Aronia grlića na kućiciAronia grlića ili aronija – dobro poznata u mnogim dijelovima Rusije i izvan njezinih granica. Nepretenciozan grm se koristi ne samo za berbu korisnih i ukusnih voća, već i za vrtlarstvo. Zelena ljeto lišće u jesen uljepšati sve nijanse žute, zlatne, crvene, u obliku jedne ili dnevnom zid zasađeno lijepo uređenje stanica.

Opis aronije aronije

plodovi orahune sazrijevajuGodine listopadni grm porijeklom iz Sjeverne Amerike, nakon što se preselio u Europu i Rusiju, pokazao se vrlo uporan, izbirljiva i brzo se proširio kao dekorativni ili divlje kultura.

Zahvaljujući odabranom radu I.V. Michurin i njegovi suradnici, koji su primili velike voćne sorte orah, privukli su pozornost domaćih vrtlara.

Sadnja i briga za aroniju čokolade zahtijeva minimalno znanje i primjenu snage. Nepretenciozan grm:

 • podnosi zimu bez oštećenja;
 • počinje davati plod već 3 godine nakon sadnje, a prinosi su stabilni i godišnji;
 • lako se posvećuje formiranju krune.

Prema opisu, aronija čokolade u prirodi ima visinu od 2 do 3 metra. U početku kruna grma je prilično kompaktna, ali kako raste, postaje sve više razgranata, širi i širi. Promjer odrasle grmlje doseže dva metra, tako da vrtlari prakticiraju godišnje obrezivanje i stvaranje biljaka. Da biste razlikovali višegodišnje izbojke iz novog rasta, lak je po boji kora.

Što je stariji grana, više postaje siva njegova površina. Kora jednog ili dvogodišnjeg drveta ima crvenkasto ili smeđe-smeđe boje.

Iako se kultura često naziva aronija, biljke nisu usko povezane. Ovo se jasno vidi ako pogledate lišće aronije čokolade. Za razliku od podijeljenog lisnatog lišća, ploče od listova 5-8 cm duge su ovalne ili obovate, jednostavne. Imaju glatku površinu lica i dlake na stražnjoj površini i zupčasti rub. Petiola je kratka, gusta.

Kad lišće grma promijeni boju od tamnozelene do žute i ljubičaste u jesen, izgled biljke se mijenja. Na takvoj svijetlioj pozadini, ljubičasta s plavkastim odlivom kistom zrelih plodova, nevjerojatno je lijepa.

Related  Sadnja i skrb stuparskog stabla jabuka

cvjeta aronia crnaaronija Aronija cvatnja počinje u drugoj polovici svibnja i traje sve do prvih ljetnih dana, a onda umjesto bijele ili svijetlo ružičastim cvjetovima prikupljenih corymbose cvat, jajnika pojaviti zelena. Gotovo crni plodovi sazrijevaju u ranu jesen i mogu ostati na granama bez gubitka kvalitete do sredine listopada. Uzgoj je lako ubrajati od ptica.

Sadnja aronije aronije

mjesto za slijetanje gušteračaKao i za sve voćne grmlje, postoje dva razdoblja sadnje za crnu hranu. U jesen se sadnice prenose na zemlju od sredine rujna do studenog. Proljetni grmovi najčešće su zasađeni u travnju, kada počinje vegetacija, ali se pupoljci još nisu probudili.

Prilikom sadnje aronije čokolade potrebno je uzeti u obzir klimatske značajke regije. Važno je da se sadnica može aklimatizirati do početka jesenskih mrazeva, a proljeće ne dolazi pod Withering za buđenje krunskog mraza.

Kultura je nepretenciozna i može rasti na različitim vrstama tla, uključujući pšenične tla siromašne hranjivim tvarima. Korijenski sustav nalazi se na dubini od ne više od 60 cm, tako da se aronija ne boji usijanja podzemnih voda i proljeća poplavama zbog brzog taljenja snijega. Na takvoj dubini, tlo dugo ostaje vlažno, a korijenje nema vremena za savijanje.

Biljka se najbolje sadi na labavim plodnim tlima, koja lako apsorbiraju i oslobađaju vlagu. U tom slučaju, odredišno mjesto treba biti smješteno na suncu na strani zaštićeno od hladnog vjetra. To će pomoći sadnica da se korijen i brzo rasti.

sadnice sjajaRupa za sadnju pripremaju se unaprijed, tako da se korijenski sustav sadnice udobno smjesti u njega. U prosjeku, dubina i širina budućim staništa biljaka je 50-60 cm rana. Ako imate posaditi nekoliko grmova, uzeti u obzir njihovu proliferaciju i štap interval od 3 metra za puni razvoj krune i rasvjete.

Tlo uklonjeno iz jame je pomiješano:

 • s 8-10 kg odabranog humusa;
 • dvije čaše prosijanog drvenog pepela;
 • 150 grama superfosfata.

