rajčica sadnicaRajčice su biljke koje vole topline, pa je važno znati pravila za njihovo sijanje. Mnogi ne znaju kada treba saditi rajčice na otvorenom terenu i napraviti pogreške koje bi mogle utjecati na usjev. Jedan od najvažnijih i najodgovornijih trenutaka jest sadnja sadnica. Međutim, prije nastavka ovog postupka, sadnice moraju biti pravilno pripremljene za takvu važnu fazu. Uostalom, nakon slijetanja, rajčica počinje aktivno rasti i razvijati se.

Kako pripremiti sadnice ispravno

vrijeme je za sadnju sadnicaSadnja paradajza na otvorenom terenu započinje pripremnim stadijem mladih biljaka prema uvjetima okoliša. Da bi broj biljaka rastao mnogo puta, sadnice moraju proći kroz proces otvrdnjavanja. Dakle, dva tjedna prije sadnje u uvjetima otvorenog tla stvoreni su slični onima u kojima će rajčica morati rasti.

Najbolja opcija je otvrdnjavanje na otvorenom, dok se vrijeme zadržavanja postupno povećava. Ova prilagodba može potrajati i do dva tjedna. Tijekom tog perioda biljka se navikla na uličnu temperaturu i sunčevu svjetlost. Na kraju, sadnice se mogu ostaviti preko noći, ali samo ako se ne očekuje mraz.

Kako bi se utvrdilo jesu li sadnice ukusne ili ne, mora se pogledati na lišće. Staklenik ima svjetlo zelenu boju lišća, nakon prilagodbe vanjskim uvjetima stječu tamniju nijansu.

Ljubičasta sjena stabljike i tamnozelene lišće ukazuju na to da su se sadnice prilagodile sunčevim zračenjima, tako da nakon slijetanja na otvorenom terenu neće izblijedjeti.

U koje vrijeme je potrebno saditi sadnice na otvorenom terenu

sadnja sadnica rajčica na kreveteNakon što je biljka prošla potpunu prilagodbu vanjskim vremenskim uvjetima, ostaje pitanje, kada možete posaditi rajčice na otvorenom terenu? Sadnice rajčice posadile su se samo u toploj sezoni, dok bi prijetnja smrzavanjem trebala biti potpuno isključena. Ako govorimo za južnu regiju zemlje, tamo se sadnja održava sredinom svibnja. U središnjem dijelu – početkom lipnja.

Sadnja rajčice treba se dogoditi samo kada se tlo na dubini od 40 cm zagrije na 15 stupnjeva. Slaba temperatura tla će spriječiti razvoj korijenskog sustava.

Sadnice sadnje u ranijoj sezoni, kada ne postoje prikladni temperaturni uvjeti, često će biti zaraženi gljivičnim bolestima (na primjer, kasnim plućima). Hranjive tvari u korijenu polako će polagati i kao rezultat toga, očekuje se smanjenje prinosa ili smrt biljke. Stoga je važno znati kada se rajčica sadi na otvorenom terenu.

Ako slijedite popularne znakove, tada biste trebali obratiti pažnju na takvo stablo poput breze. Ako su listovi potpuno cvjetali, to ukazuje na to da je tlo potpuno zagrijano, a sadnica rajčice došla je do pojma.

Related  Kome i za što je potrebna mačka mačka

Prilikom odlučivanja o tome kada treba saditi rajčicu u sadnicama otvorenog tla, preporučljivo je uvijek se usredotočiti na vremenske uvjete. Također je potrebno shvatiti da se u jednom mjestu temperatura tla može bitno razlikovati.

Sjemenke sadimo ispravno

sadnju sadnica s zatvorenim korijenomPrvi korak je odrediti područje na kojem će rajčica narasti. Tlo mora biti dobro zagrijano sunčevim zrakama, ne bi trebalo biti nikakvih propuha i bez vjetra. U zasjenjenom području, biljka se neće razviti pravilno i možete zaboraviti na usjev.

