Različne vrste redkviceRedkev vrt ali setev je razširjena na svetu, zlasti v Aziji, Evropi in državah Srednje in Severne Amerike. Rod Raphanus sativus vključuje več tesno povezanih vrst, ki imajo toliko skupnih značilnosti kot bistvene razlike.

To so največ dveletne rastline, ki v prvem letu dajo radikalno rozeto listov in korenovk različnih barv in velikosti. In čeprav je pridelava korenovk, ki je cilj rasti številnih vrst redkev, v nekaterih vrstah, na primer v divji redkvici, niso, vendar imajo rastline tudi druge pomembne prednosti.

Videz stebla v prvem letu življenja rastlin za rastlinskih sort je resna pomanjkljivost, ki pa v primeru serpentine in oljne redkve pospešuje razvojni cikel rastlin in omogoča za eno sezono, da bi dobili semena.

Vse vrste redkev imajo lilasto oblikovane liste, ki so lahko bodisi cele, kot v redkvah, ali močno razkosane, pikantne, podobne tistim iz daikona in kitajske redkvice. Dobljene korenovke so lahko okrogle in podolgovate in dosegajo dolžino 60 cm. Raznolikost je tudi barvanje. Če črna redkev, kot že ime pove, se odlikuje s temno sivo, rjavo ali skoraj črno površino koreninskega pridelka, potem pa daikon ni za nič imenovano bela redkev. Redkvica – najpogostejša vrsta plantaže redkve ima zelo različne odtenke. Danes rejci proizvajajo sorte, ki dajejo korenovke rdeče, bele, vijolične in celo rumene barve. In kitajska redkev lahko prosim sladokusce s korenasto zelenjavo s celulozo belega, tradicionalno zelenega in svetle roza barve.

Redkvice listiKo je steblo pojavi brsti, se nahajajo v zgornjem, razvejanem delu, cvetje pa je lahko belo, rumenkasto ali vijolično. In zaobljeni rjavi plodovi zorijo v zadebetih strokah.

Opisi in fotografije različnih vrst redkev vam bodo pomagali bolje razumeti gojene in divje vrste rodu ter si vzemite tudi novo vrtno kulturo za svojo spletno stran.

Črna redkev (Raphanus sativus var. Niger)

Črna redkevČrna redkev, od davnih časov, gojenih v Aziji in Evropi, se razvija v dveletnem ciklu. V prvem poleti leta po sajenju nadzemni del rastline sestoji iz bogato rozeto listov, in pod zemljo tvorjen zaokroženo ali redko podolgovate teže gomoljev od 200 g do 2 kg.

Kot vidite na fotografiji redkvice, je značilnost te kulture nenavadno črna površina korenine. Druga značilnost je mogoče čutiti le s poskusom rezine bele gosto kašo iz redkve.

Nobena druga vrsta nima tako akutnega, grenkega okusa, ki je značilen za črni redkev in se pojavi zaradi številnih fitonov in glikozidov gorčičnega olja.

Redkij črna v rubrikiV drugem letu, maj, Črna redkev cvetenje in mesec kasneje v koničasto odebeljenim pod pergamenta z mehko notranjo plastjo rjavkastih semena zorijo nepravilne okrogle oblike. Kot vsi člani rodov, črna redkev ima pokončno steblo z višino od 40 do 100 cm in majhne cvetice s štirimi listi.

Related  Učinkovito, a obenem trajno modro barvo: opis 8 priljubljenih sort

Zbrane korenaste zelenjavo črne redkev se uporabljajo za svežo hrano, v marinirani in suhi obliki, v skladiščih v hladilniku pa se lahko hranijo več mesecev.

Redkev (Raphanus sativus var., Radicula)

Redkev (Raphanus sativus var., Radicula)Ker je redkev tudi ena od vrst redi redkev, se ime “rdeča redkev” zelo uporablja za korenovke tega pridelka. Verjetno so bile v Aziji pridobljene prve sorte kultivirane redkev, čeprav danes niso našli divjih rastlin. Najbližji prednik te priljubljene rastline se lahko šteje za vzhodno sorto divjih redkev z vijoličnimi rožami, ki se še vedno nahajajo v obalnih območjih Japonske in Kitajske.

