pridelek arašidovVsakdo pozna okusom otroštvu dišečih, rahlo sladkega arašidov, ki so dodane slaščic in čokolade, naredite na podlagi teh prigrizki in dobro znan, še posebej v arašidovo maslo ZDA. Toda, ko rastejo arašidi, vsi ne vedo.

Danes so arašidi dragocen kmetijski pridelek, levji delež kolobarjenja v številnih državah Azije in Afrike. Izjemno pomemben kraj v gospodarstvu in porabi arašidov je v ZDA. Toda, če vsi vedo o tej kulturi v državah, kjer rastejo arašidi, se v Rusiji in Evropi “arašid” pozna samo kot izdelek. In kot predstavnik rastlinskega sveta, povzroča veliko vprašanj.

arašidovo sadje v poduZlasti obstaja mnenje, da arašidi, ki so podobni lešnikom ali orehu, zorijo na grmovju ali celo na drevesih. Razlog za razširjeno napačno spoznanje je znano ime, ki se je v 16. do 17. stoletju pojavilo kot “arašidovo”. Pravzaprav so arašidi bližji redni grah, leča ali fižol.

Oreh ali fižol: kako se arašidi poglejjo in rastejo?

Travnata, višina rastline od 20 do 70 cm ni mogoče imenovati grmovja ali sadnega drevja. In plodovi arašidov v fižolu niso oreščki, ampak seme, skrite v podlivu fižola.

Rastlino, ki jo je lokalno prebivalstvo Južne Amerike gojila več stoletij, je med razvojem celine s strani Evropejcev opazila in takoj ocenila kot obetaven kmetijski pridelek. Danes je po vsem svetu zasajenih na milijone hektarjev, območje gojenja pa se stalno povečuje.

izkopati arašideZakaj arašidi arašidno skrbijo? Razlog je v hranilni vrednosti in sestavi arašidov, njeni nepretrganosti in hitro vrnitvi pridelka.

Kultura brez kakršnih koli težav raste, če druge rastline trpijo zaradi pomanjkanja prehrane in vlage, se ne bojijo sonca in lahko tudi brez opraševalcev. Poleg tega, kot drugi letni stročnice, arašidi ne samo, da lahko hranijo svojo tla, temveč jo tudi obogatijo z dušikom.

Močno razvejani travnati grmičevje ali zaostajajo rastline imajo močno korenasto korenino, ki raste do 1,5 metra. Stebla z dobro označenimi fasetami so pokrita s parodermoznimi listi, razdeljenimi na več ovalnih, rahlo poudarjenih listov. Oba poganjka in listne plošče sta prekriti z mehkimi kupi. Rože s podprtim jadranjem in tanko ustnico so rumene barve.proces razvoja arašidov

Medtem ko rastlina ne cvetita, je težko opaziti njegovo glavno značilnost – videz in razvoj ploda se ne pojavlja nad nivojem tal, temveč pod njeno površino.

Zorni jesen za jesen ima močno školjko, ki se skriva od ene do sedem ovalnih semen. To je bil razlog za pojav slavni arašidovo ime “arašidovo”.

Peanuts so ena od redkih rastlin na Zemlji, ki za reprodukcijo uporabljajo samoprašne jasnovidne cvetove. Po dnevnem cvetenju in nastanku jajčnika gigantski izrastek gneče v tla in, kopanje v njej, zagotavlja podzemni razvoj fižola.

pridelek iz ene maticeNa enem obratu, od junija do pozne jeseni, se oblikuje več ducat stroki. Lahko jih odkrijete le s kopanjem gošče in videli, kako rastejo arašidi od zgoraj, lahko le z naraščajočim številom poganjkov zapustite tla.

Kje raste arašidi?

Kikirikiji cvetijo

Kikirikije radi toploto, in za zorenje fižola, skrita pod tlemi, traja dolgo suho poletje in isto jesen. Od zasaditve fižola do spravila traja 120-160 dni. Takšni pogoji niso povsod.

Predhodni habitat, rojstni kraj kulture se šteje za Južno Ameriko. Ko so Evropejci odkrili celino, so bile v metropolo in druge španske, portugalske in britanske kolonije poslane številne zanimive rastline. Španci so najprej poskusili nenavadne fižol, jih našli v okusnih in zelo koristnih pri dolgih potovanjih. V starem svetu so tudi arašidi prišli do okusa. Kot eksotični aditiv za posodo in podobne zrnca kakavovih zrn je bil uporabljen pri kuhanju.

Za zadovoljitev naraščajočega povpraševanja so osvajalci ameriške celine imeli redke in nestabilne zaloge fižola iz novih dežel. Zato je Portugalec, ki je ocenil hranilne lastnosti in donosnost arašidov, zanimal, kako arašidi rastejo v afriških razmerah.