Rajčice ne sleti na istom mjestu. Zemlja se treba mijenjati svake godine. Također, nemojte sjediti rajčice nakon lukova i češnjaka.

Preporuke za sadnju:

  1. Da biste dobili dobru žetvu, trebate posaditi jake sadnice. Prije svega, preporuča se obratiti pozornost na stabljike – to bi trebalo biti debelo i snažno. U drugom okretu na lišću – oni bi trebali biti od 6 do 8 komada. Nakon sadnje, nakon 1,5 mjeseca, donji listovi se raspadaju kako bi se smanjila šteta fitophthora.
  2. Od večeri prije sadnje sadnice obilno zalijevaju. Tako će ga lakše dobiti i ne oštetiti korijenski sustav. Ako biljka raste u čašama, onda to ne bi trebalo biti učinjeno, budući da je puno lakše dobiti sušeno tlo iz stakla bez oštećenja korijena.
  3. Landing je najbolje obaviti u poslijepodnevnim satima ili u oblaku. Ako se odluka donese na biljku ujutro, tada se večernja navodnjavanja poništava.
  4. Redci trebaju biti na udaljenosti od 70 cm jedni od drugih, a biljke trebaju biti zasađene na udaljenosti od 40 cm.
  5. Jame su iskopane duž reda s lopatom. Dubina će ovisiti o visini sadnice (duge su posađene dublje). Tijekom sadnje važno je pravilno sipati rupu, a zatim popuniti sadnica suhom tlom ili humusom.

Related  Samo-kultiviranje petunije kod kuće

Nakon ukrcavanja, preporuča se da započnete s odlazak, stoga je važno upoznati sve suptilnosti ove akcije. Rajčice ne trebaju samo zalijevanje i pravi temperaturni uvjeti, već i prehrana tla s hranjivim tvarima. Da biste to učinili, kupuju se posebna kompleksna gnojiva koja sadrže kalcij, bor, dušik, željezo, magnezij i koriste se u skladu s uputama.

zalijevanje sadnicaUzgoj rajčice na otvorenom terenu osigurava se također dva puta tjedno, pokrivajući zemlju oko sadnica. Dakle, dostatna količina kisika će teći u korjenov sustav, što je tako važno za razvoj i rast biljke.

Kako vezati rajčice na otvorenom terenu

podvezica rajčica na krevetimaUz pravilnu njegu, rajčice brzo rastu u rastu. U ovom trenutku, postavlja se pitanje kako vezati rajčice na otvorenom terenu. Treba odmah primijetiti da nisu vezane sve vrste rajčica. Niske biljke rade dobro bez podrške. Velike sorte su vezane tako da stabljike ne leže na otvorenom terenu, jer se ležeći grmlja brzo trune i često se razbole.

Prednosti vezanja rajčice:

  • lakše navodnjavanje i proces oplodnje;
  • Vezane biljke su dobro osušene i ventilirane nakon jakih kiša;
  • plodovi na vezanim grmljem ravnomjerno se zagrijavaju sunčanim zrakom, tako da će svatko brže sazrijeti.

podvezica od sadniceDa biste vezali sadnice, trebat će vam oblačenje (na primjer, čarape, suknje, kabel od najlona), metalne šipke, tanka plastična ili metalna cijev ili dugački drveni ulozi. Duljina konopa bi trebala biti veća od sadnice.

Materijal za presvlačenje će biti u kontaktu s biljkom pa ga nemojte koristiti prošle godine jer može sadržavati patogene bakterije.

Da bi se vezala rajčica, potpora se odvaja nekoliko centimetara u tlo iz grma i pričvršćuje se stabljika biljke (krajevi obloge mogu biti zakrivljeni ili prekinuti s osam).

Znajući kada treba saditi rajčice na otvorenom terenu i kako se brinuti o njima, možete sigurno nastaviti s sadnjom povrća.

Related  Vrt šljiva stablo – sadnju i njegu

Video o sadnji rajčice na otvorenom terenu