branje pistacijeTužna sunca i nepodnošljiva suša idealni su uvjeti za uzgoj stabala pistacija u vašoj dači. Na Istoku – dom tih zelenih orašastih plodova – u njihovu je čast nekoliko gradova. Štoviše, ova višegodišnja biljka služi kao simbol Bakua – grada koji kombinira kulturu nekoliko istočnih nacionalnosti. U tim dijelovima i diljem svijeta zeleni bademi (tri puta naziv) cijenjeni su zbog neusporedivog okusa. Uz kremasti okus, gurmani dobivaju bogat “buket” hranjivih tvari i hranjivih tvari.

Pistacije se također spominju na stranicama Svetog pisma. Patrijarh Jakov naredio je svojim sinovima da predaju veličanstveni dar faraonu, sakupljajući najbolja djela kanaanske zemlje, među kojima su bili i ovi nuts.

“Kolijevka” stabala pistacija

sazrijeti pistacijeNeki članovi obitelji Sumakhov dostigli su dob od 400 godina. Ipak, da bi pronašli cijeli drveće ili šume, uzgojene prirodom, dolazi iz područja mašte. Usamljeni uzorci nalaze se na stjenovitim ili planinskim obroncima srednje ili jugozapadne Azije. To su uglavnom zemlje kao što su:

 • Irak;
 • Azerbajdžan;
 • Sirija;
 • Iran;
 • Turkmenistan.

plantaža pistacijaUzgoj tih biljaka započeo je krajem XIX stoljeća. Sjedinjene Države još uvijek saduju plantažne kilometre, a zatim prodaju slatke orahe diljem svijeta. Poluotok Kalifornija postao je “kolijevka” zelenih badema u Novom svijetu. Sada se SAD bori s Iranom za mjesto najvećeg proizvođača pistacija. U područjima gdje raste pistacija, u blizini se grade biljke koje proizvode brašno, eterična ulja, kao i medicinski i kozmetički proizvodi iz njihovih plodova.

plantaža pistacija u SAD-uNa sjeverozapadu Afrike također se prakticira širenje tih sorti. U Krimu i Kavkazu stabla se uzgajaju isključivo za uređenje krajolika. Ekskluzivni grmovi privlače posjetitelje parkovima, botaničkim vrtovima i prolaznicima na njihovim gradskim uličicama. stablo pistacija u ljetovalištuMeđutim, u područjima s produljenom i hladnom zimom, prinosi usjeva pada 5 puta. Trenutno postoji više od 20 vrsta kulture na svijetu koja se nalaze na svih pet kontinenata. Neki od njih mogu se prilagoditi različitim klimatskim uvjetima (nositi do -20 ° C mraza).

U jezgrama neonskih orašastih plodova sadrže puno kalija, kalcija, željeza, proteina, kao i vitamina B i E. Stoga se preporučuju jesti za one koji imaju problema s krvnim tlakom i bolesnim srcem. Osim toga, oni su bogati antioksidansima, koji uklanjaju radioaktivne spojeve iz tijela.

Vizualno s stablom pistacija

Vidjeti sve na ovom svijetu je vlasništvo nekolicine, ali samo elita. Stoga će prekrasna fotografija stabla pistacija biti odličan način da ga upoznaju. Slike se mogu pažljivo razmotriti, kao i proučavati:

 1. Ostavlja. To su guste i velike lopatice, kao da su polirane voskom. Sjajni listovi iznenađujuće odražavaju svoje površinske zrake užarenog sunca.lišće pistacije
 2. Kruna. Sastoji se od kaotično isprepletenih grana. Polukružni oblik bujne krune stvara vrsta pletenog šešira. Razlog za taj učinak je “višeznačni” prtljažnik, koji se sastoji od mnogih zasebnih dijelova. Stoga je u “mladim godinama” ta kultura više poput grmlja.oblik krune
 3. Cvijeće. Prve cvjetnice mogu se vidjeti u travnju. Nešto što nalikuju na četkice za grožđe. Ove “smeće” grančice mogu biti grimizno grimizno ili ultra-ružičaste boje.cvjetanje pistacija
 4. Voće. Prikupljaju se u velikim rasutim skupinama. Isprva, jajnici ružičaste boje, a s vremenom postaju crvene. Sušenje, kora svijetli na bež ton i otvara se na jednoj strani kao školjka. voćeIz ovog proreza vidjet ćete prilično svijetlo zelenu jezgru veličine nešto više od 2 cm. Žetva već počinje biti ubran u rujnu.

