voćni sokDa bi vodio puni život, osoba mora neprekidno nadopuniti svoje zalihe vitamina, osobito ljeti. Mulberry tree je jedinstveno bogatstvo korisnih elemenata potrebnih za tijelo. Gotovo diljem svijeta, možete pronaći biljke iz ove tajanstvene obitelji. Oni su u obliku grmlja, stabala, liana i samo povremeno trave. Glavna značajka obitelji “Mulberry” – sposobnost dodjeljivanja tekućine, vrlo slična mlijeku. To uključuje više od 1500 vrsta, koje preferiraju relativno toplu klimu. plačući dudPlodovi nekih od njih uzimaju se za hranu, drugi uzimaju vrijedne sirovine za proizvodnju i drvo. Neke se varijante koriste kao dekor u pejzažnom dizajnu.

Najpoznatiji predstavnici dudova su dud, smokva, kruh i gumeno stablo. Svaki od njih ima svoje osobine i vrijednost. Stoga, ljudi pokušavaju postaviti takva stabla na svoje parcele.

Upoznavanje s tajanstvenom biljkom

dudovo stablo u vrtuNeki ljubitelji vrtlarice pitaju: što je stablo dudova, jer rijetko susreće takvo ime. Ali, kad saznaju da je ovo najčešći dud, nevjerojatno su sretni. Uostalom, praktički nema osobe na zemlji koja bi odbila kušati ljetnu vrućinu sočnih bobica. U nekim mjestima biljka je posađena posebno u blizini dvorišta, tako da prolaznici ne prolaze atraktivnim plodovima.

Mulberry tree često se uzdiže do kraljevskog veličanstva, jer su ga cijenili poznati vladari. To potvrđuju stabla koja imaju više od 100 godina, raste u botaničkim vrtovima Europe. Povjesničari kažu da je za vrijeme vladavine Petra I izdano rješenje kojim se zabranjuje rezanje dudova. Zato je dud široko rasprostranjen u srednjem pojasu i južnim dijelovima Rusije.

zreli plodovi dudovaBodrum je listopadna biljka koja kule iznad tla za najviše 15 metara. Njegova široka kompaktna kruna sastoji se od skupa tankih grana, na kojima su razbijeni lišće.

cvjeta s dupinimaSvaka proljetna duda stavlja na izvorni cvjetni odijelo. Sastoji se od muških i ženskih pupova, okupljenih u elegantnom naušnicom, koji se graciozno zamahuje između lišća. Nakon uspješne oprašivanja, sočne bobice, poznate po svojim vrijednim svojstvima diljem svijeta, razvijaju se umjesto cvjetanja na granama.

Related  Kako uzgajati dobre sadnice krastavaca kod kuće?

velike plodove dudovaVina od dudova izgleda kao kupina, ali ima duguljasti oblik. Neke plodine mogu narasti do 4 cm duljine. Ovisno o biljnoj sorti, plodovi imaju sljedeću boju:

 • crna;
 • crvena;
 • ružičasta;
 • bijela;
 • ljubičasta.

Osim toga, oni se razlikuju po specifičnom mirisu i ugodnom okusu koji traje dugo u ustima. Jedini nedostatak – bobice nisu transportable i gube svojstva u dugotrajnom skladištu.

Češće dud donosi mnogo voća. U nekim je slučajevima prikupljeno oko 350 kg bobica s jednog stabla. Stoga je poželjno sakupljati ih na vrijeme, inače bobice pada na zemlju i nestaju.

U prirodnom ambijentu, možete naći dudu s nejestivim plodovima, koji su cijenjeni za drvo. Postrojenje s malim bobicama upućuje na brojne sorte krmnih smjesa. Dosad su uzgajivači iznijeli mnoge sorte topline koja voli drvo. Posebno su popularne verzije bijele i crne:

 1. Crna barunica. Voće se pojavljuju u lipnju ili srpnju, ovisno o klimatskoj zoni rasta. Obično su velike. Oni imaju osjetljivu aromu i jasno iskazanu slatkoću. Stablo je sposobno podnijeti mraz do 25 stupnjeva, ako traje nekoliko dana.razne crne barunice
 2. Shelley 150. Raznolikost je izvađena na području Ukrajine. To je stablo dudova s ​​velikim lišćem. Neki od njih rastu do 0,5 metara. Slatke plodine veličine 5,5 cm imaju poseban okus i korisna svojstva.Shelleyova sorta 150
 3. “Bijela nježnost.” Plodovi ove sorte sazrijevaju početkom lipnja. Imaju snježnobijela boja i slatki sočan okus. Kada se vlaga apsorbira vlažnim vremenom, dobivajući vodeni karakter. Dekorativne varijante stabala rastu ne više od 5 metara i razlikuju se od pada grana. To je bijela dudica koja se koristi za hranjenje svilenih bobica kako bi se dobila prirodna svila.bijele bradavice
 4. “Crna dupina”. Raznolikost je jedna od glavnih vrsta. Izvorno mjesto rasta je Iran i Afganistan. Stablo može doseći visinu od oko 15 metara. Odlikuje se oblikom širenja krune. Podnosi kratku mraz od najmanje 10 stupnjeva.razne crne dudove
 5. “Crvena dud”. Drvo je došlo na područje Europe iz Sjeverne Amerike. Može dosegnuti visinu od 20 m, stvarajući široku krunu. Često biljka nalikuje golemom šatoru. Obiluje ga velikim listovima s oštrim vrhovima. Slatko i kiselo voće sazrijeva u posljednjem desetljeću lipnja.crvena dud

