pokok redwoodFenomena dunia tumbuhan moden adalah pokok sequoia. Ini adalah contoh bukan sahaja dimensi keseluruhan, tetapi semua panjang umur yang diingini. Wakil yang paling kuno dari jenis ini mengagumkan di wilayah Rurvood Reserve di California. Walaupun lebih daripada 4 millennia, ia masih terus berkembang secara intensif. Jumlah batang gergasi megah ini adalah 1.5 m³, dan ketinggiannya 115.5 m.ketinggian sequoia

Ringkasan sejarah

hutan sequoiaNama pokok itu tidak disebabkan oleh ciri-ciri luaran dan umur pepejal. Pada satu ketika, kawasan ini adalah tempat kelahiran kaum Cherokee India. Dikagumi oleh ketinggian pokok sequoia, serta bakat dan kualiti para pemimpin mereka, mereka memutuskan untuk menamakannya sebagai penghormatan kepada pemimpin mereka. Oleh kerana dia benar-benar melakukan banyak kebudayaan dan pendidikan rakyatnya, orang ramai menerima nama ini dengan senang hati. ketua suku kaum India

Mempelajari “kecantikan harmoni” ini pada tahun 1859, seorang nerd memutuskan untuk menamakannya sebagai penghormatan kepada wira negara Amerika. Nama Loud Wellington – Komander Inggeris, yang mengalahkan tentera Napoleon – tidak suka penduduk setempat. Oleh itu, mereka memilih tokoh lain dan kegemaran rakyat India.ahli botani Wellington

Ciri-ciri Sequoia

ciri hutan sequoiaCiri ciri wakil-wakil kelas konifer ini adalah struktur batang mereka dan kaedah pembiakan. Apabila pokok itu masih muda, ia benar-benar ditutup dengan cawangan padat. Kerana pertumbuhan yang terlalu pesat, proses ini tidak mempunyai masa untuk menyelesaikannya, sehingga mereka segera hilang. Hasilnya, yang luar biasa tebal, tetapi pada masa yang sama telanjang, batang muncul sebelum pengamat yang ingin tahu. batang batang suteraMelihat ke langit, seseorang dapat merenung mahkota bentuk konis yang padat, yang terdiri daripada cawangan hijau yang kekal.

Perlu diperhatikan bahawa sistem akar fenomena seperti dunia tumbuhan tidak ditanam dengan sangat mendalam. Walau bagaimanapun, ia menduduki kawasan yang besar, yang membolehkan baka itu menahan angin berat dan ribut taufan.

Ia dikesali, tetapi dengan proses akarnya, ia tenggelam dalam aktiviti kehidupan penduduk jiran. Namun untuk mengekalkan “kejiranan” nya boleh:

 • tsgu;
 • Cypress;
 • douglas (keluarga pain);
 • merapikan;
 • cemara.

Related  Ciri-ciri dan nilai pokok aspen

Cypress dan spruceIa sangat sesuai dengan rasa tempatan pokok-pokok pain. Panjang rata, daun memanjang adalah dari 15 hingga 25 mm pada haiwan muda. Lama kelamaan, jarum mengubah suai bentuknya. Di bahagian mahkota mahkota mereka mengambil bentuk anak panah, dan di zon atas daun mempunyai struktur bersisik.daun merah muda muda dan tua

Penerangan mengenai pokok sequoia ini sesuai untuk melengkapkan dan tidak dapat dilupakan oleh pelancong. Yang paling gigih dari mereka dapat menangkap kon yang ditapis dari penghuninya yang “tidak dapat ditahan” dari jurang berkabut. Kapsul bujur tiga sentimeter mengandungi sehingga 7 biji, yang matang selama hampir 9 bulan.cones of sequoias Sebaik sahaja janin mula kering, kon akan terbuka dan angin bertiup ke arah benih. “Roset” seperti itu masih menghiasi mahkota megah untuk masa yang lama.

Para saintis diserang dengan cara yang unik untuk “meneruskan genus” pokok raksasa (ini adalah nama kedua, kerana cawangannya menyerupai gading binatang-binatang ini). Tunggul hijau meninggalkan tunggul, yang agak tidak normal untuk kelas wakil konifer.

Tanah asli gergasi

tunggulKawasan utama di mana pesisir bertumbuh adalah pantai Pasifik Amerika Utara. Wilayah wilayah asalnya meluas 75 km ke pedalaman benua dan membentang hampir 800 km di sepanjang lautan. Satu kawasan tanah yang agak kecil naik di atas paras laut sebanyak 700-1000 m. Walaupun konifer ini sempurna wujud bersama dan pada ketinggian lebih dari 2 km. Semakin lembap iklim, semakin tinggi dan lebih hijau mahkota gergasi ini akan menjadi.

