Tiga ikan paus di mana kerja taman kebun yang betul adalah berdasarkan tiga “tidak”. Mereka juga dipanggil peraturan petani trak malas, kerana mereka terdengar seperti ini: “Jangan menggali, jangan air, jangan rumput.”

Menanam kentang di rumput

Mengapa lebih baik tidak menggali tanah apabila mendarat?

Di dalam tanah terdapat jisim mikroorganisma, serangga, yang menyuburkannya, menjadikannya lebih subur. Jika anda menggali tanah beberapa kali dalam satu musim, maka semua makhluk hidup hilang habitat habitatnya, akibatnya mereka mati. Tanah subur menjadi tandus.

Tanah beku

Lebih berbahaya adalah untuk menyiram bumi dengan penyelesaian bahan kimia. Bukan sahaja semua kehidupan dibunuh di dalamnya, tumbuh-tumbuhan yang cuba dibesarkan oleh tukang kebun, sering menghasilkan tunas yang lemah.

Dan di sini mereka disusul oleh serangan lain – perosak yang kini tidak dapat ditanam di tanaman tanaman.

Perosak menghancurkan kentang

Cara paling mudah untuk memulakan percubaan mesra alam adalah untuk menanam tanaman tanpa menggali dengan kentang. Ini akan menjadi cerita dalam manual ini.

Penanaman kentang ekologi

Penyediaan benih kentang untuk percambahan

Tahap kerja untuk tukang kebun adalah hampir yang paling penting. Tumbuh ubi kentang boleh ditanam di atas tanah yang tidak digali semata-mata dengan pucuk 3-4 cm.

Penyediaan kentang untuk penanaman

Sekiranya anda bertindak secara berbeza dan gunakan benih untuk membiak dengan sedikit mata globular atau tanpa kuman sama sekali, maka kentang hanya akan membusuk. Dalam ubi, program pertumbuhan sudah termasuk program pertumbuhan.

Tumbuh pada ubi kentang

Untuk membangkitkan biji kentang, anda mesti terlebih dahulu mencuci mereka, tanpa merosakkan mata, jika ada yang telah muncul. Kemudian nodul diletakkan di dalam air yang cukup panas, kira-kira 45 darjah, dan dibiarkan di dalamnya sehingga ia sejuk.

Sebelum percambahan, kentang dibasuh

Dalam air sejuk, tambahkan mangan supaya cecair menjadi merah jambu, dan biarkan kentang selama 10-15 minit lagi. Ini dilakukan untuk melawan mikrob, yang mungkin telah diselesaikan pada ubi semasa penyimpanan.

Related  Menanam pokok buah-buahan pada trellises

Penampilan pucuk kecil pada ubi

Kemudian ubi diambil, dibasuh, terendam dengan kain dan diletakkan di atas kehijauan di tempat yang sejuk tapi terang. Apabila pada bahan benih “mata” proklyutsya, anda perlu meneruskan ke peringkat seterusnya – menumpahkan taug.

Penyediaan kentang untuk percambahan

Adalah penting untuk diingat: kentang hijau tidak disentuh oleh serangga, atau bahkan dengan beruang.

Percambahan ubi sebelum menanam

Tahap kerja dengan benih kentang harus dilakukan pada saat-saat seperti itu bahwa penanaman itu sendiri harus dilakukan tepat pada waktunya untuk permulaan “penyejukan dingin ceri”.

Mekarkan bunga ceri

Anda boleh memupuk ubi dalam beberapa cara.

«Berkotak»

Kentang hijau dibentangkan dalam dua atau tiga lapisan, beralih dalam surat khabar hitam dan putih. Adalah lebih baik untuk menggunakan karton untuk tawa. Selepas membuka bahan benih dikeluarkan di tempat yang hangat. Adalah wajar bahawa cahaya tidak jatuh ke atas kotak.

Kadang-kadang kotak plastik digunakan bukan kadbod.