Related  101 način korištenja pepela u kućanstvu

Dekorativne vrste drveća koriste se za ukrašavanje parkinskih područja. Najčešće ih se postavlja na teritoriju seoskih kuća, kako bi redovito jeli ukusna plodova tajanstvene biljke. Ali kako uspješno razviti dud i godišnje uživati ​​u obilnom žetvu? Postoji nekoliko jednostavnih pravila.

Orijentiri za amaterske vrtlare

Mulberry na ljetne vikendBudući da se gljiva odnosi na stabla sa stogodišnjaka, prva stvar koju treba razmisliti prikladna je čestica vrta. Postrojenje za odrasle može doseći visinu od 4 metra, tako da mora stalno imati pristup svjetlu, zraku i vlagi. Idealna je mogućnost da se stablo stablo stavi kao usamljeno stablo.

Duda može rasti i na slanom tlu i pješčanom. Iz tog razloga naglasak je na odabiru odgovarajućeg odredišnog mjesta.

U uvjetima kućne uporabe, stabla mužjaka i ženki mogu se postaviti na maksimalnu udaljenost od oko 3,5 m. Jama za sadnju započinje pripremanjem kasne jeseni. sadnja sadnicaNjegove optimalne dimenzije su širine 50 cm i iste dubine. Ako je potrebno, prije slijetanja, jama se može povećati, prilagođavajući se korijenu sadnice.

mladog stablaIstražena tla pomiješana je s mineralnim gnojivom i humusom. U rupu pažljivo postaviti sadnica, izravnati korijene, a zatim zaspati s pripremljenom podlogom. Iznad, tlo je zaliveno i mulched. Da biste to učinili, koristite slamu, suhu travu, lišće ili humus.

Kod sadnje šumovitih dudova, poželjno je da razmak između sadnica bude najmanje 0,5 m.

Mlada duda zahtijeva redovito zalijevanje tijekom prvih 5 godina. Obično se održava do sredine ljeta. Tijekom suhe dlake osobito treba vlažnost, pa bi ih trebalo zalijevati češće. To će štititi bobice od isušivanja. Zalijevanje je zaustavljeno krajem srpnja, tako da stablo može potpuno sazrijeti. zalijevanje dudovaInače će mladi izbojci jednostavno zamrznuti s jakim padom temperature.

Related  Upoznajemo zanimljive sorte čudesne bundeve lagenarii

Kada stablo ima 3 godine, vrijeme je da ga hranite. Za to se koriste organska i mineralna gnojiva. Postupak se izvodi tijekom zalijevanja. Zatim se tlo oko prtljažnika pokvari humusom ili slamom.

Korisni elementi sočan bobica

sočne zdrave bobiceOsjetljive slatke i kisele bobice od dudova imaju niz korisnih svojstava. Sadrže:

 • molekule glukoze;
 • organske kiseline;
 • elementi fruktoze;
 • eterična ulja;
 • kompleks brojnih vitamina;
 • mnoštvo elemenata u tragovima;
 • karoten;
 • selena.

Zbog ovog sastava duda pozitivno utječe na glavne sustave tijela. Liječnici koriste plodove za liječenje raznih bolesti (anemija, gastritis, hipertenzija). Decocije i tinkture pripremaju se za bolesnike koji pate od angine, upale pluća, dugog kašlja. Koru se koristi kao lijek za crve. Naravno, najkorisnije su svježe bobice koje pažljivo čiste crijeva i ispunjavaju tijelo punim kompleksom dragocjenih elemenata.

Korisna svojstva dudova nisu samo sadržana u izvornim bobičastim plodovima. Od guste dudove, izrađuju se glazbeni instrumenti. Pogodan je za izradu različitih ručno izrađenih suvenira. Izrađen je od bačvica, koji se koriste u kućanstvu. Kineski su koristili drvo od dudova u papirnoj industriji.barel s dudom Kao što vidite, stablo dudova sadrži mnogo blaga koje se ne bi trebalo zanemariti. I neka svaki stanovnik planeta pokazati svoju zahvalnost, štiteći ovo dragocjeno živo blago vrijednih tvari.

Sadnja i briga za masline – video