obrada vrta u rano proljećeDa biste upotrijebili kemijske tvari na njihovom mjestu ili pokušali uzgajati ekološki prihvatljive proizvode – ova dilema ne daje odmor mnogim vrtlara. Većina oprezno izabrati zlatnu sredinu, a proljetna obrada vrta ureom s bakrenim sulfatom postaje u novoj sezoni jedna od prvih aktivnosti u borbi protiv bolesti i štetnika. Zašto je prskanje toliko važno? Najprije ćemo vidjeti kakve su droge.

Opis pripravaka i njihov utjecaj na biljke

Bakarski sulfat i urea imaju različite učinke na biljke. Ovisi o njihovom kemijskom sastavu.

bakreni vitriolBakarni sulfat se zove bakreni sulfat, od kojih svaka molekula daje pet molekula vode. U vrtu se koristi u obliku vodene otopine kao antiseptik i fungicid – tvar koja se koristi za suzbijanje gljivičnih bolesti biljaka. Ovaj lijek je kontakt, tj. Ne prodire u tkivo, već djeluje samo na površini.

Bakarni sulfat pripada klasi tvari s niskim opasnostima, ali prilikom rada s njim potrebno je poštivati ​​mjere opreza: nositi respirator, zaštitnu odjeću i naočale.

urea za vrtUrea (urea) je kemijski spoj koji sadrži 46% dušika i koristi se kao dušikovo gnojivo. Bakterije tla se raspadaju u amonijak i nitrate. U ovom obliku apsorbiraju biljke. Dušik je jedan od glavnih elemenata prehrane biljaka. Korištenje dušikovih gnojiva oštro povećava prinos svih usjeva. Ali suvišak dušika šteti čovjeku i prirodi, dakle, nije potrebno prekoračiti doziranje.

Nanesite ovo gnojivo u suhom obliku, oranje u tlo i u obliku vodene otopine. Sprejanjem otopine uree – popularni toaletni vrtlare kao dušika u tekućem obliku apsorbira biljaka je puno brže nego u suhom i gotovo propušta tlo bez stvaranja time na višak nitrate.

Zašto je sprinkavanje potrebno u rano proljeće

obrada uree s bakrenim sulfatomBiolozi i agronomi razlikuju nekoliko razloga zbog kojih bi se liječenje vrta s ureom i bakrenim vitriolom trebalo provesti početkom proljeća:

 1. U vrtu, potreba za dušikom na stablima javlja se na samom početku vegetacije i traje do sredine ljeta. Ali tlo u rano proljeće još nije zagrijano i prirodni procesi mikrobiološke tvorbe nitrata u njemu su potisnuti. Stoga je potrebno prskanje s dušikovim gnojivom za nadopunjavanje rezerve dušika tijekom tog razdoblja.
 2. Prskanje vrt uree pomaže dobili osloboditi od mnogih hiberniranih u kori štetnika – lisne uši, jabuka crvena grinja, moljaca, žižak, staklokrilci, list i drugi. Da biste to učinili, koristite koncentriranu otopinu uree – najmanje 700 grama po vatu vode. Do lišća cvatu ova koncentracija je potpuno bezopasna za stablo.
 3. Uz pojavu topline gljivične bolesti stabala voća su aktivirani – praškastih plijesni, šuga, moniliosis i drugi. Ove bolesti lakše je spriječiti nego liječiti oslabljeno stablo. Rano proljetno prskanje s 5% otopinom bakrenog sulfata pomoći će u suzbijanju spore gljiva.

Related  Kako rastu metvicu kod kuće?

Takve visoke koncentracije bakrenog sulfata i uree za drveće mogu se koristiti samo do pojave lišća.

Posuti vrt sa otopinom bakrenog sulfata dok se pupoljci ne otopi kako bi izbjegli opekotine. Nakon početka vegetacije upotrijebite smjesu Bordeaux.

Kako pripremiti vrt za prskanje

priprema vrt za obraduPrije proljetne obrade vrtne uree s bakrenim vitriolom potrebno je pripremiti stabla:

 • izrezati suhe i bolesne grane;
 • jasni dijelovi mrtvog kora;
 • Prosijite mjesta rezanja i pomaka;
 • prikupiti i spaliti prošle godine lišće.

Sva čistana mjesta dezinficirana su otopinom bakrenog sulfata, a spili vrtnom vinom.

Za ovaj postupak morate odabrati suhi dan bez vjetra kada zrak zagrijava do 5 stupnjeva Celzijusa. U kišovito vrijeme, prskanje neće biti korisno.

Kako napraviti mješavinu

pripremu otopine bakar-sulfataOtopina uree i bakrenog sulfata za tretiranje stabala priprema se na sljedeći način:

 • 700 grama uree se ulijeva u čistu 10-litarsku kantu;
 • sipati vodu u kantu i miješati dok se potpuno ne otopi;
 • u zasebnoj posudi, 50 grama bakrenog sulfata se razblažuje u maloj količini tople vode;
 • Otopljeni vitriol se ulijeva u kantu i ponovo se pomiješa.

miješanje dviju rješenjaSprej stabala u proljeće s ureom i bakrenim vitriol bi trebao biti u izobilju, namakanje prtljažnik, grane i zemlju u blizini nerotkinja krug.

Gotova smjesa se odmah koristi. Prije početka rada stavite zaštitnu opremu – naočale, respirator i rukavice.

Ti lijekovi mogu se postaviti samo u staklo, drvene ili plastične posude.

Provedeno po svim pravilima proljetna obrada vrta sa ureom s bakrenim vitriolom jamči da će vaš vrt biti puno zdraviji i da će vam molimo ugodnu žetvu. Ali nemojte zaboraviti da biste dobili dobar rezultat u vrtu trebate cijeli niz mjera. U raznim gnojivima i zaštiti od bolesti i štetnika, stabla su potrebna tijekom cijele godine.

Prvi raspršivanje vrtnog videa