BegoniaProsimo, in razveselila razkošje cvetenja Begonia je več kot eno leto, če prevzamejo odgovornost za shranjevanje v offseason in zagotoviti ustrezno poskrbeti za rože v zimskem času.

Vrste Begonia

Preden se pogovarjamo o tem, kako ohraniti begonias v zimskem času, začnimo z razlikovanjem več vrst begonij:

  • okrasne in listnate;
  • gusto;
  • gomolji.

Rumena begonijaVsak od njih v zimskem obdobju zahteva določene pogoje za pridržanje.
Bušaste in okrasne listavke ne potrebujejo posebnih prezimovalnih razmer. Da niso umrli v zimskem času, je dovolj, v hladnem vremenu pridelek Uvelega peclje in slame zamulchirovat grmovje ali vrt leaf padec.

Najbolj zahtevna za oskrbo in vzdrževanje v zimskem Begonia gomoljem.

Lepota in trajanje cvetenja te veličastne cvetlice je neposredno odvisno od tega, kako skrbeti za begoni v zimskem času.
Če begonija ne cveti dolgo, ali pa ima majhna in majhna roža – to pomeni, da je bilo v zimskem času nepravilno shranjeno.

Skrb za begoni, gojene v tleh

tuber begoniaOdrasle rastline imajo precej velike gomolje. Če so rasle na odprtem tleh, potem, ko jih poskušajo ne poškodovati, se izkopljejo, ko prihajajo prve zmrzali.
Vendar pa ni vredno, da bi pohiteli rastlino, ker jesenske zmrzali gomoljev ne škodujejo.
Potrebno je počakati, ko bo cvet sam pripravljen na prezimovanje – to pomeni, da se bo rastlinski del uničil, da bodo listi rumeni in padli.

Poleg tega se ob koncu rastočih gomoljev bistveno povečanje velikosti, povečanje mase, saj Odmiranje antenskega dela jim gredo vse hranilne snovi. Hkrati so postavljeni popki obnovitve, iz katerih bodo razvili nove poganjke, potem ko bo begonija presežena.

Izkop, potrebujete reši Prozebao stebla, pri čemer procese ploskev (konoplja) po višini, ki ni večja od 3 cm. Ta postopek preprečuje tvorbo patogenih gliv, ki prispevajo k okužbi gomoljev.

Related  Nega doma za edinstveno drevo dreves

gomoljna begonija z ohrovtomNato se rastlina očisti iz zemlje, jo damo v škatlo in pustimo, da se posuši v dobro prezračevanem, toplem suhem prostoru. Po dveh tednih, ko se korenine posušijo, odstranite skrhan kalčke in preostalo tla.

Nato so gomolji položeni v leseni škatli v več vrstah in se z vermikulitom dodajajo rečni pesek ali suha šota.
Dodajanje vermikulita je zelo zaželeno, ker je zaradi njegove sposobnosti uravnavanja vlage substrata bistveno zmanjšano tveganje gnilobe korenin.

Pomembno je, da gomoljem zmešamo z mešanico peska, tako da so izolirani drug od drugega – to zmanjša odstotek njihovega presenečenja.

Pripravljen za prezimovanje begonia na hladnem mestu, kjer temperatura ne sme presegati 10 ° C, vlažnost okoli 60% – to so običajno kleti in kleti.
Naprava ostane v mirujočem obdobju že skoraj tri mesece – od sredine novembra in skoraj do konca februarja, v tem času ne morete voditi, sicer boste prebudili spalni brsti.
Periodično, vendar vsaj enkrat na mesec, pogledajo stanje gomolja za prisotnost plesni in gnilobe korenin.
Če najdemo lezijo, jo oluplimo in obdelamo s koloidnim žveplom ali zeleno snovjo. Če je lezija obsežna, se rastlina odstrani, da se prepreči širjenje okužbe.

Zgodaj spomladi, marca, ko gomolji začne prebujati tihe cvetni brsti, so pridobljeni iz peska in položi na mokri kalivost substrata z dodajanjem šote humusa in visokokakovostne mivke, ki se izvaja na isti višini pripravljeno.
Posode z gobicami za gnilobo so nameščene bližje svetlobi, zalivanje je omejeno, temperatura je približno 18 ° C.
Gomolji kalijo počasi in neenakomerno. Najprej se ukoreninijo. Sprouts, ki se pojavijo pozneje, morajo biti zatemnjene od sonca in bolj pogosto prezračevane, vendar ne dovolijo prepihov.

Related  Kako rastejo vrtnice iz šopek?

Ta čas je primeren za razdelitev gomoljev, njihovo razmnoževanje. Rez je obdelan s koloidnim žveplom v prahu ali prahu.

Veliko ljudi lahko uspešno ohranjanje Begonia zimo v škatlah s povprečnin zemljišča, na balkonu, če ne zamrzne, ali v najbolj kul mesto v stanovanju – z balkona ali vhodnih vrat.

Kako ohraniti mlade gomolje begonije pozimi

Vsi ti ukrepi so dobri za zdrave in močne gomolje. V primeru, da so zelo majhne in neugodne, bo prišlo na drugačen način.
Dejstvo je, da je vedenje mladega rastlinskega in odraslega cvetja zelo različno, zato so gomolji različnih velikosti v času počitka drugačni.

  • Majhne nodule prvega leta cvetja je treba hraniti na hladnem mestu pozimi in jih je treba občasno zaliti, sicer se lahko koreninski sistem skrči.
    Počitniško obdobje prvega leta je povsem običajno, saj v zimskem obdobju njihove poganjke ne izginejo, čeprav rast preneha.
  • Ko izkoplje takšno gomolje, ga položi v plastično vrečo, napolnjeno s suho šoto in postavljeno v gospodinjski hladilnik. Redno pregledujte begonijo. V primeru prezgodnjega pojava žolča jih je treba izločiti, ker niso sposobni preživeti.
  • Mlade begone lahko pustite, da preživijo zimo v škatlah na hladnem svetlobnem kraju, zmerno napojijo. Z začetkom spomladi so posajene v ločenih lončkih s substratom.
    Tla se presadijo ob začetku stabilne pozitivne temperature.

Zimska oskrba za domačo begonijo

Begonija, poleti v lončkih, cvetovi do pozne jeseni. Z nastopom hladnega vremena se vrača v stanje počitka. V tem času ni priporočljivo presaditi begonia, vendar je potrebno skrajšati zalivanje. Voda mora biti le, če je zemlja v loncu popolnoma suha, ker lahko prekomerna vlaga povzroči gnitje korenin.

Z začetkom ogrevalne sezone je zrak v stanovanju zelo suh, zato morate vsak dan po pršilu pršiti zrak blizu cvetlice.

Kot lahko vidite, je v zimskih mesecih enostavno skrbeti za begoni, le malo pozornosti je treba nameniti temu, odgovor na katerega bo bogat in svetlo cvetoč vrt.

Related  Begonia Rex – dekoracija za hišo

Gomolja Begonia – kako shraniti pozimi (video)