Krevete od krumpira u SibiruSibir je regija s oštrom kontinentalnom klimom. Na primjer, neočekivana iznenađenja, vrijeme često predstavlja stanovnike istočnog dijela. Ovdje, u pravilu, ozbiljne i dugotrajne zime, kratke ljeta i veliku vjerojatnost vraćanja mraza u kasno proljeće. U zapadnim je regijama klima nešto blaga, ali ovdje i stanovnici nisu slatki. Rasti u tim uvjetima dobar je žetva dovoljno problematičan. Vrtlarci moraju izvući razne trikove i tražiti načine iz trenutne situacije, tako da je sadnja krumpira u Sibiru bila uspješna.

Ovisno o teritoriju, mijenja se i vrijeme poljoprivrednih usjeva. U ovom ćemo članku govoriti o tome kako uzgajati krumpire u sibirskoj klimi.

Datumi sadnje krumpira

Vrijeme sadnje krumpira u Sibiru dolazi poredak veličine kasnije, primjerice, u središnjem dijelu Rusije. Prije toga, sav posao započinje u zapadnim područjima. Ovdje krumpir može biti posađen početkom svibnja. Stanovnici istočnih regija počinju sletjeti tek dva tjedna kasnije, odnosno sredinom svibnja.

Sadnja krumpira u Sibiru nastaje samo kada temperatura tla dosegne 7-8 stupnjeva Celzijusa. Ako to učinite prije, vjerojatno je da korijenski usjevi neće dobro razviti.

Izaberite razne krumpire

Vrsta LugovskayaZa sadnju u Sibiru, obično se koriste sjemenski krumpir. Glavna stvar je odabrati pravu vrstu – ne svatko može rasti u oštroj klimi. U ovom ćemo odjeljku govoriti o najpopularnijim vrstama. Dakle, ovdje je glavni popis:

 • Timo “je nizozemska varijanta ranog zrenja. Kvaliteta okusa je vrlo visoka. Dobro pohranjene.
 • “Lugovskoy” – raznolikost donio Ukrajinski uzgajivači. Gomoljaste usjeve, su velika, težine 100-165 g je otporan na mnoge bolesti, kao što su snijeti, lopov krajem, kraste.
 • Vrsta Adrett“Adretta” je najraširenija sorta među vrtlarima u Sibiru. Korijeni su veliki, žute boje. Pod odgovarajućim uvjetima, sorta je vrlo dobro očuvana.
 • “Rani Priekulski” je vrlo rano. U tom smislu, u narodu se ova vrsta zove četrdeset dana. Tipično, takav krumpir se uzgaja za hranu ljeti, jer je slabo skladišten.
 • “Rujan” je srednja rana varijanta. Tijelo korijena je bijelo. Dobro se razvija u svim uvjetima. Savršeno pohranjeno
 • “Svitanok Kijev” – je omiljena među mnogim vrtlara. Raznolikost pokazuje dobar prinos, na primjer od stotinu možemo skupiti oko 300 kg. Osim toga, takvi krumpići su otporni na mnoge bolesti, a također se primjećuje da je Colorado boginja manje oštećena.

U stvari, postoji mnogo vrsta koje su prikladne za uzgoj u Sibiru. Uzgajivači svake godine stvaraju nešto novo. Izaberite za sebe odgovarajuću opciju neće biti teško.

Odredite mjesto za sadnju

Priprema vrt za sadnju krumpiraKada vrtlar odlučuje o pravoj sorti, morate se brinuti o tome gdje će biti postavljeni sadnja. Odmah ćemo reći, krumpir – biljka fotofilna. Stoga je najpotrebnija za ovu kulturu odabrati teritorij koji nije prekriven drvećem ili grmom. Tlo mora biti lagano i labavo. Dobra žetva može se sakupiti ako se u jesenskom kopanju uvodi u kopanje.

U proljeće, gnoj se ne može donijeti – krumpir će jednostavno propasti.

Osnovni načini sadnje krumpira

Do danas postoji nekoliko načina ubiranja krumpira u Sibir. Razgovarajmo o glavnom:

 1. Metoda jednokratnog slijetanjaSingle-line – najčešći način sadnje krumpira. Root usjevi su posadeni u redove. Između njih trebao bi biti približno 60-70 cm, a udaljenost između grmlja 2 puta manji – oko 20-25 cm krumpir sade u male dubine :. 7cm Dosta Nakon grmlje lopatom zemlju ..
 2. Polje krumpira zasadeno vrpcomTape – u pravilu, ova metoda se koristi u industrijskom mjerilu. Glavna je razlika u tome što se sadnja obavlja u dva reda. Razmak između njih treba biti 30 cm sljedeći brazde raspoređeni na udaljenosti koja je jednaka 110 cm Glavna prednost ove metode – .. okopavanje traktor na korijenu biljaka nisu oštećeni, jer zemlja je preuzet od velikog razmaka.
 3. Sjedište krumpiraCrestal – ova metoda je vrlo slična metodi sadnje krumpira u brazdama. Jedina je razlika u tome što se stvara umjetna visina serije koja bi trebala biti oko 18-20 cm. Objasnite nam detaljnije. Metoda se može koristiti u dvije varijante:
 • krumpir je zasađen na dubinu od 8-10 cm, a zatim vrh 20 cm visok je stvoren.
 • U tom se slučaju grebeni pripremaju unaprijed. Njihova visina bi trebala biti 30 centimetara, a udaljenost između njih je oko 80 centimetara. Krumpir se stavlja u dobavljene rovove i potom pokopa.

Takvo slijetanje vam omogućuje da žetve oko dva tjedna ranije. Međutim, imajte na umu da ova metoda je pogodna za vlažne zemlje, ako je stranica na brdu, korijeni možda neće imati dovoljno vlage, i oni će rasti slabo ili uopće ne će biti izgubljen. Što se tiče norme sjetve krumpira, to je drugačije. Ako govorimo o malim površinama, stotinu četvornih metara potrebno je oko 300 gomolja.

Uvjeti skupljanja krumpira

Vrijeme žetveNeki ljudi misle da se ranije pojavljuju izbojci, brže će žeti. Zapravo, to nije tako. Nije važno koliko dana krumpira dolaze. Glavna stvar je kakva je vrsta odabrana. Sazrijevanje sorti, namijenjeno ranoj prehrani, može se sakupiti već sredinom srpnja (sve opet ovisi o vremenu sadnje). Za kopanje koriste se lopatice. Oni poddevat zemlju u blizini grma. Obično se na površini nalaze odmah veliki korijeni. Sazrijevajuće sorte sazrijevaju puno dulje. Optimalno vrijeme za sakupljanje krumpira je krajem kolovoza početkom rujna.

Počeli vrtlari ne znaju kako utvrditi je li krumpir sazrio ili nije. Vrlo je jednostavno to učiniti. Žute i spuštene grmlje – prvi signal koji pokazuje da je vrijeme za početak berbe. Ukratko, želim reći da je moguće uzgajati dobar krumpir čak iu otežanim uvjetima Sibira. Glavna stvar je ne napraviti pogrešku s izborom raznolikosti.

Krumpir za slamu u Sibiru – video