cendawan truffle yang unikAntara karunia alam semulajadi yang luar biasa, tempat khusus diambil oleh cendawan truffle, memaparkan rasa dan aroma yang unik. Terdapat pendapat bahawa mereka yang telah mencuba sekali dalam hidup mereka, tidak pernah lupa bau khususnya. Di belakang pandangan yang hina adalah karya masakan yang tiada tandingan yang dikagumi oleh penyokong hidangan eksotik. Pengenalan rapat dengan kulat akan membantu menghargainya.

Aroma yang tiada tandingan produk ini adalah kombinasi bau daun yang jatuh, kayu basah, tanah dan humus.

Masak yang berpengalaman mengakui bahawa jika anda mencuci banyak cendawan ini pada satu-satu masa, kepala anda mula terluka. Tetapi ini adalah ciri utamanya.

Penerangan umum tentang makanan istimewa misteri

makanan istimewa misteriDalam rupa, kulat menyerupai kentang dan boleh menjadi saiz yang berbeza. Ada yang lebih sedikit daripada kacang, yang lain adalah gergasi sebenar seberat lebih daripada 1 kilogram. Lapisan atas produk boleh menjadi lancar, berliang atau dengan pelbagai hasil. potong truffleDi dalam truffle, kulat dipenuhi dengan apa yang dipanggil urat nada cahaya dan gelap, di mana terdapat spora pelbagai konfigurasi. Potongan produk dibezakan oleh corak marmar yang jelas putih, kelabu, coklat atau hitam. Ini disebabkan oleh pelbagai spesies buah eksotik.

Masak cendawan truffle digunakan untuk menyediakan pelbagai hidangan. Pates, sos lembut, pengisian aromatik untuk pai. Tambahan tambahan hidangan daging dan ikan. Selalunya dalam tin, beku atau berkhidmat sebagai karya masakan bebas.

Untuk mencari pelbagai kegemaran

truffle hitamKulat unik dianggap spesies bawah tanah, kerana ia tumbuh di akar pokok purba. Sebenarnya, truffle itu dalam satu parasit parasit, kerana ia menarik bahan berguna dari tumbuhan untuk kewujudannya. Walaupun demikian, pokok ini tidak membahayakannya dengan cara apapun.truffle dalam keadaan semula jadi

Related  Ini xylotroph misteri – berkenalan dengan cendawan kayu

Dalam persekitaran semulajadi terdapat banyak spesies kulat seperti itu. Yang paling popular adalah jenis berikut.

Tuber aestivum

Truffle RusiaSelalunya dipanggil truffle Rusia. Ia ditemui di wilayah bahagian Eropah di Rusia, di Crimea, di Transcaucasus. Ia tumbuh di akar pokok ek, pokok renek dan pokok renek hazel. Ia dianggap spesies musim panas, kerana spesimen pertama muncul pada bulan Jun dan terus berkembang hingga pertengahan musim luruh.

buah truffle besarSetiap buah individu boleh menimbang 400 gram dengan diameter purata 10 cm. Umur ditentukan oleh skema warna pulpa:

 • putih;
 • kekuningan;
 • dengan warna coklat;
 • warna kelabu.

buah muda dengan massa padatKonsistensi dalaman pemotongan buah menentukan usia truffle. Spesimen muda mempunyai jisim padat, cendawan lama – longgar. Rasanya menyerupai kacang manis. Dalam wangian itu terdapat nota alga. Produk yang benar-benar unik!

Mesentericum umbi

Mesentericum umbiVersi luruh cendawan misteri adalah hitam. Daging nafas coklat dipenuhi dengan urat putih. Bentuknya bulat. Diameter bola cendawan adalah 8 cm. Berat tidak kurang daripada 320 gram. Produk berbau kakao, dan rasa pahit.

Tuber melanosporum

Tuber melanosporumKemunculan truffle ditanam di banyak bahagian planet ini. Ia dianggap sebagai spesies musim sejuk, kerana ia mula berbuah pada permulaan musim sejuk dan berakhir pada musim bunga. Ia adalah salah satu produk yang paling berharga, yang sering dipanggil “berlian hitam”. Walaupun begitu, anda boleh membeli cendawan truffle di kedai runcit khusus dan mencuba rasa yang sangat baik.

penampilan kulatKemuncak buah adalah ketuat pelbagai rupa. Mereka merah-coklat apabila kulat cukup muda untuk berubah menjadi hitam pada usia tua. Dagingnya biasanya ringan dengan warna merah jambu yang halus. Lama kelamaan, ia mendapat warna ungu atau coklat gelap, menunjukkan usia. Aroma yang kuat dan rasa yang menyenangkan menggoda tukang masak sebenar untuk memasak hidangan asal dari mereka ke meja perayaan.

