencari gambut atau baja, pakar menasihati mereka untuk membuat penstabil untuk bata. Untuk melakukan ini, puncak sayuran, daun, rumput dibuang ke dalam lubang khas dan dituangkan ke dalam penyelesaian tanah liat. Selepas tiga bulan, jisim reput boleh digunakan sebagai ramuan dalam penyediaan penyelesaian adobe.

Terablocks

Ia lebih mudah menggunakan bumi biasa sebagai bahan untuk bata dan blok.

Terracibricks

Untuk batu bata tanah, seseorang tidak boleh mengambil lapisan atas tanah, di mana akar tumbuhan didapati dalam jumlah besar, tetapi terletak lebih dalam. Jangan bekerja untuk tanah silted.

Bahan-bahan untuk terracotta:

 • 1 bahagian tanah liat;
 • 9 bahagian bumi;
 • 5% daripada kelopak;
 • 2% daripada simen;
 • pengisi (terak, sampah, runtuhan, tanah liat berkembang, penebat).

Mencampurkan penyelesaian untuk kit tersebut

Anda boleh mencampur bahan untuk komposisi dengan kaki anda, meletakkannya dalam lubang, kapasiti tangki seperti besar. Terdapat pilihan untuk menjalankan kerja ini dengan bantuan alat khas – berat tanah menyerupai pengadun konkrit dalam miniatur.

Menggoda Samana dengan lutut

Pengeringan batu bata

Bata bata di luar

Bata konkrit dan bata sanga kering dalam cuaca panas yang hangat selama satu atau dua hari. Tetapi bahan-bahan bangunan adobe dan tanah perlu tahan di bawah kanopi selama seminggu atau bahkan kira-kira setengah bulan. Kanopi diperlukan untuk melindungi bata dan blok dari hujan dan sinaran matahari.

Pengeringan batu bata

 

Selain itu, batu bata adobe dan terraquin dikeringkan dalam kedudukan mendatar selama 2-3 hari dan kemudian diserahkan kepada laras. Beberapa hari kemudian, mereka beralih ke bahagian yang bertentangan, kemudian ke bahagian atas oleh bahagian bawah.

Related  Hidangan semulajadi misterius – cendawan truffle

Tempat perlindungan dari bata matahari

Sekiranya penghasilan bata berlaku pada musim sejuk, kering adalah perlu untuk melengkapkan bilik dengan dinding, siling dan pemanasan.

Adalah sangat penting untuk diingati, membina sebuah rumah dari batu bata adobe atau earthen: penamat tidak dapat dilakukan lebih awal daripada setahun selepas dinding didirikan!

Rumah teres

Peraturan ini berpunca dari hakikat bahawa bangunan dari bahan binaan ini cenderung sangat merosot.

Video tentang bagaimana batu bata bumi dibuat dengan bantuan mesin buatan sendiri yang ringkas