Plezalna vrtnicaKako izvrstno na ograjih izgleda kot plezalne vrtnice. Skrb za rastlinski proces ni enostavno, saj zahteva določen čas in trud. Toda noben zaplet ne more ohraniti pridelovalcev cvetja od sajenja vrtnic na njihovi strani.

Priljubljene sorte plezalnih vrtnic

Preden kupite sadilni material tega cvetja, morate imeti informacije o svojih sortah. Glede na vrsto je lahko oskrba in sajenje plezalne rože drugačna. Nekatere sorte so dokaj nezahtevne za tla, zalivanje in gnojila. In obratno.

Najpogostejše sorte plezalnih vrtnic so:

 • “Flammentants” – vrsta, ki prenaša mraz;
 • “Dortmund” – rast grme doseže dva metra, cveti s svetlo rdečimi cvetovi na temno zelenem ozadju listov;
 • “Heidelberg” – zimsko trda in nezahtevna, cveti v velikih škrlatnih cvetovih;
 • “New Done” – višina gošče je lahko šest metrov. Barvni popki svetlo roza, odporni proti boleznim;
 • “Scrabble Minehaha” – cvetoči v roza v zadnjem mesecu pomladi, višina grmovnice lahko doseže štiri metre;
 • “Dorothy Perkins” – popki te sorte niso veliki (do tri centimetre v premeru), rastlina ima svetlo zelene liste.

Kdaj je zasaditev plezanja narasla in kako pripraviti zemljo?

Gojenje plezalne rože se začne z zasaditvijo. Vnaprej je potrebno kupiti sadilni material, izbrati lokacijo in pripraviti zemljo.

Sajenje plezalne vrtnice poteka spomladi ali jeseni.

Predhodno bi bilo treba zemljišče izkopati do globine bajonetne lopate. V tleh je treba v enakih razsežnostih uporabljati šoto, apno in humus. Sejanje plezalne rože se začne z izkopom lukenj. Jame bi morale biti pol m. Vrelci morajo biti dobro razliti z vodo.

Na dnu je bolje postaviti zmes gnojila (2,5 kilogramov), glina (5 kg) in tablete phosphobacterin (2 kosa). Mešanico dobro premešajte, dokler se gladko ne meša.

Sajenje plezalne vrtnice

pravila sajenja plezalne vrtniceKupil je grm plezalne rože, ki zahteva predhodno pripravo na pristajanje. Shoots in koreninski sistem je treba razrezati na enako dolžino, ne več kot trideset centimetrov. Ta pristop bo okrepil grm in zagotovil bogato cvetenje.

Related  Fotografija in opis sorte Blackberry Thornfree

Cepiči na koreninah so obdelani z pepelom, na poganjkih – z vrtnim jogurtom. To se naredi za zaščito plezalne vrtnice pred okužbami in pospeši proces celjenja ran. Po sajenju je sadik vreden zemljišča za uspešno prezimovanje. Med mladim grmovjem morate pustiti razdaljo približno metra in pol.

Postavitev sadik v jamo, je treba skrbno razširiti korenine rastline. Zaspati moramo, da je treba tlom uničiti, da se ne tvorijo praznine. Če obstajajo vrzeli med koreninami, obstaja nevarnost poškodb zaradi zmrzali.

Ko je zasaditev tkanja narasla ob ograjah ali stenah hiše, moraš pustiti razdaljo med njimi približno pol metra.

Plezanje vrtnic

Glavna pravila oskrbe plezalne vrtnice so:

 • obrezovanje;
 • top dressing;
 • zalivanje;
 • zatočišče pozimi.

Pravila obrezovanja fotografije plezanja roseŠe posebej pomembno je spremljanje mladih papagotov, jih je treba redno zalivati ​​in oplojevati z uporabnimi minerali. Bazalno območje zemlje kot plevela, okuženo z plevelom plevel in razrahlja.

Že od sredine jeseni se morate začeti pripravljati na zimsko obdobje. Na kateri koli september dni izberite šibke poganjke in jih posnemite. Pihanje plodnih vrtnic se bo začelo spuščati v tla (nekaj kasneje so zaščitene). Po nekaj tednih se bodo veje rastline navajale na vodoravni položaj. V tem času je treba bič zbirati v snopih, ki so sestavljeni iz treh ali štirih kosov in jih obdelajo z raztopino bakrovega sulfata.

Ko temperatura zraka pade pod pet stopinj, je vredno razbiti vse liste in pokriti golo podružnico.

Zavetje za zimo

zavetje za zimoSkrb za plezalno vrtnico je primerno za pokrivanje zimo. Na kraju, kjer je bič položil rastline, morate kopati majhne depresije. Na svojem spodnjem delu položite padle liste, postavite bičaste vrtnice in jih vrnite z istim materialom. Na naravnem zavetju je postavljen še en film ali strešni material. Spomladi bo treba obrat odpreti.

Related  Pogoste bolezni roza – kontrolne metode in simptomi bolezni

Pravilna skrb za plezalno vrtnico ni mogoča brez postopka obrezovanja. V pomladnem obdobju na grmu je potrebno določiti šibke in poškodovane poganjke. Take podružnice je treba izbrisati.

Poleti se razrežejo že obarvani biči, na ta način se grmica pomladi in oblikuje nove poganjke.

Kaj in kako se hraniti

Če veste, kako skrbeti za plezalno rožo, lahko rastejo lepi grm z bogatim cvetenjem. Rastlina je zahtevna za vrhunsko obleko, v obdobju rasti je treba gnojiti cveto več kot petkrat. Pozitiven za razvoj vrtnice bo vplival na vnos mineralnih in organskih snovi. Treba jih je zamenjati. V cvetenju se rastlina ne napaja.

Plezalne vrtnice so cvetje, odporno proti suši, namakanje tal za njih lahko vodi do smrti. Obstaja tudi veliko tveganje za bolezni. Zato voda ne pogosto, približno enkrat na vsakih sedem dni.

Boj proti boleznim in škodljivcem

Ena najpogostejših bolezni v plezalnih vrtnicah so:

 • rak na skorje;
 • praškasta plesen.

Če se ne zdravijo, bo naprava hitro umrla. Iz praškastega plesni se znebite uporabe tekočine Bordeaux. To orodje je treba razpršiti vsaj trikrat dva tedna.

S kortikalni rak je boj zapleten, zato je bolje sprejeti preventivne ukrepe. Na primer, pravočasno zavetje in izpust iz njega. Če je bil rastlina bolezen, je treba poškodovano območje vrtnice zmanjšati. Treba ga je spali.

Škodljivci omamljene lepote so:

 • uši;
 • Arachnoid pršice.

Za odkrivanje parazitov morate skrbno pregledati grmovje. Če so prisotne, jih je treba takoj boriti.

Najvarnejši načini zaščite pred ušesnimi in pajkovimi pršicami so pršenje grmovja z odlitki iz koprive in polja. Toda v primeru močnega poraza vrtnice se morate zateči k pomoči insekticidov.

Najbolj priljubljen ornament arbors, ograje, stene plezanje vrtnice. Fotografija na ozadju te rastline je neopisljiva lepota, ki jo lahko vrtnar vrti.

Related  Agrotehnika gojenja korenčka

Video – skrb za plezalno vrtnico