pokok aspenPokok aspen adalah biasa di dalam iklim sederhana. Spesies ini mesti dibezakan dari poplar – saudara terdekatnya. Dengan sedikit meniup angin mahkota mula bergerak, jadi tumbuhan ini juga dikenali sebagai “poplar gemetar”. Walau bagaimanapun, ia tidak hanya dinilai untuk kualiti hiasan. Bahagian-bahagian pokok yang berbeza digunakan untuk tujuan bangunan dan perubatan, dan pucuk pergi untuk memberi makan haiwan.

Penerangan spesies

ciri aspenPokok aspen tumbuh sehingga 15-20 m tinggi, sesetengah wakil boleh mencapai 30 m Spesies ini mempunyai batang lurus berbentuk lurus sehingga 1 m diameter dan kulit kelabu licin dengan warna zaitun. Rata-rata, jangka hayat aspen adalah 80 hingga 100 tahun, tetapi sesetengah orang lama boleh bertambah sehingga 150 tahun atau lebih.

Aspen mempunyai beberapa ciri ciri:

 • Kulit masih licin walaupun di dalam pokok dewasa, kadang-kadang terdapat retakan longitud yang cetek;
 • daun bulat, yang pada permulaan musim dicat dalam warna hijau muda, kemudian gelap, berubah menjadi kuning dan jatuh;
 • sistem akar yang rata, tetapi kuat dan luas;
 • tempoh berbunga bermula pada akhir bulan Julai atau awal Mei.

daun aspenDaun mempunyai bentuk bulat dan terletak pada keratan rata panjang.

Dalam foto, pokok aspen boleh dikelirukan dengan poplar. Untuk membezakan antara kedua-dua jenis ini, sudah cukup untuk membandingkan daun mereka. Mereka bulat dan mempunyai notik di sepanjang perimeter, dan lebarnya melebihi panjangnya. Keistimewaan mereka terletak pada hakikat bahawa mereka tetap pada keratan rata. Terima kasih kepada borang ini, mereka tenggelam dengan baik, dan sekejap sedikit angin mahkota mula bergerak. Bahagian depan plat itu berkilat, belakangnya adalah matte.

Dalam penerangan pokok aspen, bentuk dan warna bunga juga penting. Mereka adalah biseksual dan membentuk perbungaan – anting-anting. Bunga betina berwarna merah terang, lelaki berwarna hijau muda. Pada musim gugur, mereka dibentuk kotak dengan biji, yang kemudiannya dibawa oleh angin.

Apakah nilai pokok?

bunga aspAspen ditanam pada skala perindustrian atau menggunakan bahagian-bahagian pokok liar. Kulit dituai untuk musim sejuk dan diambil untuk makanan untuk menenangkan badan dan menguatkan imuniti. Cawangan ditambah kepada sauerkraut untuk meningkatkan kehidupan rak. Sebelum ini, dari tumbuhan ini, tepung telah disediakan, yang digunakan untuk membakar roti. Sekarang pokok ini dihargai untuk kayu yang berkualiti, dan juga terus digunakan dalam perubatan rakyat.

Jantina seks pokok boleh ditentukan oleh warna bulu mata.

Dalam perubatan

kulit asenBahagian yang berbeza dari pokok aspen adalah sumber asid organik, vitamin, karbohidrat dan nutrien lain. Dari daun dan kulitnya menyiapkan decoctions dan infusions, pucuk digunakan untuk memasak tinctures dan salap. Cara juga boleh ditambah kepada mandi restoratif. Bergantung kepada kaedah permohonan, aspen membolehkan untuk menghilangkan beberapa masalah:

 • broths – dari batuk basah dan berpeluh berlebihan;
 • daun – terhadap buasir, penyakit bermusim saluran pernafasan atas;
 • kulit dalam bentuk tincture – dari arthritis, batuk, penyakit radang saluran kencing, serta untuk merangsang pertahanan imun dan meningkatkan selera makan;
 • pucuk tahunan – dengan pendarahan;
 • Mandi mempunyai kesan pemulihan, menormalkan kerja sistem saraf.

