Menghairankan, walaupun garam meja biasa boleh digunakan dengan manfaat yang besar di taman dapur dan kotej dengan tujuan yang berbeza. Ia adalah alam sekitar dan ekonomi.

Garam meja

Penggunaan garam dalam kotej dan taman

Berhasil menggunakan natrium klorida

  • untuk menghilangkan perosak;
  • untuk menanam tumbuhan dan meningkatkan kualiti buah-buahan;
  • untuk mempercepatkan proses berbuah.

Penting untuk diingat: garam meja berlebihan boleh mendatangkan kemudaratan yang luar biasa! Salinitas tanah yang berlebihan membawa kepada kematian semua kehidupan di atasnya.

Menyingkirkan perosak dengan bantuan garam meja

Berapa kerap kita menggunakan ungkapan “tuangkan garam pada ekor” dalam ucapan kita, tanpa berfikir tentang makna sebenar frasa tersebut. Selalunya, kami bermaksud makna kiasannya. Dan, walau bagaimanapun, perkataan-perkataan ini adalah benar dan dalam makna langsung mereka.

Mole

Memerangi tahi lalat

Mamalia yang menggali tanah membawa banyak mudarat kepada isi rumah. Menggali laluan dan lubang mereka sendiri, mereka bukan sahaja merosakkan landskap. Dengan tindakan mol mereka melanggar struktur tanah, menjejaskan akar tumbuh-tumbuhan. Oleh itu, jika pemilik taman atau dacha mengetahui plotnya yang ditanam di sana dan di sana sekumpulan tanah, dia segera mula melakukan apa-apa tindakan berkenaan dengan perosak.

Berbahaya daripada tahi lalat

Sejak zaman purba, semua orang tahu bahawa tahi lalat tidak seperti garam meja. Dan haiwan lain yang membina burrows di tanah: shrews, tikus lapangan, tupai tanah, hamster. Oleh itu, cara terbaik untuk membuangnya dari laman web anda adalah menggali semua lubang haiwan dan mengisi lubang dengan garam kering, 100 gram per telaga. Menguburkan mereka tidak perlu – jadi lebih mudah bagi haiwan untuk meninggalkan tapak di mana mata mereka kelihatan.

Dug kengerian

Ia tidak perlu untuk menggunakan backflill garam di taman sayur-sayuran, di mana tanaman sayuran tumbuh. Bagi mereka, lebih banyak garam boleh membawa maut. Tetapi di rumput, katil bunga dan katil bunga, kaedah ini sangat membantu.

Lalat sayuran tidak boleh bertolak ansur dengan garam meja

Oleh itu, cara yang paling berkesan untuk menghilangkannya adalah dengan bantuan natrium klorida. Dalam kehidupan seharian ia dipanggil “memasak garam.”

Pucuk lobak

Anak benih tumbuhan hendaklah disiram 3 kali setiap 14 hari. Penyelesaian pertama disediakan dari pengiraan 300 gram garam per baldi air. Kali kedua ia dibuat lebih pekat – natrium klorida sudah diambil dalam nisbah 450 hingga 10000. Dan akhirnya anda perlu larut dalam air 600 gram setiap 10 liter.

Bawang merah berubah menjadi kuning

Tunduk ditiup oleh midge.

Bagi bawang, penyiraman ini akan membantu menyembuhkannya daripada menguning bulu. Jangan memusnahkan penuaian pada penghujung musim panas. Malah punca masalah ini hanya dan bawang bidan terhadap teknik ini berfungsi.

Ingatlah bahawa sebelum prosedur itu, serta serta-merta selepas itu, katil-katil itu juga tumpah dengan air bersih. Dan masih menghindari mendapatkan penyelesaian pada batang dan daun bawang. Tetapi menyemburkan bahagian atas wortel akan menyelamatkannya dari serangan serangga.

By the way, bawang sebelum penanaman boleh direndam selama setengah hari dalam baldi air, di mana 200 gram garam meja dibubarkan. Ini akan meningkatkan percambahannya, melegakan banyak penyakit.

