Mladi zeleni v lonecV svežem zelenem peteršilju vsebuje veliko vitaminov, magnezija, kalija, fosforja in drugih, nenadomestljive snovi za telo. Tako dodatek k številnim jedem postane bolj koristen in okusen. Toda z začetkom zime, postelje gredo pod sneg, in zelenice, kupljene v trgovini, niso boljše od boljšega od tistega, ki ga vzgaja na svoji parceli.

Nadomestite za pomanjkanje vitaminov in ne dovolite, da bi dolgčas na muhi pomagal peteršilj, ki ga gojijo v stanovanju. Kako rastejo peteršilj na okenski plošči, in kakšni pogoji so potrebni, da dobite sočno močno listje? Obrat je precej nezahteven in pod določenimi predpisi oskrbe zlahka prenaša rast v posodi ali cvetlični lonec.

Pogoji za gojenje peteršilja na okensko steklo

Koruza peteršilja goji v loncuPred sajenjem peteršilja, morate poskrbeti za tla in primerne posode.

Tla za peteršilj mora biti lahka, ohlapna in dovolj hranljiva, da se je v omejenem obsegu lonca aktivno razvila rastlina.

Ta kultura je primerna mešanica enega dela šote, enake količine humusa in dvakrat večje količine vrtnega zemljišča. Pred mešanjem se zemlja razlije z raztopino kalijevega permanganata, da se odstranijo patogeni. Ko je mešanica pripravljena, se po potrebi zmeša, v tla pa se doda fosfor in kalijev aditivi. Če lahko za saditev peteršilja uporabite lončke ali sadike za šoto, potem bo rastlina, ki tvori močno izvorno korenino, potrebovala globlji vsebnik.

Izbira lonca za pridelovanje peteršilja na okenski polici je bolje, da se oprime na tiste, ki imajo:

 • globina od 20 cm;
 • drenažna luknja;
 • zadostno količino za zahtevano število rastlin.

Na dnu posode naredite drenažni sloj 1,5-2 cm. Zdaj lahko nadaljujete na sajenje, nato pa rastejo in rastejo peteršilj na okenski polici.

Kako rastejo peteršilj na okenski polici iz semen

Če rasteš peteršilj iz semen, lahko poskusite prve zelene liste z lastnega vrta na okenski polici 1,5-2 mesecev po tem, ko semena udarila v tla.

Ta metoda zahteva več časa in truda, vendar pa bodo rastline za dve leti zadovoljni z razkošnimi pokrovčki zelenja. Pred sajenjem peteršilja morate izbrati seme. Po izkušenih kmetovalcih tovornjakov je bolje dati prednost zgodnjim sortam zorenja, kar bo prineslo prvo zmanjšanje zelenja vsaj teden dni. Črni peteršilj na okenski polici se kaže manj občutljivo tako za nezadostno zalivanje kot tudi za sušenje zraka, kar je zelo pomembno v pogojih stanovanja in obratovalnega ogrevanja.

Na okencu je bolje, da raste kurzni peteršiljZa semena peteršilja je značilna dolga kalitev, lahko pospešite klopanje, tako da jih dan v topli vodi, ki jih je treba redno spreminjati. Pred samim sajenjem se semena za zagotovitev prihodnjih poganjkov nekaj minut spustijo v gosto rožnato raztopino kalijevega permanganata. Kako saditi peteršilj v apartmaju:

 • Razdalja med luknjami je približno 5 cm. Če so poganjki debelejša, jih bo treba iztrebiti, ko se na poganjkih pojavita dva ali trije listi.
 • Pripravljena semena v vlažnih tleh zatesnite na globino 0,6-1,5 cm, posujte z zemljo in ponovno previdno zalivajte.
 • Lončki so prekriti s filmom in postavili na osvetljen prostor s temperaturo 17-20 ° C.
 • Do zdaj se v 10-15 dneh ne pojavi noben prozor, morate poskrbeti, da se tla ne izsušijo ali pa se na površini tal ne pojavi plesen.

Za streljanje je potrebno redno zalivanjeZdi se, da se ostrupi hitro razvijajo. V tem času se film odstrani, posebna pozornost pa posvečamo zalivanju in razsvetljavi rastlin. Vodni peteršilj na okenski polici naj bi dobil 2-3 krat na teden in gnojilo skupaj z zalivanjem in izvajalo 1-2 krat na mesec, od trenutka, ko je rastlina oblikovala dobro rozeto zelenice.

Pridelovanje peteršilja iz korenovk

Za pridobivanje zelenja z zasaditvijo korenine je bolje izbrati velike zdrave korenike, tehta okoli 65 gramov.

Če je root predolg, ga ne upogibajte ali ne zložite. Pred sajenjem peteršilja se takšni koreninski pridelki obrezujejo z ostrim nožem, tako da je do apikalne popka 12-15 cm.

Za sajenje v loncu uporabite koren mladega rastlinjaKraj reza je v prahu s palcem premogom in predelan s koruzo koruze, za najhitrejši korenin.

 • Rastlinske korenike so lahko v razmakih 3 cm, s čimer se zagotovi, da so rastline listja pri polnjenju prepuščene nad nivojem tal.
 • Medtem ko je v teku aklimatizacija in obnovljen koreninski sistem peteršilja, se lonci zatemnejo in dajo na hladen kraj, kjer bi bila temperatura v višini 12-16 ° C.
 • Videz prvega zelenega je znak, da je čas, da se na okensko polico doda peteršilj, kjer je temperatura nekoliko višja, 18-20 ° C.

Peteršilj v loncu pozimiOd tega trenutka se lahko peteršilj na okenski polzi napolni enkrat mesečno, tako da se raztopi 5 gramov kompleksnih gnojil na liter vode.

Skrb za peteršilj na okensko polico

Čista dišeča zelenica - rezultat ustrezne oskrbeČe opisujete, kako rastejo peteršilj na okenski polici, ne morete zaobiti vprašanja skrbi za rastline, medtem ko aktivno dajejo zeleno barvo. Na listje je bila svetla, sočna in bujna, ne morete storiti brez rednega zalivanja, in bolje je, da ne uporabite vode, vlije iz pipe. Vsebuje veliko elementov, ki negativno vplivajo na stanje rastlin in kakovost listja.

 • Vlažnost, namenjena namakanju, je treba braniti in nadzorovati tako, da ni hladna.
 • V vročih dneh in tudi pozimi, ko ogrevanje v apartmajih, na okensko steklo pršimo peteršilj s toplo vodo.
 • Ko so skorje oblikovane na tleh, skrbno tla poskuša, da se ne poškoduje korena, popusti.

Če je peteršilj zrasel na okenski poleti v jesenskem in zimskem času, ko naravna svetloba očitno ni dovolj, se na nasadi visijo na primer LED ali bele fluorescenčne sijalke.

Trajanje svetlobnega dne za peteršilj mora biti najmanj 13 ur, sicer se peclji začnejo raztegniti, listje rastejo manjše in rastejo slabše.

Za rastline potrebujete svetloboPosebej pomembna je razsvetljava mladih rastlin na stopnji oblikovanja prave liste. Zberite zelenice lahko, ko raste na 10-17 cm, je dobro oblikovana pločevina, in da jo zamenjamo, obstajajo še drugi, mlajši. Rezanje se začne z najnižjimi listi, jih nežno razreže in pusti piščancev dolg 3-5 cm. S skrbnim odnosom in skrbjo, petersli na okenski polici dajejo kakovostno zelenjavo skozi celo leto.

Zimzeleni peteršilj na okenski polici – video