grozljiva grozdjaVes pomlad in poletje se skriva v nevidnih grmovjah na cvetličnem vrtu, kar implicitno daje prednost piloti. Prejeli boste ga in ne boste videli. Za razkošno cvetenjem vrtnic, dahij, vodnih kaminov, kamilic, slepca in žilavcev, skromna princesa skriva v svoji neopazni obleki. Ampak, z jesenskim nastopom, ko so se barve poletja zbledele, so se cvetice v gredici, ki so bile umazane, umazane in bledele, kraljica jeseni, krizanteme, prišla v svoje. Svetle barve barv, razpršene tam in tam, zdaj privlači oko in nas veseli do samih zmrzal.

Domovina krizantem je Daljni vzhod, kjer so ga ljudje iz antičnih časov obdelovali. Kitajci so že od starih časov začeli dekorirati svoje vrtove s krizantemom. Vendar pa je bila prednost namenjena velikocvetnim sortam krizantem, ki jih gojijo v lončkih. Ta rastlina je bila univerzalna orodja za okrasitev cvetličnih vrtov in bivalnih prostorov.

Kasneje se je v VI. Stoletju krizantem preselil iz Kitajske v Japonsko, kjer je gojenje te vrste cvetov pridobil svojo posebno kulturo. Posebno čaščenje se uporablja na Japonskem, krizanteme, ki so ohranile svoj primitivni videz. Takšne sorte gojijo v tempeljskih vrtovih in so del nacionalne kulture. Chrysanthemum za Japonce je simbol dolgoživosti, poleg tega pa je bil čast, da postane znak države vzhajajočega sonca.

Leta 1789 je kultura rastoče krizanteme potovala na zahod, v Evropo. Evropejci na svojstven način razširjajo to čudovito rastlinsko vrsto in znanje o načinih gojenja na celotni celini. Res je, zdaj je bila prednost namenjena krušnim sortam krizantem. Zanimivo dejstvo je, da se je moda za rastoče grmičevje grmičevja vrnila nazaj na Japonsko. Tradicionalna kultura rastočih velikonocvetnih krizantemov se zdaj bori z novo bogato kulturo rastočih grmičevja s grmičevjem.

Sorte grmovja krizanteme

Danes vemo približno 650 sort krizantem. Najbolj priljubljene vrste grmičevja grmovja so:

1. piščančje krizanteme, ki imajo dvojno rožo in cvetni listi popolnoma skrivajo sredino cvetlice;

2. Chrysanthemum ne-marmor – cvetovi spominjajo na kamilico, so ravne cvetice z odprto sredino, z eno ali več vrstami cvetnih listov;

Krizanteme: cistični pinjat in grm preprost

3. Chrysanthemums bristly ali česno-podoben, zelo podoben pinjat, vendar z tanjšimi latice

4. krizanteme pomponnye, praktične okrogle oblike, ki imajo dvojne majhne socvetje;

Krizanteme: grmičasto in pompozno

5. Hrizanteme so anemične, podobne poldrupljivim, vendar imajo konveksno sredino.

6. Hrizanteme so žličko, cvetovi cvetov na nasvetih se razširijo, podobni obliki žlice.

Fotografija križantemske grmovnice in žlica

7. Chrysanthemum-fantasy, nova sorta, gojena na Japonskem. V praksi so to pinjate krizanteme, vendar z bolj podolgovati cvetni listi.

8. Posebna skupina hladno odpornih grmovja grmovja so korejske hrizanteme (hrast). To skupino krizantem dobro prenaša mraz, zaradi česar so priljubljeni v mrzlih regijah. Zmožnost mirovanja v odprtem prostoru pod pokrovom.

Fotografija chrysanthemum bushy Koreja in fantazija

Skrbi

Chrysanthemum bushy – svetloba rastlin. Najbolje je zasajeno v južnem delu cvetličnega vrta.
Chrysanthemum chrysanthemum raje hranljivo, krhko tla. Oplaščeno zemljo je treba oplaščiti s popravljenim gnojem ali šoto, vendar jih ne zlorabljajte, sicer bo grm aktivno povečala zeleno maso in cvetenje se bo upočasnilo.

Rastlinska krizantema na motnem dnevu. Po zasaditvi grmovja v tleh je grmičasto – znatno skrajša vse stebla. Po treh tednih po izkrcanju večkrat nagnemo pušo in zlomimo zgornji del stebla z 2-3 vozlišči.

Prvi sovražnik grmovja krizantem je presežna vlaga. Utrjevanje koreninskega sistema vodi do njenega razpada. Zato je treba grmu zasajiti iz pomladi na rahlo povišani površini. Voda rastlina zmerno, vendar redno. Za namakanje je priporočljivo uporabljati mehko vodo (stacionarno ali deževnico).

Med posebej vročimi dnevi morate biti pozorni na to. Nežne listje krizanteme lahko “gorijo”, kar bo negativno vplivalo na prihodnje cvetenje. Samo dovolj, da se vključi v to obdobje napajanja in malo pritenit grm iz vročih žarkov.

Zelo koristno je uvesti gnojila, izmenična organska z mineralnimi gnojili. Organsko gnojilo pripravimo, kot sledi. Bucket Mullein pour 3 žlice vode in pustite, da piva tri dni. Nadalje se 1 liter infundiranja razredči z 10 litri vode. Temeljito premešajte in dodajte 1 liter korenu grme. rešitev. Priporočljivo je, da to storite med dežjem ali takoj po njej, tako da so tla vlažna.

Da bi aktivirali rast grmičevja, se doda dušikova gnojila in med potapljanjem – fosforna in kalijeva gnojila. Takoj, ko začne grmičevje cvetiti, obrat ne potrebuje več dodatnega gnojenja.

Nadaljnja skrb za grmičasto grmičevje ni zelo težka. Dovolj je, da redno vodimo, sprostimo tla, plevel plevela.

Sočni nežni vrhovi grmovja križanke so zdravilo za ušesa. Da ne bi pustili, da se razreši, je potrebno razpršiti grm z raztopino “Aktofit” ali “Ratibor”. Postopek je treba opraviti 2-3 krat na sezono.

Video: vrste križantem za grmičevje