V hrani niso samo sočne, tanke kožne korenine, ampak tudi mladi vrhovi.

Oblika, barva in velikost korenine so zelo različni. Kot na fotografiji redkvice je okrogla, ovalna in opazno podolgovata redkev lahko rdeča, bela-roza, popolnoma bela, rumenkasta, kot so repa in svetlo vijolična. Korenine te rastlinske kulture so bolj sočne kot črna redkev, medtem ko je okus rdečice precej mehkejši, čeprav ima prijetno ostrino.

Redkvica različnih vrstRedkvice so zelo cenjeni s kmeti po vsem svetu kot zgodnji rastlinski pridelek, posajen tako na odprtem kot v rastlinjakih. In zgodnja zrelost te vrste je tako visoka, da je primerna za hrano, sočne korenine rastejo več kot 20-35 dni.

Redkev kitajski ali zeleni (Raphanus sativus var. Lobo)

Redkev kitajski ali zeleni (Raphanus sativus var. Lobo)Redkvice so kitajske ali zelene, na vzhodu se pogosto imenujejo pinjin ali lobo. Kultura daje velike, sočne korenine podolgovate ali zaobljene oblike, ki imajo povsem zeleno, belo-zeleno, rožnato ali lila barvo. Posamezne sorte rožnate ali rdečkaste tinge kože so zelo podobne redkvici, čeprav neprimerljivo večje.

Za razlikovanje kitajske redkvice je lahko na zeleni, blizu izstopa listov apical del korenine.

Korenine zelene redkve vsebujejo številne koristne snovi, bogate so z mineralnimi solmi, vlakninami in sladkorji. V tem primeru je čelo dobro v solatah in drugih jedeh, saj je njen okus skoraj brez ostrine. Za kulinarične namene se ta različica redkvice uporablja ne le v sveži obliki. Korenovke so marinirane, ocvrte na žaru, žetone izdelane iz rezin in uporabljene za polnjenje pite.

Related  Seznanimo se z zanimivimi vrstami čudežnih bučnih lagenarijev

Še posebej priljubljena v državah Amerike in Evrope kupi sorte kitajske redkvice, kot je na sliki, z nenavadno rdečim ali roza jedrom. Takšna sorta se imenuje lubenica ali rdeča redkev, čeprav je nad koreninami lahko zelena ali bela.

Kitajska redkev z roza srcemPri pridelavi zelene redkve je posebna pozornost namenjena zalivanju, odstranjevanju plevelnih rastlin in nadzoru pretirane gostote nasadov, saj pomanjkanje vlage in svetlobe privlači videz pedunčkov. Za pridobitev velikih, celo korenin potrebuje kultura hranljiva tla, in bolje je, da poleti posejate redkev, ko se svetlobni dan že zmanjšuje.

Radish daikon (Raphanus sativus var., Longipinnatus)

Radish daikon (Raphanus sativus var., Longipinnatus)Japonska redkev daikon, glede na botaniko, prihaja iz kitajske sorte Lobo in je bila pridobljena med dolgim ​​izbiranjem najbolj sočnih, nežnih korenin podolgovatega semena. Dejansko sodobne sorte daikon ne vsebujejo gorčičnih olj, in ko jedo korenasto zelenjavo, za razliko od črne in zelene redkvice, ostrina sploh ni opazna.

S pravilnim Rotkva nego, prehranskih in zračnost tal, zalivanje in gnojenje potekala redkev korenine, kot je na fotografiji, zraste do dolžine 50-60 cm in lahko tehtajo od 500 gramov do 3-4 kg.

Okus daikona je všeč vsemZa razvoj takšne velike korenine zelenjave, rastline traja veliko dlje kot redkev in celo kitajski redkev. Rastlinska doba daikona je 60-70 dni.

