Kineski šljiva u ruskim vrtovimaU vrtovima srednjeg Kraljevstva, slonovače ili kineski šljiva odrasli su još davne 13. stoljeća. Dugo je vremena kultura pokazala nepretencioznost, izvrsnu zimsku izdržljivost i prinos. Za različite regije carstva Kinezi su donosili sorte prilagođene uvjetima sjevernih planinskih regija i subtropika na jugu.

U toplim pokrajinama stabla rastu na 8 do 12 metara, a plod kineski šljiva može doseći 80-100 grama. Na sjeveru je Manchurija formirala vlastitu zajednicu sorti. Ussuriyskuyu šljiva ne može se nazvati velikim plodovima, ali nije tako visok i bez gubitaka podnosi hladne zime.

Zbog sposobnosti usjeva da se prekriju s drugim vrstama biljaka privukli su pažnju uzgajivača. Danas se hibridi i sorte dobivaju na temelju američke i europske podvrste, trešnje šljive i drugih kamenih voća.

Gledajući kako šljiva cvjeta, ne može se primijetiti njezina ukrašenost. Budući da se pupoljci koji se otvaraju u velikom broju prikupljaju u malim cvjetovima, u proljeće drveće izgleda potpuno bijelo ili ružičasto. Zreli šljive su također gusto na granama, koje, ovisno o sorti, mogu biti žute, crvene ili guste ljubičaste.

Šljiva Manchu Beauty

šljiva Manchurian beautyU prvoj polovini prošlog stoljeća sadnice ove sorte su dovedene na sovjetski Daleki istok. Drveće iz Mandžurije, kombinirajući svojstva kineske i Ussuri šljive, pokazale su se prilično dobrim. Pokazali su prosječnu zimsku izdržljivost, izvrsnu podnošljivost suše i vrijedne okusnosti voća.

Od 1947. šljiva je preporučena za privatna poljoprivredna gospodarstva s Dalekog istoka prema zapadnom sibirskom području. I danas patuljaste šljive plemićke ljepotice su u vrtovima širom zemlje, uključujući i njezin europski dio.

Biljke s malim stabljikom i gustom, zahtijevaju redovito obrezivanje krune, dolaze u plodnu sezonu treću godinu nakon sadnje. Prije nego što se glatko tamnozeleno lišće pojavi na granama, na balkonskim granama otkrivaju se sitni bijeli cvjetovi.

Sakupljanje se provodi u posljednjim danima kolovoza ili početkom rujna. Plodovi ove vrste kineski šljiva imaju okrugli oblik, bez vidljivog oblika šavova i težine od oko 15 grama. Jantarna ljuštenja u vrijeme sazrijevanja prekrivena je gustim ljubičastim ružičastim rumenjem i plavkastim premazom od voska. Raznolikost se procjenjuje kao univerzalna, što potvrđuje ugodan slatki i kiseli okus i lagani miris sočne zelenkaste žute pulpe.

Kada raste šljiva manchurian ljepota treba uzeti u obzir da je sorta je samo-plodna, a za pristojan obrezivanje u blizini treba pollinating stabala.

U proljeće postoji rizik od proljeća na stabljiku. Za male stabla ne zamrzavaju i mogu korijene u sjevernim područjima, poželjno je sijati šljivu u proljeće.

Šljiva Alyonushka

raznolikost šljive AlyonushkaOva vrsta s crvenim plodovima, namijenjena središnjoj regiji Chernozem i južnim područjima, dobivena je prelaskom šljive Red Ball i kineske.

Related  Što je artičoka i kako ga primijeniti

Stabla do 2,5 metra visoka su znatno niža od svojih predaka iz Kine, ali nisu zadebljani kao i njihovi Ussuri rođaci. Otkrivanje bijelog, prikupljeno u triple pupoljci buds prethodi izgledu svijetlo zelene lišće i pada na prve dane svibnja. Izduženi, obovozni lišće s glatkom, sjajnom površinom se razvijaju u fazi stvaranja jajnika.

Alenushka je vrsta šljiva prepoznata kao kantin. Zaokružena tamnom crvenom kožom plodovi dosežu 35 grama i spremni su za sakupljanje već sredinom kolovoza. Narančasta pulpa ima srednje gustu konzistenciju, visoki sadržaj sokova i lagani miris. Okus je slatko, kiselo i ugodno. Ako je ljeto toplo i sunčano, a briga za šljivu daje drvo sve što je potrebno, kvaliteta okusa ploda znatno se poboljšava. S nedostatkom sunca, rano meso tijelo ne dobiva dovoljno šećera i čini se vodenim.

Kao i ostale vrste, ovaj kineski šljiva počinje plodom vrlo rano. Prvi jajnici na stablu formirani su za treću godinu života, ali bez istovremenog cvatnje oprašivača, berba se ne može očekivati.

Samo-sterilnost nije jedini nedostatak. Alyonushka iz svih šljiva ove podvrste češće i obilnije od ostalih je pod utjecajem lisnih uši.

