Skladnost s pridelavo grozdjaUspešno vinogradništvo je v prvi vrsti povezano z ustvarjanjem pogojev, v katerih vinska trta dobi dovolj prehranjevanja, lahkega in zalivanja. Če se kateri od dejavnikov krši, pridejo bolezni in škodljivci. Pomembno je predvideti nastanek škodljivih dejavnikov, s poudarkom na vremenskih razmerah. Preprečevanje bolezni je lažje kot izkoreninjenje. Zato obstaja sistem za zaščito vinograda in njegovo preventivno zdravljenje. Določa, kot da škropljenje grozdja iz bolezni in v kakšnih pogojih.

Agrotehnika grozdja

Prepres za preprečevanje bolezni in poškodbe trtDrevna kultura grozdja je nabrala veliko bolezni. Vsi se lahko razdelijo na nalezljive in odvisno od pogojev pridržanja, naravnih dejavnikov. Infektivne bolezni predstavljajo tisti del živega sveta, ki se razvija v vinski bush – glive, virusi, bakterije. Preprečevanje je namenjeno boju proti tem dejavnikom. Znanost kaže, kako zdraviti grozdje pred boleznimi in kako se izogniti lezijam.

Prvič, sedež grm je zelo pomemben. Priprava pristaniške jame z oskrbo s potrebnimi hranili je ključ do pravilnega razvoja obrata v zgodnjih letih. Pri sajenju potaknjencev na stalno mesto, so namočeni z dodatkom kalijevega permanganata iz okužbe z odumom. Bush potrebuje zaščito v celotnem poletnem obdobju, dokler ne zapusti pozimi.

Da se bolezni ne prilagodijo uporabljenim fungicidom, se uporabljajo izmenično. Obstajajo fungicidi sistemskega delovanja in zdravila, namenjena določenim boleznim.

Priprava raztopine za predelavoFungicidne obdelave se izvajajo tudi na padlih listih, tleh pri polaganju vinske trte za zimsko skladiščenje. Preventivno škropljenje se izvaja v določenih obdobjih razvoja rastlin.

 1. V fazi otekanja popka proti odumu in rdečega grozdnega klopa.
 2. Na petem listu proti plesni in sivi gnilobe, če je bilo v preteklih letih.
 3. V fazi razvoja socvetja proti klopom in odumi.
 4. Pred cvetenjem proti klopi, hudimi boleznimi, listnatim vrhom prelivom na list, skupaj.
 5. Po cvetenju se uporablja sistemsko zdravljenje z insekticidi, fungicidi z dodajanjem elementov v sledovih.
 6. V fazi začetka polnjenja se uporablja sistemski fungicid, ki spodbuja zgornje obleke. V slabem vremenu, tedensko.
 7. Ko so grozdi zaprti s sistemskimi fungicidi in proti sivi gnilobi.

Related  Kdaj saditi kosmulje?

V prihodnosti zdravljenja poteka po potrebi z nežnimi sredstvi pred spravilom. Vendar pa kasneje, ko se pripravljate na prezimovanje, ponovno uporabite zdravila sistemskega delovanja.

Pripravki za predelavo grozdja

Ooidum grozdjaVsa zdravila za zatiranje bolezni se imenujejo fungicidi. Med njimi so:

 • sistemski fungicidi;
 • kontaktni fungicidi.

Razlika v uporabljeni aktivni snovi omogoča, da deluje na patogene od zunaj in uniči micelij od znotraj.

Soda raztopina

Zdravljenje sode

Kot preventivno zdravljenje v vseh stopnjah razvoja je možno predelavo sode grozdja. Kot rezultat, nastane film z alkalno reakcijo, na kateri spori gliv ne morejo kaliti. Razpršite grmičevje z raztopino 50 gramov mila za pranje perila in 50 g vode za 10 litrov vode pred in po cvetenju vsak teden. Taka obdelava je primerna tudi med avgustovskim pojavom znakov Odyum. Deluje tudi na raztopino za odmero in kalijevega permanganata.

Iron vitriol

Iron vitriolDruga droga, ki mora biti v skupini kemikalij, je železov vitriol. Za grozdjeJa zdravilo je nenadomestljivo. Potreba po vitriolu pri gojenju kmetijske tehnologije je posledica:

 • element v sledovih v topni obliki, dobro prebavljiv;
 • tvori folijo na predmetu po sušenju;
 • zadrži pomladansko potapljanje;
 • bori mahove in lišaje, fungicid.

To je edina sestava železove soli, ki se absorbira brez spreminjanja v drugo obliko. Kot listnat top preliv, hitro vstopi v rastlinski sistem. Vendar se pri grozdju spomladi pri nizki koncentraciji uporablja vitriol iz železa. Tudi pred cvetenjem listja nad lubjem se uporablja v koncentraciji 0,5-1%. Jeseni, za obdelavo, lahko uporabite pri belo pranje do 3% in uničite lišaje s koncentracijo 5%. Koncentrirano raztopino pa uporabite samo v globoki jeseni, ko se bo tok ustavil.

Vzmetna uporaba železovega sulfata zamuja z odpiranjem ledvic in rastlina izgine od pomladnih zmrzal. Prav tako je sečnina aktivna v visokih koncentracijah, če pride do škropljenja takoj po temenju snega.