Percambahan ubi dalam kotak plastik

“Mack-batch”

Kentang untuk 8-12 keping dibentangkan pada beg plastik. Yang paling selesa untuk tujuan ini diiktiraf “T-shirt” dengan pemegang. Di dalamnya, kira-kira sepuluh lubang dibuat untuk memastikan aliran udara segar ke benih. Pakej hang di tempat yang hangat. Kesan rumah hijau membolehkan untuk mencapai percambahan yang baik dan cepat ubi.

Penanaman ubi dalam beg plastik

Sekiranya anda menggantung “T-shirt” dalam cahaya, anda perlu berhati-hati bahawa cahaya matahari tidak langsung jatuh ke atas ubi. Ia juga penting untuk berputar secara berkala supaya lampu seragam.

Pucuk pada kentang

Ia sangat mudah untuk mengangkut bahan benih ke tapak pendaratan dalam pakej tersebut. Tetapi anda harus berhati-hati sebaik mungkin, supaya tidak merosakkan pucuk muda dan rapuh.

Menanam kentang “di rumput”

Oleh itu, petani sayuran memutuskan untuk tidak menggali tanah sebelum meletakkan benih. Oleh itu, ubi dengan pucuk diletakkan terus di rumput. Jika dikehendaki, anda boleh memotong lapisan atas nipis perlahan-lahan dari lokasi-lokasi bahan benih. Dan sesetengah penanam kentang juga secara khusus melatih rumpai dan menyusun mereka dengan “tilam” untuk menanam tanaman mereka.

Related  Mainan Krismas yang menarik dengan tangan mereka sendiri dari adunan salted

Menanam kentang"матрас" из сорняков

Kentang diturunkan, antara ubi ditinggalkan 25 cm. Antara barisan jarak yang paling optimum ialah kira-kira setengah meter.

Sekarang anda perlu menutup benih. Untuk kegunaan ini jerami, surat khabar yang robek, daun kering dan sedge, jerami. Anda boleh melindungi mereka dengan lutrasilom.

Menuai kentang dengan rumput yang dipotong

Kentang akan mula berkecambah melalui pengisian. Jika frosts tidak berakhir pada masa itu, anda perlu menaburkan pucuk sekali lagi.

Pucuk pertama kentang

Sepanjang musim panas disyorkan bahawa rumpai yang dikumpulkan di rabung lain dibawa ke katil kentang. Di lorong anda perlu menuangkan gelung dari meja (tidak selepas mencuci!). Tetapi anda tidak perlu mengeluarkan air. Sebenarnya, buat baja juga.

Kentang tumbuh di bawah rumput kering

Hakikatnya ialah sisa-sisa sayur-sayuran, apabila ia dibuang, mengeluarkan kelembapan, yang mencukupi untuk pertumbuhan kentang. Kompos dihasilkan dari mereka, yang berfungsi sebagai baja. Tetapi semasa proses ini, jumlahnya berkurangan. Oleh itu, penambahan rumput, rumput, dan jerami yang tetap pada katil adalah perlu bagi ubi kentang untuk kekal terlindung.

Kentang di bawah rumput yang dikumpul tanpa rugi

Penuaian

Semasa berbunga, perlu merobek bunga pada tumbuh-tumbuhan, supaya pembentukan “beri” tidak melemahkan semak belukar.

Berai benih kentang di belukar

Tinggalkan bunga hanya pada salah satu daripadanya. Ini akan menjadi belukar kawalan, yang dengan mudah akan menentukan bahawa proses berbunga berakhir dan sudah tiba masanya untuk memulakan penuaian akar.

Bunga belukar kentang

Untuk melakukan ini, tukang kebun hanya perlu mengangkat lapisan penutup dengan garpu.

Mengumpul kentang yang ditanam di atas rumput

Selepas itu, kentang muda semuanya akan menjadi lantai atas, bersih, bebas dan bebas tanpa lemak, yang sering berlaku apabila tanaman akar perlu digali dari tanah.

Pengumpulan kentang tanpa menggali

Satu lagi aspek penting dalam pertumbuhan kentang dengan cara ini juga penting: penuaian boleh dikumpulkan sudah pada awal bulan Ogos!

Video tentang cara menanam kentang di bawah rumput