Hibiskusna kineska ružaHibiscus (kineska ruža) je visoka, lijepa biljka s velikim svijetlim cvjetovima različitih boja. Prekrasan cvijet je omiljena među iskusnim vrtlara i ljubiteljima. Nije čudesan u brigu i uzgoju, ali to su glavne osobine brzog i nesmetanog rasta biljke.

Kako se kineski rastu cvjetaju

Kineska ruža (soba) vrlo je popularna među cvjećarima ne samo zbog svjetlosnog sadržaja nego i zbog lijepih cvjetova. Neka im cvjetaju kratko vrijeme, samo dva ili tri dana. Ali na grmlju stalno se pojavljuju novi pupoljci, jedan za drugim. Stoga, čini se, hibiskus cvjeta već duže vrijeme. Ali to je uvjet da je ovaj grm pun i zdrav. Fotografija kineske ruže napravljena tijekom razdoblja cvatnje nevjerojatna je prizor.

Ljestvica boja biljke može biti crvena i bijela, ljubičasta i narančasta, a jedan pupoljak može kombinirati dvije palete. Danas, specijalizirane trgovine nude obezvrijeđene vrste hibiskusa (hibridi nizozemskih vrsta).

Uzgoj kineske ruže kod kuće – presadnica

Glavna pravila uzgoja kineske ruže kod kuće su transplantacija i reprodukcija. Mlada biljka presađena je u proljeće u pripremljenu zemlju. Cvijet voli gnojivo.

Što je mješoviti za prehrambene zemlje:

 • slane tlo (4 kg);
 • listopadno tlo (3 kg);
 • humusno tlo (1 kg);
 • pijesak (1 kg).

U spremniku, koji će biti posaden s hibiskusom, položiti sloj odvodnje. Cvijet brzo raste, tako da transplantacija biljaka može biti potrebna nekoliko puta godišnje. Mladi izbojci su odsječeni. Već, “odrasla” kineska ruža nije uznemirena transplantacijama, već jednostavno uklanja gornji sloj tla i zamjenjuje ga hranjivim tvarima.

Postupak uzgoja je reprodukcija kineske ruže reznicama

Sve biljke imaju više načina reprodukcije.

Kako razrjeđivati ​​hibiskus:

 • uz pomoć sjemena;
 • dijeljenjem grma;
 • raslojavanje;
 • reznice.

Reznice se najčešće koriste kao zaliha sadnje. Oni su u stanju brzo osloboditi korijene i rasti. Reprodukcija kineske ruže reznicama nije složen proces.

U bilo kojem ljetnom mjesecu trebate odrezati vrh mladog izbojka. Važno je da na sadnom materijalu postoje najmanje dvije internode.

širenje kineske ruže reznicamaReznice bi trebale biti tretirane stimulansom rasta i ukorijenjene u spremnik s pripremljenom tlom. U tlu možete dodati treset i humus.

Related  Nizozemska ruža – sklad ljepote

Bolje je da transplantirane reznice rastu u temperaturnom režimu (minimalno 22 stupnja, maksimalno 25). Trideset dana kasnije, mlada pucačina će se potpuno ukopati.

Top preljev za kinesku ružu

Kineska ruža (soba) vrlo je osjetljiva na gnojiva. Feed biljke samo u toploj sezoni: u proljeće ili ljeti. U hladnom vremenu, hibiskus lako isporučuje dodatne hranjive tvari. Gnojiva se uvode jednom svaka dva tjedna.

Za vrhunski ukrašavanje kućnog cvijeća nalazi se masa složene “hrane”. Bolje ih je kupiti u cvjećarnama.

Sastav gnojiva treba sadržavati elemente:

 • kalij;
 • fosfora;
 • dušik.

Za puni rast kineske ruže, također se mora hraniti svoj konj sustav, s učestalošću jednom mjesečno. Sva gnojiva trebaju biti razrijeđena u toploj, vlažnoj vodi. Također, tvari koje sadrže dušik, potrebno je prskati zelenilo biljke. Nemoguće je da rješenje dođe na cvjetove hibiskusa, što može dovesti do pojave mrlja na njima.

Neophodno je “opskrbiti” ili “prenijeti” gnojivo s cvijetom, jer je biljka sposobna propasti. Zbog toga je lišće kineskih žuto. Postupno će svi zeleni pasti.

