Peršin u vrtuBez zelenila peršina teško je zamisliti mali vrt ljetnikovca i polja moderne poljoprivrede. Nakon što je postao vrijedan poljoprivredni usjev čak u antičko doba, peršin s obala Mediterana postupno se proširio na gotovo sve kontinente.

U Rusiji, zasađeni i lisnati, i korjenov peršun, a zelje se uzgajaju kao sorte s uobičajenim oblikom lista, a s kovrčavim.

Razlikovati korijen kulture iz folije mogu biti guste, konusnih glatkih korijen povrća, kao što su lišće, bogato je vitaminima, šećeri, aromatskih spojeva i elemenata u tragovima. U lisnatim listićima korijeni nisu toliko tanki i razgranati. Zelene biljke daju obje vrste biljaka.

Stoga se uzgoj peršina na otvorenom terenu provodi s dvije svrhe:

 • za proizvodnju korjenastih usjeva i bilja, za koje je usjev posađeno sjeme;
 • Za prisiljavanje svježeg lišća dobivenog tijekom sadnje korijena prošle godine.

Metode sadnje i peršina na otvorenom terenu

Prikupljanje sjemena peršinaPosebnost peršina je da u prvoj sezoni sve sile biljke odlaze na rast lišća i korijena. Ako je korijen usjeva posadio drugu godinu ili zimi, već u travnju bit će rozeta lišća, a ljeti će se cvjetati peršin. Za uzgoj peršina u otvorenom tlu koristite što je više moguće kako biste dobili najranije i obilne žetve zelenila.

Sjetvu peršina u otvorenom tluAko je u proljeće peršin posađeno na otvorenom terenu sa sjemenkama, tada uzgojene biljke mogu ostati zimi. Da peršin imao vremena da se pripremi za kraj vegetacije, ostavlja sa svojim najboljim rez najkasnije rujna, no s dolaskom hladnog vremena biljaka Spud i pokrovnog sloja malča od lišća, slame ili borovih iglica.

Uz početak proljeća i otapanje snježnog lišća uklanja se, a preko kreveta se sklonište filmom. Koliko dugo čekati pojavu lišća, i koliko se peršina raste u ovom slučaju? Svježi zeleni peršin stići će na stol u travnju, a lišće se može odrezati, sve dok rozeta ne podigne cvjetni korijen.

Ako peršin nije ostavljen zimi u tlu, onda korijeni pohranjeni u podrumu u rano proljeće:

 • skratiti na 12-15 cm;
 • očišćeno od suhih i trulih lišća i peteljci;
 • tretirana stimulansom za bolje korijenje;
 • posađeno pod filmom, ostavljajući između biljaka prazninu od 8-10 cm.

Related  Održavanje mandarina kod kuće

Tako će peršin dati tri rana usjeva zelenila.

Izlazi se peršinGlavni je način biljke sjemenke peršina na otvorenom terenu. Važno je uzeti u obzir da kulture ne karakterizira brza klijavost. Dakle, peršin je češće posijao germinated sjemena od ranog proljeća do srpnja. U ovom slučaju, kultura uspijeva dati jednu žetvu i može uspješno prodrijeti.

Vrste korijena sijaju se najkasnije do sredine svibnja, tako da peršin može oblikovati puni korijen.

Suhi sjeme pada u tlo tijekom zime. U tom slučaju, oni su pokopani u zemlji u drugoj polovici listopada do najviše mraz, a kada se utvrdi snijeg, osim posut snijegom. Opružni takvi usjevi počinju razvijati i pri 4 ° C, može se uzgajati pod film ili na otvorenom, kao što je narasla na otvorenom polju peršin nije ni zastrašivanja smrzavanja do -9 ° C

Puno peršinaPrimjenjujemo na uzgoj lisnatog lisca i sadnice. Prosijane sjemenke prvo rastu u tikvicama ili tabletama, au travnju, u dobi od 30-40 dana, presadaju se na otvorenu površinu. Kao rezultat korištenja ove tehnike možete dobiti ranog zelenila i potrošiti do šest naknada za ljetnu sezonu.

Sadnja sjemena peršina na otvorenom terenu

Mlada grmlja peršinaZahvaljujući otpornosti na smrzavanje sjemena peršina, ta se kultura posijava, počevši od ranog proljeća. Možete li biljka peršin u srpnju, hoće li biljka imati vremena dati zelje? Do kraja srpnja ili prvih deset dana kolovoza mogu se posijati vrste listova. Ako je peršin namijenjen za dobivanje korijenskih usjeva, a zatim iz biljaka posijanih nakon sredine svibnja, malo je vjerojatno da će se očekivati ​​dobar rezultat.

Srpanj usjevi zelenih sorti mogu dati lišće u drugoj polovici ljeta, a zatim ići pod zimom i dati usjeva iduće godine.

