Očistite grmovje grozdjaČe pred glivične bolezni grozdja niso bili vse prevečkrat spomnil na sebi, in sedaj je problem postaja vedno bolj pereče. Ena izmed najbolj pogosta je plesen bolezen praškasti grozdja, ki prizadene vse več rastlin v vseh regijah v državi, dali veliko pridelovalcev težave.

Kaj je oidij?

Skupek grozdja, ki ga je prizadel oidijOidij je najpogostejša glivična bolezen, ki ima druga imena – pepelnik ali praškasto plesen. Njegov patogen živi izključno na živih in zelenih tkivih. V praškastem plesu so grozdni jagodi neprimerni za porabo in za proizvodnjo vina iz njih.

Največje epidemije oidija se pojavijo po zimskih zmrzalih (temperatura ne sme pasti pod -30 ° C). Spore bolezni ostajajo pod lestvicami oči, in ko se temperatura dvigne na +18 ° C … + 25 ° C, začnejo kaliti. Spodbuja razvoj gliv in visoke vlažnosti. Toda dežuje lahko znatno upočasnitev in v nekaterih primerih tudi ustavi širjenje.

Da bi zmanjšali možnost okužbe v sort vinske trte je treba izbrano ima visoko odpornost na bolezni, je potrebno odstraniti odvečne poganjke, bolnikov cut rastlinskih delov in spali. Ni treba uporabiti presežek dušikovih gnojil.

Simptomi bolezni

Znaki oidijaSimptomi oidija, ki se kažejo v različnih obdobjih leta, se razlikujejo.

Spomladi se pojavijo naslednji znaki:

  • Rumene mlade poganjke in listi, pokriti z umazano belo prevleko, podobno moki.
  • Robovi na listih pihajo in nagubajo.
  • Pod belim premazom na zelenih poganjkih se začnejo pojavljati rjave pike. Če poskušate izbrisati ploščo, potem je vonj prave ribe.
  • Z močno lezijo se rast ustrelil moti in njihova tkiva začnejo umirati.

Oedij o zorenju jagodPoleti so ti simptomi nekoliko drugačni:

  • Rože in mladi grozdi gredo in grebeni listov postanejo krhki.
  • Ko rastejo, so mlade jagode pokrite s temnimi lisami, kasneje pa se na njih pojavlja vzorec mrežnega očesa in njegovo testiranje poteka.
  • Jajca se začnejo razpokati in gnitati. Razvoj bolezni na njih se lahko nadaljuje do žetve.

Related  Inokulacija sladke češnje spomladi in poleti

Huda poraz z oidijem

Preprečevanje in obvladovanje bolezni

Drog je proti oidijuČe je bila na grozdju najdena praškasta plesen, kako postati zelo pereč problem. Obstaja več načinov, kako se znebiti te glivične bolezni.

Uporaba pripravkov žvepla in žvepla

Predelava grozdja proti oidijuBiti v razpršeni obliki, žveplo zelo učinkovito absorbira gliva, kjer se pretvori v vodikov sulfid, ki ga ubija. Najbolje je zdravljenje žvepla zjutraj ali zvečer, ker se s hudo vročino lahko pojavijo opekline na listih in plodovih. Zdravljenje se ponovi vsakih 10-20 dni. Za profilakso je potrebno raztopiti 25-40 gramov žvepla v 10 litrih vode in 80-100 gramov.

Pred brizganjem grozdja je treba upoštevati, da je obdelava žvepla učinkovita le pri temperaturi zraka nad + 20 ° C, pri nižjih temperaturah pa je neučinkovita. Če temperatura pade nižja, jo je treba zdraviti s koloidnim žveplom ali enim od žveplovih zdravil.

Kontaktne in sistemske droge

Med zorenjem jagod ne morete uporabljati kemikalij. Zato uporabite raztopino kalijevega permanganata, da odložite razvoj bolezni. Za zdravljenje so najbolj primerni zapleteni preparati, ki so sprejemljivi za uporabo med zorenjem.

Biološke metode proti oidiju

Grozdje po uporabi mikrobioloških gnojilNajbolj dostopna od vseh metod je, da je pomlad humus koncentrirana saprophyte mikroflore. To se izvaja na naslednji način: tretja sod stolitrovuyu vlije humusa in zlijemo vodo, segreto na 25 ° C, nato pa prekrita Juta čaka 6 dni na toplem, redno mešamo.

Dobljeno snov pridobimo z gazo in vlijemo v razpršilec. Pri izvajanju profilakse ga razpršimo na sveže raztopljene liste grozdja. Ukrep temelji na penetraciji mikroflore pod lestvico ledvic in jo dobi na glivične spore, ki so hranilo za to. Zdravljenje poteka ob oblačnem dnevu ali zvečer.

Ponovljeno zdravljenje je treba opraviti po sedmih dneh, drugo pa pred cvetenjem. Z močnim razvojem okužbe, po cvetenju, je treba večkrat zdraviti rastlino v intervalu enega tedna.

Related  Rastoče hrizanteme doma – na voljo vsem

Narodni načini zaščite

  1. V roku enega dneva vztrajajte na polovici vedra pepela v sedmih litrih vode. Pred predelavo je treba razredčiti z vodo v razmerju 1: 1 in dodati 10 gramov zelenega mila. Če ni dovolj časa, lahko pepel zavre 20 minut.
  2. Nalijte vodo v razmerju 1: 3 s slanino ali svežim gnojem. Vztrajajo tri dni. Razredčite s tremi deli vode in postopajte po večerih kadarkoli.

Video o ukrepih za boj proti oidiju