Što učiniti kada lijevanje kineske ruže postaje žuto

Ako se na listovima hibiskusa pojave žute točke, to znači da je biljka prošla neku bolest. Tijekom vremena, svi zeleni će se početi vrti i sušiti, kao rezultat toga će nestati i cvijet će umrijeti.

Ako pažljivo pregledate kinesku ružu, možete vidjeti kvačicu. Ovaj parazit je vrlo opasan za postrojenje, pa je njegova neutralizacija potrebna. Kako to učiniti?
Potrebno je prskati lišće hibiskusa s otrovnim kemikalijama, na primjer, “Aktelikom” ili “Phyto farm”. Ove tvari se koriste za liječenje unutarnjih cvjetova. Da bi se u potpunosti porazio parazit (grinje), najmanje tri puta je vrijedno dekontaminirati biljku. Morate obaviti ovaj postupak na učestalost jednom tjedno.

Related  Kruška oblika debelog crijeva, posebna briga

Iskusni uzgajivači znaju da je najbolja borba protiv bolesti cvijeta prevencija. Da biste to učinili, jednom mjesečno, tretirati kineski ruža s dezinficijensi.

Potrebna briga za kinesku ružu

formacija kruneBriga za kinesku ružu je potrebna u mladoj dobi i tijekom cvatnje. Ove dvije faze će osigurati zdrav rast lijepe biljke.

Njega za transplantiranim rezom je formiranje krune. Čim je sadni materijal u potpunosti ukorijenjen i počeo intenzivno povećati visinu, treba ga ukloniti. Samo u ovom slučaju kineski ruža raste bujnom i cvatu.

Briga o hibiskusu u razdoblju cvatnje:

 • dajući dovoljno sunčeve svjetlosti (ali ne izravnim udarcima zraka na listovima biljke);
 • gornja obrada tla;
 • zalijevanje toplom vodom;
 • prskanje.

Kineski ruža cvjetaKao gnojivo, možete koristiti slabi slatki sirup vlastite pripreme. To zahtijeva jednu žličicu šećera i 250 grama tople tekućine. Pomiješajte sastojke do potpuno topivog.

U ljeto, kada dođe toplina, poželjno je uzeti kišibus (kineska ruža) na balkon. Stavite ga u takav kut, gdje nema izravne sunčeve svjetlosti, ali ima dobre dnevne svjetlosti. Ovi uvjeti pružit će obilje cvjetanja.

Kineska ruža je “vodena biljka”. Zalijevanje ljeti treba provoditi često. Možete svaki dan – ujutro i navečer. Također, cvijet treba prskati.

Koristan za rast i cvjetanje kineske ruže utječe obrezivanje izbojaka. Morate pregledati grm i prepoznati slabe grane. Prvo su izrezani, ostavljajući samo dva centimetra dugačak pucanj iz bubrega s lišćem. Također su rezali krunu, za ukrašavanje cvijeta. Ako se pravilno odsiječe izbojci, tada će biljka biti bujna i oblikovana.

Bolesti kineske ruže

Nepropisna njega kineske ruže može dovesti do pojave bolesti.

Najčešći oblici kineske bolesti bili su:

 • gljivična infekcija;
 • pauk mite;
 • uši;
 • eriococcidae.

Lišće žuti.Simptomi gljivične infekcije: zamračivanje lišća i smeća pupova. Da biste izbjegli ovu bolest, ne morate mokriti tlo, također izbjegavati skice i oštar temperaturni pad.

Related  Odaberite najbolje vrste jabuka za moskovsku regiju

Lisnice i listovi šire se suhim zrakom i neispravno zalijevanje.

Znakovi o kineskom ružu

Svaki cvjećar čuo je mnogo znakova o kineskoj ruži. Mnogi od njih su negativni, iako postoje i pozitivni.

Znakovi o kineskom ruhu:

 • kultiviranje cvijeta u kući u kojoj obitelj živi dovest će svađe između muža i žene;
 • Ako je neplanirana biljka zadovoljna cvjetanjem, ubrzo će doći do problema;
 • bez očitih uzroka palih lišća – vrijedi čekati bolest jednog od članova obitelji;
 • bogato cvjetanje hibiskusa u kući neudate djevojke, obećava rani sastanak s vitezom.

To je zbog ne baš dobre slave kineske ruže, ona se uzgaja ne u stambenim zgradama, već u upravnim zgradama i raznim institucijama. Slijepo vjerujem da su svi znaci, naravno, ne vrijedi, jer padanje lišća ili iznenadni cvjetanje mogu biti samo rezultat nepravilne njege biljke.

Kineski ružičasti video