Pecite u kućicu Prilikom sadnje poriluka u otvorenom tlu ovisi o specifičnoj regiji i očekivanom vremenu žetve. Da biste dobili dobru žetvu, dovoljno je promatrati nekoliko jednostavnih savjeta i ovo povrće uvijek će vas molimo za klijanje.

Poriluk je divno povrće, bez koje je teško zamisliti kakvu europsku kuhinju. Pored izvrsnih okusnih svojstava, poriluk još uvijek ima niz korisnih svojstava koja se uspješno koriste u suvremenoj dijetologiji. Pisac Anatole Francuska u jednoj od svojih priča zove poriluk “Šparoga za siromašne”. I doista, puno jela, u kojima poriluk zamjenjuje šparoge, ne ispuštaju se na prvobitni ukus, a ponekad čak i poboljšavaju. U Engleskoj, ova vrsta luka se koristi ne samo za gastronomske svrhe, već i kao gnojivo. Ako ostavite u tlu snažan sustav korijena luk, onda će u budućnosti obogatiti Zemlju organskim tvarima. A u Walesu, njegov lik lijepi na novčiću od 1 funta.novčić s likom poriluka

slijetanje

proklijala sjeme porilukaSlijetanje poriluka na otvorenom terenu započinje pripremom sjemena i sadnica.
Izbor metode sijanja ili sadnje sadnica ovisi o klimatskim uvjetima. Za usitnjavanje poriluka na otvorenom terenu sa sjemenjem, trebate ugodne i tople uvjete. Ako je vašu klimu obilježeno dugim zimskim i proljetnim mrazom, ova opcija nije prikladna. U slučaju da se sjeme još uvijek navikne i uspon na kraju, možete dobiti tanke i slabe stabljike, ne baš poput poriluka.

Pripremanje sjemena je potopiti u toploj vodi (sobna temperatura 20-25C) tijekom jednog dana i dalje sušenja dok se ne dobije rasuti materijal.

sadnice sjemena porilukaDa biste dobili sadnice, poriluk se stavlja u male kutije s prethodno pripremljenom tlom. Gustoća sjetve može biti bilo, ali kako ne bi zaronili pramca dalje na 1 kutiju dimenzija 35×50 cm, dovoljno 2 g sjemena. Prije sadnje gotovi sadnice trebaju biti lagano otvrdnute, jer to je dovoljno 2 dana da ih izvadi na ulicu na mjestu zaštićenom od vjetra.

Related  Sve što trebate znati o Daikon rotkvicu

naslanjanje poriluka na otvorenom terenuVegetativno razdoblje poriluka je dovoljno dugo za 60-70 dana. A vrijeme sadnje ovisi o vašoj klimi. Da biste znali, primjerice, kada sadite poriluk u tlo u Sibiru, trebate znati otprilike razdoblje izbijanja proljeća i početi od nje, računajući 60-70 dana za sazrijevanje sadnica. Poriluku se smatra biljkom otporna na smrzavanje, ali mladi izbojci ne mogu preživjeti dolazak prehlade.

Za sibirski kraj, sadnja je moguće samo s sadnicama.

Prilikom sadnje poriluka u predgrađu ovisi o željenom razdoblju žetve. Obično se sjeme sadi 70 dana prije sadnje na otvorenom terenu, to je sredina – kraja veljače. Zatim u prvoj polovici svibnja od 5 do 15 sadnica se sadi na otvorenom terenu. Radi boljeg preživljavanja, stabljike i korijen biljke treba skratiti za 1/3. Sakupljanje se od sredine do kraja listopada.

dubina sjetve porilukaPoriluk u Uralu također se sadi u tlu, kao iu Sibiru, metodom sadnica. Poriluk je dvogodišnja biljka i korijeni koji su ostali u drugoj godini mogu izdržati čak i teške mrazove.

briga

poriluka od sadnje do žetvePoriluk na otvorenom terenu zahtijeva malo održavanja. Sastoji se od:

  1. Zalijevanje. Da bi se postigao najbolji prinos, poželjno je da se voda povisi u razdoblju dugotrajne suše i visokih temperatura.
  2. Otpuštanje tla i uklanjanje korova. Periodički, između biljaka, potrebno je ukloniti sve korove i popustiti tlo, ovaj postupak može se ponoviti sve do trenutka kada je korijen od luk nije više moguće ubiti korova.raste poriluk
  3. Usitnjavanje. Za očuvanje vlažnosti u tlu i ako je moguće kako bi se spriječilo pojavu korova, prikrivanje se prakticira pomoću biljnih vrhova ili treseta.
  4. Okopavanje. Ako od sredine ljeta počnete kositi poriluk, kao rezultat, možete dobiti većinu od bijeljene stabljike koja se koristi za kuhanje.krevet poriluk
  5. Top preljev. Da biste dobili stvarno velike stabljike, poriluk se mora hraniti barem 3 puta tijekom vegetacijskog razdoblja.

Related  Kako uzgajati rabarbara u ljetnom vrtu i dobiti bogatu žetvu

luk leteŠto se tiče štetočina, poriluk je sklon invaziji na luka muha. Za borbu protiv ove štetne tvari, dovoljno je posaditi mrkve između kreveta i posipati luka s duhanom. Ova kombinacija mirisa plaši luk muhe. Također možete povremeno posipati krevete s infuzijama lukova s ​​jakim i oštrim mirisima, kao što su borove igle, pelud ili pelin.razbojnik poriluka

Znak pojave štetnika na krevetu je izgled suhih lišća.

skladištenje

sakupljanje porilukaPoriluk je savršeno prikladan za skladištenje i istodobno ne gubi korisna svojstva.

poriluk žetveLuk možete pohraniti na nekoliko načina:

  • smrzavanjem;
  • suho;
  • kopati s riječnim pijeskom;
  • marinirati.

Ako slijedite preporučene datume sadnje i pravilno zbrinite pašnjaci, možete svojoj obitelji davati koristan povrće tijekom cijele godine.

Pročitajte i članak: kako sjetiti sjetvu lukova na otvorenom terenu!

Slijetanje poriluk na otvorenom terenu – video