Related  Pastikan untuk menanam di negara ini beri berguna – sanberry

Tuber magnatum

Tuber magnatumCendawan truffle putih mempunyai bentuk buah yang salah dan boleh menjadi warna berikut:

 • kuning;
 • merah;
 • coklat.

Beliau menanggung purata kira-kira 300 gram. Sesetengah pilihan mencapai tanda kilogram, yang sukar dibayangkan. Produk ini mempunyai aroma asli yang mengingatkan koleksi bawang putih dan keju. Ia tumbuh di wilayah Itali utara.

Nitidum umbi

Nitidum umbiTruffle cemerlang serangan merah dengan bau yang tidak biasa, yang mencerminkan nota produk tersebut:

 • pir;
 • kelapa;
 • wain manis.

Ia tumbuh di hutan konifer dan gugur. Buah pertama pada bulan Mei, yang terakhir – pada bulan Ogos. Saiznya hanya 3 cm, berat – sehingga 45 gram. Walaupun demikian, ia digunakan sebagai produk asli untuk gourmets berpuasa.

Habitat dalam alam semula jadi

cendawan truffle dalam persekitaran semulajadiMungkin seseorang akan berfikir: kerana makanan istimewa ini sangat mahal, bolehkah anda cuba mencarinya di hutan terdekat? Kenali di mana truffle tumbuh cendawan, memberikan jawapan kepada soalan yang ditanya.

Habitat produk ditangkap oleh negara-negara berikut:

 • Eropah;
 • Asia;
 • Amerika;
 • Bahagian utara Afrika.

truffle tumbuh di bawah pokokSangat menarik bahawa cendawan mencintai akar pelbagai pokok. Sebagai contoh, truffle yang tumbuh di Itali ditemui di batang birches, limau dan poplars. Spesimen hitam spesies Perigordian tumbuh di kaki oak, beech dan hornbeam. Varian musim panas ditemui dalam hutan campuran Ukraine. Varieti musim sejuk ditemui di dalam hutan kecil dan hutan gunung, di mana pokok-pokok cedar, oak dan tumbuh-tumbuhan tumbuh besar.

pengumpulan cendawan cendawanDi Rusia anda juga boleh mencari pelbagai variasi kulat:

 • pelbagai musim sejuk;
 • hitam musim panas;
 • truffle putih, sering dipanggil emas.

truffle putihAdalah menarik bahawa penampilan keemasan jamur berlaku di sekurang-kurangnya tujuh wilayah di Rusia, termasuk kawasan Moscow dan Leningrad. Sekiranya seseorang itu cukup bernasib baik untuk mencari cendawan yang paling mahal di dunia dan memasak dengan bijak, maka dia adalah seorang yang bahagia. Dalam kes lain, lebih mudah membeli truffle di kedai.

Untuk mencari seperti cendawan di hutan, lebih baik untuk mengarahkan diri ke tempat-tempat seperti di mana tumbuh-tumbuhan kelihatan sukar dan tidak segar. Tanah berhampirannya mempunyai warna kelabu atau ashy.

Penanaman cendawan buatan

truffle buatan yang ditanamDalam persekitaran semulajadi, truffle disebarkan oleh haiwan hutan yang memakannya. Bersama-sama dengan tinja, spora jatuh ke tanah di sebelah akar pokok, di mana mereka berjaya bertahan. Walau bagaimanapun, di banyak negara, penanaman tiruan kulat seperti itu diamalkan. Pada asasnya – ini adalah spesies hitam.

Related  Idea menarik untuk mewujudkan kawasan barbeque moden dan praktikal

rumah truffle yang ditanamUntuk menanam cendawan truffle, anda perlu mempertimbangkan faktor berikut:

 • iklim sederhana;
 • jenis pokok yang sesuai;
 • komposisi tanah yang unik.

oak grove untuk truffle yang semakin meningkatUntuk mencapai matlamat ini, massif hijau buatan dibuat dari oak. Dalam sesetengah kes, akar benih muda khususnya menjangkiti spora truffle supaya mereka berjaya membangunkannya. Seperti yang anda dapat lihat, proses pertumbuhan produk eksotik memerlukan banyak usaha dan masa. Oleh itu, hanya pakar berpengalaman yang terlibat dalam perniagaan ini.

truffle keringKomposisi kulat termasuk banyak unsur berguna yang menyumbang kepada penguatan tubuh manusia. Mengambilnya sebagai makanan, kadang-kadang, anda boleh melupakan gangguan emosi dan penyakit-penyakit lain untuk masa yang lama. Ia tidak boleh berbahaya dan tidak menyebabkan alahan makanan.

Video tentang mengumpul truffle di dalam hutan

Cendawan truffle memasak – video