celerPopularnost obiteljskog kišobrana biljke stalno se povećava. U prigradskim predjelima pojavljuje se sve mirisniji celer, ne samo zbog ugodnog okusa, već i zbog mnogih korisnih svojstava. To se odnosi na začinjene biljke, čija aromatična ulja poboljšavaju okus hrane. Ne služi samo za kuhanje, već i konzerviranu ili sušenu.

Glavne sorte celera:

  • list – uzgojen zbog bujno rastućih mirisnih zelenila, koji sadrži veliki postotak eteričnih ulja;
  • s peteljkom – uzgojeno zbog debelih i dugih peteljina, uglavnom za salate;
  • korijen – vrijedni okrugli korijen, koji se koristi za kuhanje raznih jela.

Važni uvjeti za uzgoj sadnica sadnica

Da biste dobili dobru žetvu, morate se unaprijed brinuti o kvaliteti tla ispod postrojenja. Mjesto odabrane u jesen je probavljeno i zasićeno humusom. U proljeće se kreću i ponovno iskopaju, ravnomjerno raspoređuju gnojiva i zasićuju tlo kisikom.

Vrste ranih usjeva mogu se posijati izravno u tlo u proljeće, a kasnije se kultura može uzgojiti bolje metodom sadnica. Jedno od važnih uvjeta za dobru žetvu je kvalitetno svježe sjeme. Da bi biljka celera za sadnice, svi odabrani sjemenke se stave u toploj vodi i čuvaju 24 sata. Dalje posađeno na dubinu od 1 cm u tlu.

Tehnologija uzgoja listovog celera

Vrsta lišća je sposobna izdržati relativno hladne temperature, tako da su iskusni ljetni stanovnici u rano proljeće posadili u tlo. No, produktivniji rezultat može se postići izrade sadnica celera početkom ožujka.

sadnice celeraNakon potapanja i prodiranja u tlo, sjeme se posuti tresetom i pri temperaturi od oko 20 ° C. Zalijevanje u prvim danima napravljeno je od raspršivača, ravnomjerno navlažujući tlo.

Nakon pojave klice, temperatura se smanjuje za 2-3 stupnjeva kako bi se dobila stabilna sadnica. Kad izbojci imaju prve prave letke, oni vrše pokupiti, cijepajući korijen. To će pridonijeti razvoju dobrog korijenskog sustava.

Related  Uzgoj papra na otvorenom terenu i stakleniku

Da bi se uzgajali celer sadnice imali dobre rezultate, potrebno je pratiti svjetlo i temperaturne uvjete, kaljenje biljaka. Krajem travnja zelje se mogu saditi u zemlju.

Pravilna briga za sadnice celera

sadnice celeraZa sadnice dobro poznate, ona se prenosi u krevet bez da razbije grumen pod korijenjem i dobro zali. Treba osigurati da je točka rasta nužno iznad tla, a udaljenost između sadnica nije bila manja od četvrtine metara. Nadalje, sve je jednostavno: tlo se povremeno otpustilo, ne dopuštajući pojavu korova i dobro navodnjava. U srpnju i kolovozu, lista celera već će popustiti.

Tehnologija uzgoja korijena celera

Ova vrsta se uzgaja samo metodom sadnice. Celer se sadi u sadnicama u veljači. Tajna dobre klijavosti je slojevitost sjemena. Učinite to kako slijedi:

  • kvalitetno sjeme se distribuira na vlažnoj gaze;
  • zadržati u sobi od 5 do 6 dana;
  • čistite u hladnjaku 10 dana;
  • tek nakon toga sije u tlu.

Učinkovita briga o sadnicama celera

korijen celeraStavite biljke kada se pojave dva stvarna lišća. Prilikom provođenja pijucima, vodite posebnu pažnju, pokušavajući ne lomiti korijen. Inače, umjesto okruglog vrijednog korijena, rezultat će biti rašireni sustav korijena koji nije pogodan za hranu. Međutim, ne možete odabrati korijen celera, sadnice će u svakom slučaju biti uspješne. Ali to može biti manje tvrdoglav. Jaka i ukorijenjena zelje u 2 mjeseca mogu se saditi u zemlju. Točka rasta nije produbljena.

Mladi sadnice korijena celera vole umjereno zalijevanje, periodično gnojivo. Jedna od tajni dobivanja formiranog zaobljenog korijena celera je uklanjanje gornjeg sloja zemlje oko nje i uklanjanje manjih lateralnih korijena. Još jedna tajna je smanjiti lišće na tlo u završnoj fazi rasta. Tako plod raste veće i brže. Prikupite gomolje u listopadu.

Osobitosti rastuće celerne stabljike

Agrotehnika i briga o sadnicama celera ove vrste ne razlikuje se od ostalih. Ali proces uzgoja ima niz nijansi. Tvornica voli visoku kvalitetu zalijevanja i labavljenja tla. Međutim, stagnacija vode u vrtu neprihvatljiva – to će dovesti do bolesti biljaka. Da se zemlja ne osuši, može se izgubiti. Gnojivo se može proizvesti svaka 2 tjedna. Bolje je odabrati organska gnojiva, na primjer, infuzija koprive.

Kako bi proizvodili izbijeljene peteljke bez gorčine, biljke su hibernirane nekoliko tjedana prije berbe. Istodobno, količina eteričnih ulja u stabljici lagano se smanjuje, što ih čini ugodnijim za okus.

Promatrajući jednostavne uvjete sjetve i uzgoja biljaka, na kraju ljetne sezone možete dobiti dobru žetvu mirisnog i zdravog celera.

Related  Crni ribiz – sorte za vikendice

Video sjetva korijena celera za klice