Kikirikije v Afriki

ženske poberejo arašideEvropske kolonije na črni celini so dobavljale metropolo z lesom, začimbami, minerali, bombažem in sužnji. Vendar je bilo zaradi slabih dežel zelo težko razviti kmetijstvo. Arašidi so pomagali rešiti ta pomemben problem.

Ne samo, da so Evropejci želeli fižol, temveč so tudi hranili lokalno prebivalstvo, pa tudi živino. V nekaterih državah je kultura postala glavna postavka prihodka.

Čeprav je minilo veliko časa od osvajanja Amerike in videz orehov na ozemlju Afrike, nihče še ni presenečen, zakaj se Senegal imenuje arašidova republika. Od XVII stoletja, tukaj najprej portugalski, nato pa francoski lastniki zemljišč aktivno plows brez zemljišča pod arašidi. V zadnjem stoletju, ko je letno naraslo več kot milijon ton fižola, je država postala največji svetovni dobavitelj zemeljskih oreškov.

Lešnik v Aziji

rastočih arašidov v AzijiZaradi bogate sestave arašidov in prisotnosti dragocenega rastlinskega olja, ki se uporablja za hrano v tehnične namene, je bila kultura prepoznana tudi v drugih delih sveta.

V Aziji so zlomljeni veliki nasadi te vrste stročnic. Od šestnajstega stoletja je rastlina znana v Indiji, nekoliko kasneje so se pridelki pojavili na Filipinih, v Macau in na Kitajskem. Bilo je nebesno cesarstvo, ki je izbralo palmo iz Senegala, kjer velika večina prebivalstva še vedno dela na predelavi, zasaditvi in ​​pridelavi.

Zgodba o uspehu ameriških arašidov

pridelek kikirikija v AmerikiKer se na ozemlju severnoameriške celine pojavljajo plantaže arašidov ali arašidov v XIX. Stoletju. Tisti, ki so imeli težave pri krmljenju vojakov nasprotnih strani med državljansko vojno zaradi arašidov, bi lahko podprli sile.

Ko pa se je vojna končala, se je zaradi ročnega pridelovanja ta stročji pridelek štel za neugoden in sami fižolji so bili razvrščeni kot hrana za revne.

Samo srečni potek okoliščin je omogočil, da se oreški v Združenih državah Amerike vrnejo na počivališče. Bombaž, ki se je na prelomu stoletja ukvarjal z večino kmetov, so iz sokov izsušili vse sokove. Število obdelovalnih zemljišč se je zmanjševalo, kmetje so sledili propadam pridelka in napadi škodljivcev. Nujno je bilo treba sprejeti aktivne ukrepe za prehod na druge kulture in ohranjanje kmetijstva.

proces pobiranjaZnan v ameriški znanstvenik D. Carver, preučuje koliko beljakovin v arašidih, olj, aminokisline in druge koristne za človeško telo sklepov, odpustili gor popularizacijo ideje o tem zanimivem kulture. Po AGROKEMIJA ni bilo mogoče opustiti rastlino, zrna od tega 50% sestavljen iz olja in tretjino vrednosti lahko prebavljive beljakovine. Zato je zahvaljujoč razvoju sto hrane in industrijskih izdelkov, ki temeljijo na fižol, raste avtomatizacijo in varčujejo vpliv na tleh arašidov iz Združenih držav postala kultna rastlina.

Levski delež žetve lokalnih fižol je namenjen izdelavi arašidovega masla, najljubšemu Američanu, tehničnemu in jedilnemu olju, živinorejski prehrani, proizvodnji mila in drugim potrebam.

Kje rastejo arašidi v Rusiji?

rastočih arašidov v RusijiDanes zanimanje za obrat ne slabi. V času Sovjetske zveze, arašidi niso pozorni in izkušnje njenega gojenja so se le v južnih republik. Kje rastejo arašidi v Rusiji? Ni velike plantaže te vrste stročnic, ampak ljubitelji južnih regijah chernozem regiji južnega Urala, in celo v srednjem pasu so kar uspešni poskusi, da bi dobili fižol pridelka na svoje kmetijske površine.

Tudi tisti, ki se zaradi podnebnih pogojev ne morejo zdraviti z arašidi iz vrta, ne odnehajte te kulture. Originalni arašidi grmov je enostavno rastejo v lonec.

In še več, če želite izvedeti o kulturni tehnologiji kulture, da bi razumeli njene značilnosti in potrebe, bo pomagal videospot o rasti arašidov:

Video o saditvi in ​​nabiranju arašidov