Bawang yang sihat

Bawang yang sihat di atas katil

Kepentingan di taman – tidak baik!

Menonton segala sesuatu yang hidup di alam adalah terpuji. Kami semua berfikir bahawa anda tidak boleh memusnahkan anthills. Tetapi, bagaimana jika serangga-serangga yang ganas ini diselesaikan tepat di tengah-tengah tapak dengan tanaman atau berdekatan dengan kawasan rekreasi? Tidak semua orang mentolerir kejiranan sedemikian.

Anthill

Untuk tidak membunuh serangga, tetapi hanya untuk memaksa mereka untuk bergerak ke tempat lain, anda boleh memercikkan garam di semut. Kematian penduduk bandar semut akan dielakkan dengan cara ini, tetapi mereka mungkin tidak menyukainya.

Memakan tumbuhan dengan garam meja

Sebelum memulakan prosedur ini, perlu difahami bahawa natrium klorida adalah baja tidak langsung.

Penyelesaian garam meja hanya dapat memperbaiki proses pembubaran di tanah nutrien, yang kemudian diasimilasikan oleh tumbuhan dalam jumlah yang lebih besar. Prosedur sebegini amat berkesan pada tanah berpasir miskin.

Pemakanan tambahan dengan garam pokok buah-buahan dan buah beri

Malah pada abad ke-XIX, ahli-ahli Persatuan Hortikultur Berlin menggunakan kaedah yang sangat sederhana dan sangat berkesan untuk menanam tanah berhampiran tumbuh-tumbuhan. Ia digunakan untuk meningkatkan buah-buahan dan meningkatkan rasa beri dan buah-buahan.

Pokok buah

Tukang kebun hanya menaburkan batang pokok dengan garam. Hasilnya sangat baik! Atas nasihat pakar, adalah lebih baik untuk melakukan prosedur pada musim bunga awal, ketika salji masih tetap di bawah pokok, tetapi anda boleh melakukannya pada akhir musim gugur.

Tuai epal

Penggunaan kaedah ini telah diterangkan dalam Akhbar Pertanian pada tahun 1884. Dan hingga hari ini banyak tukang kebun berjaya menggunakannya.

Barisan akar tanaman “podlit” – hasil tuaian yang baik!

Beetroots

Ogorodniki, yang sudah mempunyai masa untuk menggunakan nasihat ini, berhujah bahawa bit, yang sebelum air masin memberi buah manis, mengejutkan pemiliknya dengan gula dan warna merahnya. Penyelesaian untuk prosedur ini disediakan dari pengiraan 35-50 gram per baldi air.

Lobak di taman

Kesan penyiraman yang baik menghasilkan lobak merah dan lobak. Hanya untuk radishes harus dibuat penyelesaian kepekatan yang lebih rendah. Satu sudu garam setiap baldi sudah cukup.

Dan lebih penting untuk diingat: tuangkan larutan natrium klorida, sayur-sayuran tidak boleh di bawah akar, tetapi di alur, terletak 10 cm dari tumbuhan.

Menyelamatkan panen tomat dengan garam

Hilang lebat pada tomato

Sekiranya tanda-tanda larut malam tiba-tiba muncul pada tomato, anda boleh, tentu saja, menggunakan rawatan semak, memohon bahan kimia. Tetapi ada pilihan yang lebih mudah dan lebih murah.

Menyemburkan tomato

Menyemburkan tumbuhan dengan penyelesaian garam biasa dalam air pada nisbah 1:10 akan menyebabkan tomato membuang semua daun. Selepas ini, semua kuasa tumbuhan akan dibuang pada buah masak. Filem ini, yang terbentuk pada tomato kerana menyembur, akan menghentikan perkembangan penyakit itu lebih jauh.

Sekiranya mengikut peraturan ini: jika dalam satu tahun atau lebih di taman digunakan kaedah penyiraman garam, maka pada musim luruh di tanah mesti diperkenalkan peningkatan jumlah organik.

Video tentang cara mengalahkan phytophthora dengan ubat-ubatan rakyat