California dan OregonNegeri California dan Oregon disambut oleh ribuan pelancong yang ingin mengagumi keindahan ini. Sebagai tambahan kepada habitat semulajadi, “jangka panjang” seperti itu juga boleh didapati di rizab:

 • Afrika Selatan;
 • Kanada;
 • Itali;
 • Kepulauan Hawaii;
 • England;
 • New Zealand.

Related  Tambahan yang indah kepada reka bentuk landskap taman adalah aliran kering

Ciri utama semua negara ini adalah akses kepada iklim marin lembap. Bagaimanapun, pameran gergasi itu dapat diterima dengan baik oleh perubahan suhu tajam. Ia dicatatkan bahawa di lereng gunung, di mana mereka sering dijumpai, ia boleh sehingga -25 ° C. Oleh itu, pokok raksasa boleh ditanam dengan baik di benua lain. Satu-satunya perkara ialah mereka bertambah beberapa kali perlahan di sana. Dan hanya setengah abad kemudian anda akan dapat melihat hasil karya yang teliti anda.Sequoia di musim sejuk

Di Rusia, pokok kayu merah tumbuh di kawasan pantai di Wilayah Krasnodar. Sochi arboretum mempunyai “koleksi” sederhana anak benih muda. Tapak ini, tentu saja, tidak begitu besar. Mungkin, beberapa abad akan berlalu, dan sudah menjadi generasi baru pelancong akan mengagumi Pacific “titans” mewah ini. Sochi arboretumDi kaki para gergasi itu, anda boleh merasakan semua kekurangan anda. Terutama apabila berdiri di tengah-tengah rimba gergasi 90 meter (ini hampir 35 tingkat pencakar langit). Menurut satu kajian, pada awal tahun 1900an sebuah sequoia telah ditebang, ketinggiannya lebih dari 116 meter. Kita hanya boleh membayangkan berapa banyak usaha dan usaha yang diperlukan oleh para pekerja ini.

Ketebalan maksimum kulit pohon terbesar di dunia boleh menjadi kira-kira 30 cm.

Nilai kayu

kayu merahDi Amerika Syarikat, pemotongan sequoia akan dihukum secara ketat oleh undang-undang, kerana pokok ini terancam punah. Oleh kerana naungan sedikit kemerahan kayu, ia digunakan sebagai unsur-unsur hiasan dalaman. Oleh kerana serat kayu dari baka konifer ini cukup padat, dan juga tahan terhadap proses membusuk, mereka berfungsi sebagai bahan yang luar biasa untuk pengeluaran perabot. Juga dari itu:

 • kertas;
 • kereta api kereta api dan tidur;
 • elemen atap;
 • struktur untuk struktur bawah air.

Related  7 rahsia tumbuh tembikai dan labu

Bahan mentah ini berbeza dari semua yang lain jika tiada bau konifer yang kaya. Oleh itu, banyak syarikat tembakau menggunakan sequoias untuk menghasilkan kotak yang menyimpan cerut dan produk lain dari industri ini. Lebih-lebih lagi, para penjaga lebah juga didapati menggunakan tong yang terbuat dari kayu mahal. Mereka sempurna disimpan madu, perga, serta lilin.

hutanMengikut perhitungan perusahaan pemprosesan, dari satu pokok raksasa, mungkin untuk mendapatkan lebih dari satu ribu tan bahan mentah kayu. Untuk mengangkut semua kekayaan ini, pelanggan memerlukan lebih daripada lima puluh kereta, iaitu hampir seluruh kereta api barang.

Dalam batang gergasi mewah, jarang sekali pelbagai jenis perosak / parasit menetap. Ini disebabkan oleh pertumbuhan tumbuhan pesat. Selain itu, kayu pokok raksasa mengandungi sejumlah besar phytoncid. Bahan aktif biologi ini bukan sahaja boleh “menakutkan” besar “gerombolan” serangga berbahaya, tetapi juga menjaga mereka pada jarak yang baik.

sekuel terbesarPerlu diperhatikan bahawa dalam rizab setiap pokok runtuhan Sequoia mempunyai tempat kehormatan. Dari batangnya membuat pameran yang menakjubkan, pelancong yang mengagumkan. Oleh itu, satu orang Amerika yang giat menjadikannya sebuah tempat letak kereta untuk kereta, dan dalam kes lain dia membina sebuah restoran yang selesa untuk 50 orang. Idea kreatif meminjam Taman Negara “Sequoia”. Di sini para pelancong boleh memandu melalui terowong yang tidak biasa yang terbuat dari kayu yang jatuh. Ya, sifat mengagumkan dengan kepelbagaian dan kecantikan yang megah.terowong di redwood