Ubat berasaskan aspen boleh dibeli di farmasi.

Aspen hanya popular dalam ubat-ubatan rakyat. Ubat-ubatan sedemikian mempunyai kesan yang lebih ringan daripada produk farmasi, tetapi sebelum menggunakannya, ia berbaloi dengan doktor.

Untuk pembiakan

kayu aspenAspen meningkatkan sifat-sifat tanah di mana ia tumbuh. Semasa musim gugur, anda boleh melihat daun yang banyak jatuh, dan pokok juga menjatuhkan cawangan kecil. Sepanjang musim sejuk, bahan ini menjalani satu siri transformasi kimia dan menjadi baja yang berguna. Di samping itu, sistem akar mempunyai ciri-ciri sendiri. Akarnya cetek, tetapi memanjangkan jarak jauh. Di dalam tanah di mana aspen berkembang, terdapat pelbagai peringkat kursus yang digunakan oleh tanaman yang lebih menuntut. Ia diamalkan untuk menanam spesies ini untuk meningkatkan tanah liat dan tanah yang kurang subur dengan kekonduksian kelembapan yang rendah.

Aspen mempunyai sistem akar yang kuat dan sering menggantikan tumbuh-tumbuhan lain.

Aspen dalam pembinaan

papan aspenAspen juga diproses menjadi papan. Untuk tujuan pembinaan, pokok dewasa yang telah mencapai usia 40-45 tahun akan dilakukan. Kayu itu ringan, praktikalnya tidak mempunyai corak. Ia mempunyai beberapa ciri:

 • rintangan yang tinggi terhadap kelembapan dan pemendakan yang tinggi;
 • struktur lembut, tetapi homogen;
 • jangka hayat – dengan masa ia tidak retak;
 • kos rendah.

Kayu Aspen tergolong dalam spesies yang tidak stabil, oleh itu ia tidak sesuai untuk pembinaan premis kediaman. Walau bagaimanapun, ia adalah popular di dalam pembuatan telaga, pam dan bangunan lain, serta dalam pengeluaran pertandingan.

Dalam reka bentuk landskap

Aspen di tamanAdalah penting untuk memahami di mana pokok aspen tumbuh, menggunakannya dalam reka bentuk landskap. Beliau lebih suka kawasan yang terang dan menggantikan spesies tumbuhan lain. Aspen berhampiran rumahWakil-wakil spesies ini berkembang pesat, pada tahun-tahun awal membentuk sehingga 3 m pertumbuhan muda. Mereka tidak takut haba dan fros, dengan cepat pulih selepas musim sejuk. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai satu masalah – pusat batang kerap membusuk.pakaian musim luruh aspen Dengan umur, pokok-pokok menjadi longgar dan rapuh, jadi apabila membesar dalam keadaan budaya, penting untuk memeriksa keadaan mereka setiap tahun.

aspen dalam alam semula jadiAspen terkenal dalam reka bentuk landskap bukan sahaja untuk tujuan hiasan, tetapi juga terima kasih kepada sifat-sifatnya yang berguna:

 • pendaratan aspen dilindungi dengan baik dari angin;
 • di tepi takungan, pokok itu menghalang tanah dari tergelincir;
 • di kawasan yang besar digunakan untuk pemurnian dan pembersihan udara;
 • jarang terdedah kepada kebakaran.

 

Aspen meluas. Dalam kebanyakan kes, ia membentuk ladang yang berasingan, menghalang pokok yang kurang kukuh. Secara semula jadi, ia didarab dengan biji, tetapi lebih mudah untuk membeli dan menanam benih. Ini adalah pokok yang kuat dengan sistem akar yang luas, bersahaja dengan keadaan yang semakin meningkat. Mereka popular dalam reka bentuk pembinaan dan landskap, dan juga terus digunakan untuk penyediaan ubat-ubatan tradisional.

Mitologi mengenai pokok aspen – video