Bez prethodne pripreme, sjemenke peršina gniježimo vrlo sporo. Koliko peršina raste? Obično se to dogodi prije 2-3 tjedna. Veća energija rasta i klijavost posjeduje prikupljeni materijal za sijanje prije ranije nego prije godinu dana, ali u ovom slučaju može se ubrzati nicanje:

 • Prije proljetne ili ljetne sjetve na otvorenom tlu, materijal sjemena je natopljen vodom pri temperaturi od 18-22 ° C.
 • Voda u spremniku sa sjemenkama mijenja se svakih 3-4 sata.
 • Nakon 2-3 dana, ostavite još 18 sati u otopini stimulansa rasta ili mikroelemenata. Bolje je u ovom trenutku propustiti kisik kroz tekućinu, što će ubrzati proces sjeckanja sjemena.
 • Sadnice iz sjemena koje nastaju pojavljuju se unutar tjedan dana.

Related  Da pomognem seljanima fotografija i imena različitih sorti dinje

Začinjeno zelenilo spremno za žetvuKvadratni metar grebena kada sadi peršin u otvorenom tlu sjemenom zahtijeva oko 1 gram pripremljenih sjemenki. Ako se kultura sije u ljeto, a prije nego što se ugrađuju u tlo, hrptovi se obilno zalijevaju, a broj sjemena po kvadratnom metru povećava za jednu trećinu.

Uzgoj peršizma na otvorenom terenu osigurava očuvanje malih biljaka malih intervala, od 4 do 12 cm, ovisno o vrsti i sorti:

 • Korijenski peršin posijano je u razmaku od 1-4 cm, dok se sjeme pada u brazdu sami.
 • Peršin list konvencionalne sorte se sije na udaljenosti od 10-12 cm, a uvijen u intervalima od 8-10 cm. Ova kultura se sije sjeme 3 ili 4 po jažici, a zatim desetkovanju.

Dubina sjetve sjemena peršina tijekom proljetne ili ljetne sjetve iznosi 6-10 mm, au jesenju se dubine dva puta dublje.

Nakon sadnje peršina na otvorenom terenu sa sjemenkama i prskanjem brazdi, tlo je malo zbijeno, zalijevanje sadnica, koje su prošarane odozgo ili prekrivene filmom.

Njega za peršinima kada raste na otvorenom

Briga o peršinama izbojci na otvorenim krevetimaPrilikom izbora mjesta za sadnju i peršinskih skrbi na otvorenom terenu, prednost se daje krevama, gdje su prethodno rasti rasti zuccini, tikve, krastavci ili rajčice. Ponovno sijanje nakon peršina ili drugih suncobrana provodi se nakon tri do četiri godine. Za peršin, osobito korjenaste sorte, potrebno je labavo uzgojeno tlo, bogato organskim.

Pretjerana gustoća tla dovodi do ružnih korijena, sjeme raste i sporije.

U jesen, pri pripremi parcele za parcelu, od kopanja do kvadratnog metra, dodaje se 3 do 5 kg gnoja ili humusa. Nakon taljenja snijega, kreveti su opsežno oplođeni. Na kvadratnom metru u ovom slučaju, 4 kg komposta, 15 grama superfosfata, 10 grama kalijevog klorida i 20 grama solpitera.

Zalijevanje peršinaSve dok se izbojci ne pojavljuju izbojci, njegu i uzgoj peršina je u pažljivom zalijevanju i prozračivanju, pod filmom usjeva. Emerging korov uklanjaju, a nakon klijanja do mjere da se brine za sade na otvorenom terenu peršin dodaje ne samo plijevljenje, ali labavljenju tla, gnojidba i stanjivanje sadnice, koje se provodi u fazi 2-3 pravih listova Split.

Related  Trešnja trešnje: opis sorte, fotografije i brige o kulturi

Izvrsna žetva rezultat je pravilne njegePrije formiranja cjelovitog letka, peršin se hrani dvaput infuzija mahuna ili komposta. Za 8-10 litara vode uzmite 1 kg organskog, oko 15 grama superfosfata i istu količinu kalij sulfata. U kolovozu, biljke, a posebno one koje se uzgajaju na usjevima korijena, više ne bi trebale dobiti gnojiva koja sadrže dušik, tako da se ovaj element ne akumulira u korijenu i nadzemnom dijelu biljke.

Peršin, posađeno na otvorenom terenu sa sjemenkama, dobro reagira na folijski gornji preljev s mikroelemovima, koji također odgovaraju dva puta tijekom vegetacije.

Zeleni pikantni peršinPeršnjak dobro podnosi vruće dane, ali zeleni, bez vlage postaje znatno grublji i teži, ali je bolje akumulirati aromatske tvari i eterična ulja:

 • Ako je peršin namijenjen svježoj potrošnji, biljka treba zalijevati, što osigurava 60-70% vlažnosti tla.
 • Za dobivanje više aromatične sirovine za sušenje, par tjedana prije berbe, peršin je ograničen u zalijevanju.

Zbirka hladnog otpora zelenog peršizma može se provesti do kasne jeseni, sve dok ne započne mraz.

U isto vrijeme, korijen usjevi se bere za pohranu. Biljke preostale do zime u tlu, lagano trup i mulch.

Kako raste peršin – video