Koloidni žveplo za grozdje – priprava kontaktnega delovanja

Žveplov koloidniSluži za uničenje sporij odijuma in se uporablja pri prvem pojavu znakov bolezni. Uporablja se tudi pri prvih znakih antracoze, ima škodljiv učinek na klopke. Koloidni žveplo se lahko uporablja hkrati z bakrenimi fungicidi. Raztopino pripravimo na toplo vodo s postopnim raztapljanjem pripravka. Delovna raztopina se uporablja sveže. Poleg tega lahko za preprečevanje uporabimo žveplo, ki ga nanese na površino listnega lista z metodo tankega pršila. Koloidni žveplo za grozdje ustvarja zaščitno pregrado 10-14 dni.Obdelava rastlin proti boleznim

Med zdravljenjem vinograda s kemikalijami ne smemo pozabiti na posamezne zaščitne ukrepe. Vdihavanje hlapov in njihovo odpiranje na odprta telesa lahko povzroči alergijske reakcije in zastrupitve. Če se to zgodi, morate temeljito umiti telo ali oči. Pri zaužitju pijte veliko vode z aktivnim ogljem. Navsezadnje se posvetujte z zdravnikom.

Thanos fungicid za sistemsko grozdje

To je zdravilo, ki je odporno na izpiranje in se lahko uporablja v vlažnem vremenu. Zdravilna učinkovina famoksadon tvori neizbrisno folijo in se enakomerno porazdeli po površini in jo ščiti pred sporami.

Related  Nasveti za gojenje hruške V spomin Yakovlevu z opisi in fotografijami

Cimoksanil prodira v listno ploščo in proizvaja svoj terapevtski učinek, ki se premika znotraj. Premakne se iz listov v steblo in v enem dnevu doseže enotno koncentracijo. S tem povezuje patogene v rastlini. To dosežemo z ustvarjanjem kapsule okoli prizadetih celic.

Učinki Thanos in Famoxadona na rastlinoFungicid za vinograde tanos je priprava iz kompleksa bolezni. Nanesite ga na listje grozdja, naj bo najmanj tri ure pred dežjem. Uporablja se pri skupnih zdravljenjih z drugimi zdravili, ki imajo kislo reakcijo.

Fungicid Quadrice

QuadriceZaščitni učinek priprave kvadrisa v aplikaciji za grozdje sestoji iz njegovega sistemskega delovanja proti večini spor in bakterij. Razred novega pesticida je strobilurin. Dejavnost aktivnega dela je sistemska. Uporablja se lahko v preventivne namene in na višini bolezni. Za dan Quadrice 250 SC zavira bolezen. Hkrati – to je nizko-strupeno zdravilo, ne vpliva na čebele. Da ne bi prišlo do zasvojenosti, se uporaba Quadrasa za grozdje spreminja z Topazom ali Rhodomil Goldom.

Priprave Falcon

FalconBayer je za svoje inovacije poznan nov sistemski zdravilo Falcon za grozdje. Kompleks zdravilnih učinkovin uniči vse glivične bolezni. V tem spiroksaminu vpliva na lažno in ameriško roso, tebukonazol in triadimenol zavirajo rast micelija.

Pripravek tvori film, se ne opere in se uporablja na kateri koli stopnji razvoja bolezni. Zelo učinkovito sredstvo Falcon za grozdje se prodaja v pakiranju po 5 litrov. Ker fungicid ni poceni, ga lahko v takšni posodi privoščijo samo velike kmetije.

Druga priprava sistemskega delovanja, usmerjenega predvsem proti brušenju drevesnih kamnov, je izdala Syngenta. Fungicid Horus za grozdje se uporablja za preprečevanje gnilobe. Aktivna snov ciprodinil zagotavlja nastanek filma na jagodičju. Lahko se uporablja pri preprečevanju in zdravljenju vinske trte. Dva zdravila ne sperejo z vodo dve uri po zdravljenju. Uporablja se na začetku razvoja krtač in na koncu, da se prepreči okužba z belo gnilobo. Obdobje zaščite je 7-10 dni. Zdravilo se začne v prvih 36 urah.

Related  Zapri spoznavanje brusnic – kjer raste in kako ga sestaviti

Vinogradni reševalec

Vinogradni reševalecIz serije “Rescue” v agrotehniki uporabite reševalca grozdja. Drog je sistemsko delovanje proti insektom in glivičnim boleznim. Paket vsebuje tri ampule:

 • uničuje insektične škodljivce;
 • ščiti pred glivičnimi boleznimi;
 • regulatorja in pospeševalca rasti.

Reševalec grozdja zlahka uniči ušesne friloxere, pajek in druge sistemske škodljivce na vrtu. Hitrost nanašanja je tri ampule na 10 litrov vode. Izdelek uporabljajte z osebno zaščitno opremo.

Po zdravljenju se ucinek zdravila nadaljuje 3-4 tedne, odvisno od vremenskih razmer.

Uporaba zdravil za sistemsko ukrepanje v skladu s priporočenimi odmerki in ob pravem času lahko dobite zdrav vinograd.

Zaščita grozdja pred boleznimi in škodljivci – video