Related  Sadnja jagoda sjemenkama

Jela za sadnju je trećina ispunjena tlom, dobro je prolivena stajaćom vodom i čeka da vlaga potpuno prođe duboko. Sada dolazi vrijeme sadnje aronije čokolade. Sadnica uronjen u jamu tako da korijen ovratnik bio nekoliko centimetara iznad tla, ulije pripremljenu podlogu, zatvorite ga i opet zali na grm naselili i na terenu. Blizu prtljažnog kruga, kako bi se izbjegao brzo sušenje zemlje i stvaranja kore, obilno je zamrljan.

Za aronije Aroniju brzo ukorijenjene, iskusni vrtlari se savjetuje prije biljnog Aron, skratiti postojeće Sjeme izbojci, ostavljajući ne više od 5-6 živih bubrega.

Njega za aronija nakon sadnje

briga o sadnji aronije čokoladeVrlo se lako brinuti za grmove i otporne na sušu. Aronija treba redovito obrezivanje krune, triple hranjenje, uklanjanje korova, preventivno liječenje od štetnika i rijetke, ali obilne zalijevanje.

Postrojenja za točenje obavljaju se:

 • u jesen, nakon berbe i završetka vegetacije;
 • rano proljeće, prije početka procesa buđenja grma.

Osim što je pažljivo izrezati, suha, oštećena i slabe grane, ukloniti puca, sprječava prodor u kruni svjetla i oprašivanje kukcima. Chokeberry glatko podnosi oblikovanje rezidbe, tako da se može uzgajati kao minijaturno drvo. Da biste to učinili, na razini tla uklonite sve izbojke osim najjače, a zatim postupno oblikujte prtljažnik. Za to već nekoliko godina shtambe aronije ostaviti za nekoliko apikalni pupoljci, a kada biljka dosegne željenu visinu, raste točka je uklonjena i nastaviti stvoriti kompaktnu krunu na vrhu stabljike.

Proljeće počinje s liječenjem grmlja od štetnika i gornjeg preljeva s prevlasti aronia harlequin žetvadušična gnojiva. Ponovno oplodnja treba obaviti nakon cvatnje, kada jajnik počinje sipati, drugo hranjenje treba pripremiti biljku za zimu. Provodi se krajem ljeta bez uporabe dušika.

Iako aronija gušterače mogu dugo preživjeti u uvjetima suše, potrebna je voda za dobivanje izvrsne žetve i ljepote. Zalijevanje je važno:

 • na početku vegetacije;
 • u ljeto, za vrijeme punjenja i zrenja plodova;
 • jesen prije nego što grmlje napusti zimu.

Related  Fotografija i opis sorti grožđa za sadnju u predgrađu

jaglac za navodnjavanjeSvaka grmlja trebala bi jednom dobiti barem 20-40 litara vode. Za maksimalnu učinkovitost površinskog korijenskog sustava, zalijevanje se provodi na udaljenosti od 30-40 cm od središta grma, u plitke brazde.

Trupovi se čuvaju u čistom stanju, zbog čega se tlo redovito oslobađa ili posuti mulchom.

Obrezivanje aronije aronije i njegovo razmnožavanje reznicama

lignificirane reznice aronije aronijeObrezivanje počinje nakon prve godine života. Kruna se sastoji od 10-12 grana grana, a zatim, nakon starenja, postupno zamjenjuju novi izbojci. Pomlađivanje počinje u dobi od 8 godina.

Ako je grm započeo i gubi snagu, nemojte ga žuriti. Dovoljno je da cijela kruna odsiječe korijen u jesen, tako da u proljeće možete pričekati snažan mladi rast. Iz nje se okosnica novog grmlja formira u jesen.

Snažne zdrave grane, koje se trebaju skratiti ili rezati, mogu se koristiti za dobivanje odličnog sadnog materijala i razmnožavanje aronije s reznicama.

Za zelene reznice nemojte uzimati niže vrhove ili srednje dijelove s 5-6 živih bubrega. Svi listovi, vrh krvi, rastrgani su, a preostali su skraćeni. Rooting se provodi u stakleniku, u laganom pješčanim podlogama, pretkutnjom reznica stimulatorom rasta. Godinu dana kasnije, iz malog dijela grane, za sadnju u tlu, nastaje cijeli uzgoj crnog zrna čokolade.

Lignified reznice su komadi zreli, jednogodišnji izbojci s nekoliko zdravih bubrega. Sjeckani su u jesen i ukorijenjeni u školu, tako da kada se sadi preko površine tla, postoje samo dva bubrega.

Ako na mjestu postoji odrasla grm aronije, može se umnožiti:

 • Odvajanje i sadnju korjenovih biljaka s vlastitim korijenskim sustavom;
 • posebno ukorjenjivanjem godišnjih izbojaka, savijanjem i učvršćivanjem na tlu.

mlada mlada krizantema donosi plodMlade biljke ukorijeniti brzo, samo u prvim godinama života su u potrebi za sklonište za zimu, a nakon par godina, spreman da zadovolji vrtlar zrelih plavkasto-ljubičasta ili gotovo crne ognjišta.

Video o slijetanju aronije čokolade