Oljka (Raphanus sativus var. Oleifera)

Oljka (Raphanus sativus var. Oleifera)Med zaporedjem fotografij in opisi različnih vrst redkev najdemo rastline, ki ne proizvajajo korenovk, ampak se aktivno uporabljajo v kmetijstvu. Oljčna redkevica je ena izmed takih poljščin. Ta letna rastlina, visoka od 80 cm do 1,5 m, se v številnih regijah sveta razvija kot nezahteven, hitro rastoči syderat.

Od videza sončnega vzhoda oljnice do cvetenja traja le 35-45 dni, tako da je v topli sezoni rastlina lahko posejana do dva ali trikrat. Oljna redkevica raste v senci in praktično na vseh tleh. V tem primeru rastline hitro kopičijo zeleno in koreninsko maso, spodbujajo razrahljanje tal in kopičenje hranil in mineralov.

Razdrobljena zelena masa oljne repice je dobra surovina za kompost in naravno gnojilo, ki v zimskem času pušča v tleh. Posevke te sorte redkev lahko kombiniramo s stročnicami, kar omogoča naravni način obogatitve tal s skoraj dve sto kilogramov dušika na hektar.

Na fotografiji redkve lahko vidite, kako močna je ta rastlina. Zato se s pomočjo te kulture lahko s takšnimi obsesivnimi pleveli borite kot pšenične pege. Oljna redkev se uporablja, ko je mesto okuženo z nematodami. Rastline lahko odpravijo te nevarne škodljivce.

Related  Pravilna izbira namakalnega sistema za vrt je jamstvo obilnih pridelkov

Radish serpentine (Raphanus sativus var. Caudatus)

Radish serpentine (Raphanus sativus var. Caudatus)Za ruske tovornjake je ta sorta redkev resnično eksotična. Serpentina redkev ali redkev redkve je dobila ime zahvaljujoč dolgim, pogosto nenavadnim ukrivljenim strojem, ki se uporabljajo za hrano.

Višina enoletnice, ki ne presega pol metra, ne tvorijo korenine, vendar po abscisije sirenevato cvetovi začnejo razvijati eno- mesnate sadje, stroki, dolžino, odvisno od sorte, od 50 cm do 1 metra.

Vendar pa takšna ogromna sadna rastlina daje le doma – na otoku Java in Ceylon. Podčino redkev se goji v Indiji. V Rusiji so stroki redkve, kot je na sliki, dolžina 10-15 cm. Za uporabo istih čudnih plodov z zmerno ostrim okusom je lahko sveža, kuhana in marinirana,

Račji ​​divji (Raphanus sativus var Raphanistrum)

Račji ​​divji (Raphanus sativus var Raphanistrum)Divja ali terenska redkev raste skoraj po vsej Evropi in zmerne širine Azije, pa tudi na severu Afrike. Zelena redkev je zelena letna rastlina z gostim steblom višine od 30 do 70 cm in močnim koreninim koreninam.

Gojitev na praznih deželah, ob cestah in gospodarskih poslopjih, je kultura dobra satja, vendar se v ta namen praktično ne uporablja. Ampak divja redkev je praktično edina vrsta iz rodu Raphanus sativus, ki se šteje za plevel rastlina, iz katere trpijo pridelki zimskih pridelkov, žit in zelenjave.

Vzhodna divja redkevRože te vrste redkve v evropskih rastlinah so običajno belkaste ali rumenkaste. Toda na vzhodni divji redkosti, včasih imenovane obale, lila ali skoraj vijoličastega cvetja, so odprte, zbrane v redkih krtačah, ki se nahajajo na vrhu poganjkov.

Zelena redkev cveti od začetka junija in do septembra, jeseni pa prsti s semeni, bogatimi s kavstičastim gorčičnim oljem, nevarnim za vegetacijo, ki porablja živali.

Razvrščeni smo v sortah redkvice – video