šljiva u vrtu u kućiciPostavljanje šljiva u vrt svake ljetne rezidencije. Vjeruje se da će svatko prihvatiti nepretencioznu šljivu, sadnju i njegu. Je li to tako? Među raznovrsnim sortama uvijek je prikladan. Ali postoje značajke koje ne osiguravaju dugo čekanje s nadom da cvjetaju, ali nikada ne pokušajte šljive iz vlastitog vrta. Kako odabrati sadnicu, naći mjesto za stablo, biljku i voditi brigu – naš članak.

Odabir mjesta šljiva

izbor mjesta slijetanja za šljiveTeren mora biti valovit, padine su plitke i široke, a ne prekrivene ostalim stablima. Iz zgrade i ograde treba biti udaljenost od 5 metara. U nizinskom stablu neće rasti. Ako je “cijev” organizirano s konstantnim puhanjem – također nije pogodno. Podzemne vode trebaju biti ispod 1,5 metara.

Ne možete posaditi šljivu na mjesto gdje je porastao svježi vrt. Rezerve zemljišta trebale bi dobiti snagu i prehranu najmanje 4 godine. Najbolje tlo za stablo je ilovača ili pješčana ilovača. Korijenje šljive ide duboko u dubine, i ne bi ih trebalo prati podzemne vode. Ako postoji problem – trebate stablo stablo u nizu s visinom od 50-70 cm, a mjesto se isušuje kroz posebne jame. Nakon sadnje, briga za šljivu uključivat će postupno godišnje širenje 10-15 cm od radijusa cvjetnjaka – mjesto za korijenje.

šljivaZa dobre prinose, trebate biljke šljive različitih sorti, kompatibilnih za oprašivanje. Drveće treba biti smješteno na udaljenosti od najmanje 3 metra. U blizini ne bi trebalo biti sjenovitih nasada.

Područje na kojem će šljiva rasti, iskopati dublje što je moguće. Idealno, na 70 cm. Ova tehnika se koristi za zasićenje zemlje zrakom. Mjesto ispod umivaonika počinje kuhati 2-3 godine prije sadnje stabla.

Ako je zemlja kisela, to je limeda. Osim vapna, pijesak i pepeo su dodani tresetnoj tlu. Za obnovu plodnosti, primjena organskih gnojiva prikladna je nakon tretiranja EM-1 Baikal. Sadnja šljiva i odlazak, nakon pripreme mjesta, neće uzrokovati poteškoće.

Kako odabrati pravu sadnicu

izbor sadnog materijalaVrtlar ima tri načina kupnje sadnog materijala:

  1. U vrtiću, gdje možete kupiti sortirano sadnice i oprašivač. Tamo možete dobiti neophodne savjete o svojstvima sorte, i kako posaditi šljivu. Prilikom odabira sadnice vodite po prikazanoj slici. Ako je moguće odabrati biljku s otvorenim korijenom ili u kontejneru, najbolje ga je otvoriti. To jasno pokazuje sve nijanse razvoja. Korijen mora biti u gline.
  2. Možete dobiti slobodan sadni materijal pomoću reznica. Uzmi iz majčine biljke mladih grančica koje su uspjele rumeniti, pažljivo odvojene i držane u vodi 10 dana. Pojavit će se Callus. Rubovi ukorijenjeni u podlozi pijeska i treseta, zalijevani fosfatiranom vodom. Roots će rasti za 10-40 dana. Do trenutka nastanka stabilnih mrazova, klice su posute s tresetom i ostavljene za zimovanje.
  3. Uzgajati sadnicu iz kamena.

Related  Vrste tikvica za dugotrajnu pohranu s fotografijom i opisom

ukorjenjivanje reznicaSvaka sadnica ne smije biti starija od dvije godine. Kada se sadi, bubrezi trebaju biti natečeni, ali ne i otvoreni. Za kupnju u proljeće sadnica s suhim bubrezima nije moguća – bilo je pod mrazom. Jesen se sadi 1,5 mjeseca prije stabilnih mrazova.

