Obrađeni kreveti od mrkveSvi iskusni poljoprivrednici znaju da nije dovoljno da biljke biljke dobiju dobru žetvu, već ih treba pravilno zbrinuti. Ako govorimo o mrkvama, najodgovornija, mukotrpna i nepoželjna aktivnost za vrtlare su prorjeđivanje i uklanjanje mrkve. Ali, unatoč tome, takav posao mora biti učinjeno na vrijeme i kvalitativno, inače će žetva postati slaba, a plodovi – ružni. Ako se sjeme sadi previše guste, tada usjev ne može biti uopće.

Kako ispravno koroviti mrkve

Isušivanje mrkveMrkve nicati za relativno dugo razdoblje – ne manje od 21 dana. Ali za to vrijeme ne raste samo zdravo povrće, već i razni korov. Ako ne korovate mrkve na vrijeme, korov neće dopustiti da klijati, a usjev neće. A, ako ste kasno – jaki korijeni trave tijekom korovljenja povući će slabe klice mrkve.

Često, kako ne bi izgubili krošnje mrkve među korovom u prvom uklanjanju, tijekom sjetve, sjemenke takvih usjeva kao rotkvica, salata ili špinat su posađene u svaki red uz mrkva. Oni ustanu mnogo brže, postaju svjetionici za vrtlar, dopuštajući da uklone mrkvu bez straha da se dodiruju izbojci ovog povrća.

Čisti kreveti od mrkveTakođer, postoje dva mišljenja o vremenu koje je najbolje za uklanjanje weeda:

  • Neki vrtlari su sklonije činjenici da je koračni zalijevanje bolje učinjeno nakon malo kiše. Kao argument, navodi se da vlažna zemlja postaje mekša i savitljivija za otpuštanje. Weeding se obavljaju malim metalnim grabljama. Korovi se ručno izlučuju iz zemlje i odbacuju. Ako se u bliskoj budućnosti ne očekuje kiša, a zatim prije uklanjanja mrkve, vodu krečite vodom i pričekajte da se potpuno apsorbira.
  • Drugi vrtlari vjeruju da je najbolje da korov mrkva samo na suhom i toplom vremenu. Glavni argument u ovom slučaju je da mali korovi korova koji ostanu u tlu jednostavno će se osušiti na suncu i neće dopustiti da trava opet klija. Također vjeruju da je najbolje podizati mlade korove rukom, kako ne bi oštetile korjenasto povrće povrća.

Related  Glavni načini reprodukcije malina

Razrjeđivanje mrkve – jamstvo ukusne žetve

Rezultat gustog sadnjeU slučaju da su sjemenke posijane na udaljenosti od 1-2 cm jedna od druge, malo je vjerojatno da ćete trebati tanke mrkve. Ako su sjemenke gustom, s rezervom, onda će doći vrijeme kada će biti potrebno napraviti stanjivanje kreveta. Stvar je u tome što će previše usko zasađeno povrće spriječiti jedni druge da rastu i razvijaju. Nije preporučljivo odgađati provedbu ovog procesa, jer se tijekom rasta korijenski dio mrkve može isprepletati i znatno komplicirati uklanjanje nekih klija, a sami će povrće biti znatno slabije razvijati.

Razrjeđivanje mrkve obično se obavlja dva puta. Da biste pojednostavili ovaj postupak, trebali biste koristiti pincete, što olakšava zgrabiti tanku stabljicu u blizini baze. Pogledajte na kraju članka videozapis o ispravnom mrkvu.

Neodgovarajuća briga za mrkvaPrvo stanjivanje se provodi neposredno nakon pojave prvih izbojaka. Da bi se olakšao ovaj postupak, bolje je voditi izbojke najprije. Stisnite mrkve moraju biti strogo podignuti, ne naginjati i ne otpuštati. Ako se ne pridržavate ovog stanja, možete prekinuti ili oštetiti susjedne klice. To će pridonijeti stvaranju grane u korijenu usjeva i bit će rožnat. Nakon prvog stanjivanja mrvica izbojci trebaju ostati otprilike svakih 3-4 cm. Preostale biljke treba pretoiti toplom vodom, oko dva do tri litre po kvadratnom metru. Zemlja oko njih treba zbijati, a između redaka – da se popusti. Izvađeni izbojci mrkve, za razliku od repe, ne mogu se transplantirati na drugo mjesto. Previše slab korijenov sustav ne uklanja.

Proboj debelih izbojakaDrugo vrijeme mrkva se razrjeđuje 21 dan kasnije, kada stabljike rastu do deset centimetara. Nakon toga udaljenost između izbojaka treba ostati unutar 6-7 centimetara. Ekstrudirani sadnice također se ne mogu presaditi, jer se neće moći naviknuti. U tom procesu može doći do mirisa koji privlači mrkve muhe. Da biste izbjegli ovu nevolju, stanjivanje mrkve trebalo bi biti učinjeno kasno noću ili rano ujutro.

Gornja biljka bi trebala biti bačena u kompost i prekrivena zemljom. Također je lijepo prskati mrkva s duhanom.

Savjeti za ublažavanje korova i razrjeđivanje mrkve

Nakon sjetve kreveta, oni su prekriveni mokrim novinama u oko 8-10 slojeva. Onda pokrijte film. Dakle, dobiva se staklenik u kojem je dobro zadržana vlaga, ali zbog povećane temperature korovi ne klijati. Za dva tjedna, staklenik se može ukloniti i čeka nastajanje mrkve. To će se dogoditi paralelno s rastom korova. Nakon još deset dana možete ukloniti korov i izrezati mrkve.

Related  Kako uzgajati grožđe od kamena i ono što je potrebno za to

Kako korov mrkva – video