Moderne sorte zelja so bile pridelane iz divjih vrst. Nekatere vrste tega zelja so izredno koristne in zelo priljubljene.

Med njimi so naslednje vrste listnate zelje:

 • Calais je rdeča;
 • Reflex f1;
 • Kale so zelene;
 • Redbor f1 in drugi.

Odpadnik zelja

Listno zelje lahko gojimo v različnih podnebnih razmerah. To zelo dobro prenaša tudi hudo zmrzovanje, do -15 ° C. Obstajajo sorte listnega zelja, ki popolnoma dopuščajo vroče vreme. Zato so v regijah z različnimi klimatskimi pogoji priljubljene različne sorte listnega zelja.

Toda kljub nezahtevnosti podnebnih razmer obstaja ena nujna zahteva, ki pušča zelje do mesta rasti. Ta zahteva je plodna in dobro izpraznjena tla s povprečno vsebnostjo dušika.

Zaloga listov ni izbirna za metodo sajenja – lahko uporabite sadike in lahko posejate semena. Poleg tega, če je posajeno zgodaj spomladi, se letino lahko zbira poleti. Če morate jeseni ali bližje zimo, je bolje pozneje zaceti zelje.

Listno zelje ima drugačno višino, odvisno od sorte. Nizka raste ne več kot 30-40 cm. Visoke stopnje dosežejo impresivno 90 cm višino. Tudi različne sorte se razlikujejo v obliki listov: ravne, ukrivljene ali z dvojnimi robovi.

Značilnosti rdečega lista zeljnega zelja

Kale list rdečaKale list rdeča – letna rastlinska rastlina. Ima okrašene liste s vijolično barvo. Kochan v tej sorti zelja ni. Nekateri gojijo to zelje za dekorativne namene ali kot krmno žito. Vsebuje številne uporabne elemente in vitamine, zaradi česar je nepogrešljiv izdelek za prehrambeno prehrano. To prispeva k njegovi priljubljenosti med ljudmi, ki želijo voditi zdrav način življenja. Med njimi so naslednji elementi:

 • Vitamini K, C in A;
 • Antioksidanti;
 • Kalcij;
 • Mikroelementi magnezija.

Kale leaf red kale ima srednje zrelost. S svojo pomočjo kuharji v restavracijah okrasijo svoje jedi. Ima višino 60-80 cm. Utrjuje zmrzali do -15 ° С.

Metode rastočih rdečih feces

Bush list zelje rdečeTakšno zelje običajno gojimo z metodo sadike, vendar je tudi zelo neobičajna metoda. Semena so posejana v tleh zgodaj spomladi, če to dopušča vreme. Pri uporabi metode sadik je treba saditev opraviti konec aprila ali v začetku maja. Izbira postelj in priprava se mora začeti jeseni. Če želite to narediti, morate izbrati dobro sončno zemljo s plodno zemljo. Pred sajenjem morate to območje dodatno gnojiti s humusnimi in kompleksnimi gnojili. Rastline je treba posaditi na razdalji 45 cm drug od drugega na razdalji 45-55 cm med vrsticami. Na tej strani pa ne bi smela biti križnica.

Semena rdečega zelja zelje popolno pri temperaturi od + 4 ° C do + 6 ° C. Da bi izboljšali rast te sorte zelja, lahko svoje luknje pokrijete s steklom ali drugim prozornim materialom. Po približno 5 dneh se pojavijo prve poganjki. Po tem je potrebno odstraniti pokrivni material in odstraniti šibke rastline.

Da bi povečali donos, je treba plevel redno odstraniti, tla je treba hraniti in sadike pravočasno zalivati. Lahko polite liste poleti. Če pridelujete pozimi pozimi, lahko zgodaj spomladi dobite nov zelje zelja. Mimogrede, ko so zmrzali, listi zelja pridobijo bogato vijolično barvo. Kakovost okusa se po zmrzali izboljša – zelje postane bolj zdravo in slajše.

Značilnosti zelenega listnega zelja

izcedek je zelenZa zelenkasto zeleno zelenjavo je enako kot njenemu rdečemu sorodniku.

Edina razlika je barva listov – vedno je zelena tudi po zimi.

Posebnosti gojenja listnega zelja

Listno zelje redboron f1 je hibridna sorta in se nanaša na okrasne liste okrasnega zelja. Kot mnoge vrste dekorativnih zelja, je dveletna rastlina. Zato prične s plodom le v drugem letu. V večini ruskih primestnih območij igrajo povsem dekorativno vlogo. Toda to je prazna uporaba ozemlja, ker v tej obliki zelje surovih beljakovin, sladkorja, vitamina C in karoten vsebuje veliko več kot v drugih zelje sorte. Ta vrsta zelja je zelo okusna in ne potrebuje veliko maščobe za kuhanje.

Listno zelje redbor f1Ta hibrid je zelo lep videz. Doseže višino 70-150 cm. Listi so bronasti in imajo obliko dlani. Višina tega obrata je odvisna od časa leta njegovega iztovarjanja. Če želite dobiti visoko rastlino, je treba semena posejati konec marca. Potem po 30-40 dneh je treba kupus grmičevje presaditi v stalno mesto rasti. Ta vrsta zelja se ne boji zmrzali in se počuti čudovito, tudi če je prekrit s snegom. Premikanje prve zmrzali, listi te rastline postanejo mehkejše in sočne.

Videz listne zelje Redding f1 je odvisen od količine sončne svetlobe, ki vpliva na rastlino. Zelo pomembno je vlaga v tleh. To še posebej velja za vročo sezono. Pred sajenjem te sorte zelja je treba ustrezno gnojeviti zemljišče, na katerem je načrtovano saditi listno zelje redboron f1.

Zeljni list refleks f1

Okrasni kupusni refleks f1Med profesionalnimi vozički tovornjakov listov refleks f1 je zelo priljubljen. Ta nenavadna rastlina se lahko uporablja kot dekorativni vrtni okras, predvsem pa je to sorto zelje cenjeno zaradi uporabnih prehranskih lastnosti.

Ni nujno, da takoj odrežete glavo. Za pripravo koristne solate je dovolj, da od sredice rozete odtrga več listov. Cabbage leaf reflex f1 ima odlične okusne lastnosti. Ni grenak in je odličen dodatek k mesnim in ribjim jedem. Z redno uporabo te vrste zelja za hrano lahko svoje telo obogatite z naslednjimi koristnimi snovmi:

 • Kalcij;
 • Dušikove spojine;
 • Žveplove soli;
 • Fosfor;
 • Kaliem;
 • Vitamini skupine B, pa tudi C, A P, K, U;
 • Ogljikovi hidrati;
 • Fiber:
 • Phytoncidi.

Cabbage leaf reflex f1 je nepogrešljiva sestavina živil v prehrani vsakega zdravega zdrave prehrane in ljudi, ki želijo odreči nekaj kilogramov. Njegova kalorična vrednost je samo 24 kcal na 100 gramov.

Ta vrsta listnate zelje je srednjeg poznega hibrida temno zelene barve. Obrat je odporen na nizke temperature. Najnižja meja je -18 stopinj. Vtičnica je pol-navpična. Listi so močno valoviti. V višini lahko rastlina doseže 80 cm. Teža refleksa listov zelenjave je f1 300 – 1400 gramov. Pri sajenju je potrebno slediti optimalni shemi 60 * 70 cm. V nobenem primeru strokovnjaki ne priporočajo odrezavanja spodnjih listov te izjemne rastline, sicer bo preprosto umrl.

Zelenjava cvetača