Moderne petunije Typhoons su obitelji godišnjih ili višegodišnjih biljaka, s tankim stablima i svijetlim, nezaboravnim cvjetovima. Prezentirana kultura ima specifičan oblik grma, a njezine grane mogu doseći visinu od 15-20 cm, a lišće – promjera 6-13 cm.

Kakva vrsta petunije je Typhoon?

Vodeći stručnjaci razlikuju samo dvije ključne vrste petunije, kao što su:

  • multiflorous petunia (Multiflora);
  • velike cvjetne petunije (Grandiflora).

petunia tajfun srebroGrandiflora petunias analogni ponosi time što je jedan (najviše dva) velike cvjetove, čiji je promjer procjenjuje se na 8-10 cm. Oni su vrlo zahtjevna na tlu, i ne može tolerirati hladno, pa je preporučljivo da im rastu u visećim košarama. Osim toga, krhki listovi ova kultura osjetljiva na oštećenja od jakih kiša, zbog čega bi trebali biti posađeno pod krovom ili strehe.

Multiflore biljke, kojoj pripada petunija Typhoon, imaju razvijen sustav korijena, mnoge stabljike i male lišće. Njihovi brojni cvjetovi obično postići više od 5-6 cm u promjeru i odlikuje raznim atraktivnim bojama, u rasponu od čiste bijele, a završava sa zasićenom grimiz ili smeđe boje. Višestruko cvjetnu petuniju smatra se nevjerojatnom biljkom koja može ukrasiti uličicu, ljetni cvjetnjak ili staklenik.

Glavne karakteristike petunije Typhoon

Jedna od glavnih sorti višestrukih cvjetnih petunija je “Typhoon”, koji ima dugu stabljiku i mnogo cvjetova različitih nijansi. Zahvaljuju se prije svega zbog bogatog cvjetanja i ugodnog mirisa koji se proteže nekoliko metara od biljke. Razmatrana kultura preferira sunčane zakrpe, zajedno s laganim ilirskim ili pjeskovitim tlima koje ne ometaju razvoj svog korijenskog sustava.

Međutim, petunia Typhoon ne voli pretjeranu vlažnost, a sa obiljem dušik-fosfatnih gnojiva, listopadni sustav može utopiti cvjetanje.

Zalijevanje kultura treba se obavljati samo na početku rasta, ali kada biljka dosegne standardnu ​​veličinu, oni bi trebao biti zaustavljen, jer je ova vrsta petunije bolje podnose vrućinu i nedostatak vlage nego višak.

Related  Rane vrste krumpira – opće informacije

Petunia Typhoon Silver i Tornado

petunia tajfun srebroMožda je jedan od najpopularnijih sorti opisanih postala tajfun Srebrna petunija – izuzetno snažan kultura koje cvjeta cijelo ljeto, stvarajući gustu mrežu stabljike dulje od 1,5 m, ona se oporavlja brzo nakon jakih kiša, jakog vjetra i drugih šteta, kao i njoj. Bloom s pravilnom brigom se nastavlja sve do prvog mraza.

petunia tajfun trešnjaGiant petunia Typhoon Cherry također je u velikoj potražnji među domaćim vrtlara. Ima jedinstvenu brzinu, stvarajući gustu grm sa stotinama cvjetova nekoliko tjedana nakon sadnje sadnica. Ova biljka je vrlo nepretenciozna u procesu rasta, a razvijeni korijenski sustav doprinosi dobivanju vlage iz dubokih slojeva tla.

Još jedna izvanredna biljka, koja se često može vidjeti na vrtnim krevetima, je petunija Typhoon Tornada. Također se čini grm stabljike s dužinom od 1,5 metara i mali cvjetovi mogu biti različitih boja (blijedo ružičaste, bijele, crvene, ljubičaste i drugi.). Ova kultura posadi se početkom lipnja na udaljenosti od najmanje 30-40 cm od susjednih biljaka.

Dakle, jedinstveni petunija Tajfun će biti veliki ukras za ladanjsku kuću, kao i za urbane balkona, omogućujući vam da se dive lijepe cvijeće za dugo vremena.

Video: raste petunija bez pogrešaka