Šljiva s voćem

šljiva cvjetanjaRana, desertna sorta rezultat je prelaska američko-američke šljive Kleimax i crvenog domaćeg odabira Ussuri. Odraslo šljiva Stablo ima prosječnu visinu i nije sklona pretjeranoj debljini krune. U proljeće, u drugom tjednu svibnja počinje cvjetanje. Jabuke su formirane na granama buketa. Zajedno s njima pojavljuju se izduženi, bezbolni lišća.

U prvoj polovici kolovoza zrela, okrugla, žuta koža i svijetlo crveno rumenilo. Ako guste pokrivene šljive od oko 25-30 grama padaju na sunce, ružičasto-crvena boja u njihovoj boji postaje prevladava. Tijelo pod tankom kožom je žuto u boji i srednje gusta, sočna konzistencija. Raznolikost kineski šljiva karakterizira brz set šećera i svijetle aroma plodova.

Related  Značajke rastuće zimske pšenice

Ukusni šljive nisu dobro čuvani i transportirani, ali izvrsni su u svježem obliku. Nažalost, ova sorta ne zahtijeva samo unakrsno oprašivanje, nego također nepravilno želi usjeve. Ali već u trećoj godini sadnice počinju davati plodove i ne dobivaju više od 20 godina.

Šljiva Skoroplodnaya dobro podnosi zime srednjeg pojasa, ne boji se suše, a za mnoge sorte zajedno s hibridnim šljamom najbolji je oprašivač.

Plod Saveza

Šljiva Manchu Beautyraznovrsni savez – izvrstan materijal za uzgajivače. Na temelju toga, mnoge su sorte uzgojene za uzgoj na području Rusije. Državni registar je 2004. godine uključivao šljivu Saveza, koji je imao isto podrijetlo i preporučuje se za regije Volga-Vyatka regije.

Stabla do 4 metra visoke cvatu po prvi put u dobi od četiri, a zatim godišnje obilne žetve za 30 godina. Međutim, kako bi se to postiglo, u skrbi šljiva nužno uključuje obnavljanje obrezivanje i sadi u blizini oprašivanje sorti. Kultura je otporna na bolesti, ali zahtijeva zaštitu od štetnika.

Kasnije, cvjetanje, počevši od posljednjeg desetljeća svibnja, prolazi ne samo na buket, već i na izbojcima rasta. Zajedno s jajnicima pojavljuju se glatki tamnozeleni listovi karakteristični za kineske šljive. Sazrijevanje okruglog žutog voća težine do 30 grama počinje u posljednjim danima kolovoza. Sunce koje pada na stabla šljiva mrlje kožu u ružičastim i karminim tonovima, vidljive pod svjetlom premazom od voska. Juicy gusto tijelo ima žutu boju i u doba žetve stječe skladan slatki i kiseli okus.

Aromatske šljive Savez se može pohraniti i transportirati, konzumirati svježe i koristiti za kuhanje domaćih proizvoda ili konditorskih proizvoda.

Šljiva Sissy

šljiva NeshenkaVrsta odredišta za blagovanje, ugodna crvenim sočnim plodovima, dobivena je kao rezultat križanja kineske i šljive.

Za razliku od ostalih kineskih šljiva, Sadling ulazi u plodnu sezonu tek petu godinu, a istodobno djelomice samo oplođena.

Bijeli pupoljci, prikupljeni u cvjetovima od 5 komada, gusto prekrivenih granama buketa. Cvatnje se javljaju sredinom svibnja, a zrelost plodova počinje već u trećem tjednu kolovoza. Gotovo okrugle šljive Sissy prekrivene su crvenom tankom kožom ispod koje se skriva nježna, melting živa žuta boja. Čak i potpuno zrelo voće ne puknu, što pojednostavljuje njihov prijevoz i poboljšava kvalitetu usjeva. Vage od 25 do 35 grama šljiva su dobre svježe i za izradu komota i džemova.

Related  Vrhunac orijentalne kuhinje je Shiitake gljive

Prednost ove vrste kineski šljiva je visoka zimska snaga izbojaka. Ako mraz padne na stablo, cvjetni i rast pupoljci pate.

Šljiva raznolikost Crvena kugla

šljiva Crvena kuglaSvaki vrtlar želi da plod na šljiva bude ne samo ukusan, već i lijep, velik. Razne šljive Crvena kugla je upravo ono što vam treba.

Stabla 2-3 metra visoka vrlo rano u plodnoj sezoni. Sadnice cvjetaju i tvore prve jajnike za drugu ili treću godinu, a zatim svake godine pružaju ljetnikovoj osobi s dobrom žetvom crvenog krušnog voća težine od 30 do 40 grama. Atraktivne šljive s pokrivenim voštanim premazom kože i žute, nevjerojatno sočne pulpe imaju svrhu tablice, mogu se transportirati i uskladištiti kratko vrijeme.

Među prvim sortama, uz to, vrijedno je spomenuti i šljiva Zlatne kugle, koja se razlikuje od crvenokutnog kolege po višem širenju stabala i svijetlom žuto-jantarnom bojom okruglih plodova. Težina sudopera također doseže 40 grama, ali s plodnim masama, dio jajnika može pasti, a preostali plodovi se smanjuju. Sakupljanje se provodi sredinom kolovoza. U srednjem pojasu rizik od smrzavanja mladih izbojaka i bubrega je visok.

Video o odabiru sudopera u vrtu