U jesen, sadnica se ne uklanja. U proljeće grančice treba skratiti tako da slabi korijenski sustav može hraniti malu količinu zemaljske mase. Pravilo je – što je korijenov sustav sadnica slabiji, više je potrebno odrezati izbojke, dok formiraju krunu.

sadnju šljive u proljećeVoćna jama se pripremaju dobro unaprijed, ispunjena je supstrata humusa, fosfor-kalij gnojiva i plodno tlo za pola. Korijeni se postavljaju na gomilu i uredno nadvisuju uobičajeno gornje podloge. U tom slučaju, tlo je sabijeno da istisne zrak. Korijen korijena trebao bi ostati iznad razine sadnje, ali biti posut. Kasnije će se stablo podmiriti. U svježoj rupi, nakon sadnje, ulijte nekoliko kanti vode i mulch. Na sjevernoj strani, oni popraviti ulog na koji je sadnica vezana. Briga o šljiva nakon sadnje je pravodobno zalijevanje i labavljenje tla.

Proljetna njega za šljivu

preradu šljiva u proljećeU proljeće ne samo da se drveće probude, već i insekata, spore bolesti. Dakle, briga za šljiva proljeće počinje s preventivnim raspršivanjem bakrenim sulfatom. Možete prskati prvi sprej s nitrofenom kako bi ubio zimske novčiće. Osim toga, instaliraju se sigurnosni pojasevi, stabla debla su izbijeljena s insekticidima dodanima u vapno. Kako bi se zaštitila šljiva, potrebno je četverostruko obraditi bakreni sulfat snage 1%:

  • na natečenim pupoljcima;
  • na zelenom konusu;
  • na cvjetnim pupoljcima;
  • tjedan dana nakon cvjetanja.

Preventivni tretmani se provode kako bi uništili kolonije štetnika koje zimi u vrtu.

urod šljiveDa bi stablo usmjeravalo svoje sile na stvaranje usjeva, šljive su prosijane u skladu s shemom mladog i voćnog stabla. Svrha obrezivanja sadnica je pravilno oblikovati krunu, kako bi se stvorio ispravan omjer središnjih pušaka i voćnih slojeva. Istodobno se formiraju skeletne grane, uklanjaju se dodatni površinski oblici. Obrezivanje je učinjeno kako bi spavaći pupoljci mogli raditi, jer je cijeli usjev samo na mladom rastu.

Odrasla šljiva podvrgava se sanitarnom obrezivanju i obrezivanju. Nakon formiranja proljeća kroz grane, vrabac mora letjeti u ravnoj liniji u svim smjerovima.

Još jedno stablo tek je početak protoka kapljica, a dio prirodne organske tvari unesen je u stablo stabla odraslog stabla. Njega za prokletu šljive osigurava obnovu snage stabla nakon zime. Zbog toga su potrebne mjere gornje odijevanja i proljeće obilno zalijevanje. Kod navodnjavanja dodati amonijak nitrat na njihov izračun kutija za šibicu na kantu vode za navodnjavanje. Pažljivi stav prema stablu će ga spasiti od žilavosti i drugih nesreća.proljeće stvaranje kruna

Related  Fotografije i opisi zajedničkih i jedinstvenih vrsta lubenica

Briga za stablo šljiva nakon cvatnje

zelena juha za šljiveZa oblikovanje usjeva, stablo treba obraditi hranu primljenu u karakteristični skup organskih i mineralnih sastojaka, od kojih je krema načinjena. Kako hraniti šljivu nakon cvatnje? Prirodni organski spojevi, zeleni bujice, uliveni u kolice, pomoći će hraniti korijenje. Pripremite smjesu od 2 žličice uree i 3 nitrofoska na kantu vode. Svako stablo voća zahtijeva 25 litara. U isto vrijeme, obilje zalijevanje stabla nastavlja se.

zalijevanje stabalaKako se brinuti za šljivu u kolovozu? Mjesec dana prije berbe stabla se hrani smjesom koja priprema šljivu za zimu. Ispod svakog busha izlio je 4 ionske gnojidbe. Dodajte 2 žlice kalijevog sulfata, 3 žlice superfosfata. U ovom trenutku dušik je štetan za stablo, a zalijevanje se nastavlja.

Briga za šljivu za dobru žetvu – video