Zanimljivo je da kineski nazivaju pistacije bizarnim imenom – “sretni orasi”. Jer kad je voće zrelo, ljuska je malo otvorena i tako podsjeća na azijatsku djecu šarmantnog osmijeha.

Vrlo rijetko, takva stabla dosežu 10 m visine, 6-8 metara – to je njihova maksimalna izvedba. Oni savršeno podnose suhe razdoblja. zreo pistacijeZbog jedinstvene strukture korijenskog sustava, privjesci probiju svoj put kroz tvrde stijene. Tako su uspješno prodrla do vlage koja može ležati na dubini od 15 metara. Istovremeno, korijenje ne raste preširoko, ne dopuštajući biljkama da oblikuju guštare. Maksimalna površina koju rizoma zauzima oko prtljažnika iznosi 40 cm.žetva

Uz dobru njegu iz jednog stabla pistacija, seljak može dobiti više od 23 kg žetve. Fried, sirovi i čak smrznuti zreli neusporedivo se služe kao zalogaje za mnoga alkoholna pića. Istodobno se u konditorskoj industriji koriste tjestenine.

Izgradite kuću, posadite stablo

mjesto sjetve pistacijaOvo je misija svake osobe na zemlji. Barem, toliko vjeruje. Ako se članovi obitelji razlikuju po kreativnoj, čak i egzotičnoj prirodi, onda je najbolje uzgajati stabla pistacija kod kuće. Ipak, vrijedno je zapamtiti da su sadnice vrlo bolne za toleriranje transplantacije. Stoga, dok oni preuzimaju, vrtlar će morati probušiti i podnapryachsya. Sve suptilnosti ove umjetnosti svode se na sljedeće faze rada.

Related  Upoznavanje s nevjerojatnom raznolikošću tvornice čokolade

Odabir mjesta

otvoreno područjeTužno je, ali za ovu višegodišnju biljku klima umjerenih geografskih širina ne odgovara. Suša, prožeta ljetna i zimska “prolaznica” – to je njegova stvar. Ako su takvi parametri zadovoljeni, vrijedi odabrati otvoreni, ravnomjerni i dobro osvijetljeni teren. Za unutarnje vrste, morate odabrati suhu i svijetlu točku, po mogućnosti na južnoj strani kuće.

Sadnica ili matica?

sadnice pistacija stablaMožete promovirati kulturu na ova dva načina. Drugi je najsloženiji i mnogo dulji od prve. Voće zajedno s ljuskom treba staviti u spremnik vode. Kada se pojavi pupoljak (3-5 mm), može se posaditi u pijesak. Nakon obilnog zalijevanja, tlo mora biti prekriveno vlaknima, koja se koristi za izradu staklenika. Možete ga ukloniti kad se prve klice pojave.

kultiviranje od orahaKupnja sadnica, trebali biste odmah kupiti dva različita procesa: žensko, kao i muško. Prije sadnje savjetuje se pažljivo pregledati rizoz i pažljivo odsječeni slomljeni / oštećeni korijeni. Za daljnje sadnje prikazani su brojni zahtjevi:

 • dubina jame je jedan metar;kopajući rupu
 • mora se postaviti nekoliko primjeraka na udaljenosti od 3 m;udaljenost između stabala
 • ispunite korijenje s podlogom od 80% pijeska i 20% plodnog tla, prethodno stvarajući drenažu na dnu jame;drenaža na dnu jame
 • na kraju postupka sadnje, zategnite zemlju i sipajte sadnicu malom vrećom vode.zbijemo tlo

Svaki odrezak korijenja treba tretirati pepelom, tako da se dnevni prostor ne počinje truliti.

Njega za stablo pistacija uključuje uklanjanje korova i redovito zalijevanje – jednom svakih 14 dana. U jesen i zimi postrojenja će pasti u fazu sna, tako da ne treba vlaga. Ali važno je pratiti stanje pupka i tla. primjena gnojivaGnojiva se trebaju uvesti već u drugoj godini života. Za to se mogu odabrati baze hranjivih tvari iz kalija, fosfora ili dušika.

prva žetvaPrvi usjev obitelji dobiva kada stablo dosegne 5 godina starosti. Međutim, uzgoj biljke iz oraha, ovo se čudo može nadati tek nakon 12 godina. U svakom slučaju, stablo pistacija donosi vrlo ukusne i korisne plodove. Oni stimuliraju rad živčanog sustava, srca, jetre, kao i genitalnih organa muškaraca. Dnevna stopa upotrebe iznosi 15-20 jezgri po danu. Izračunava se prema težini osobe.

Related  Karakteristike Tsarskaya trešnje šljive i njegovog uzgoja

Video o uzgoju pistacije