brigaKakve vrste malina koje će stajati na svojoj stranici dacha, svi se odlučuju. Neki ljudi vole tradicionalne maline s malim plodovima. Drugi radije rastu velike sorte bobica. A drugi se samo zaljubili u bobice maline i ne predstavljaju svoje mjesto bez nje. Preporučujemo da uzgajamo različite bobice jer je briga o malinama svih vrsta gotovo jednaka. Ako želite voljeti svoje rođake s obilnom žetvom aromatičnih ljekovitih bobica, počnite s pravilnim sadnjivanjem i pružite punopravnu prehranu na zasađene biljke.
maline nakon dobre njege

Mala malina

Biljna prehrana je umjetna i prirodna. Trebamo zdrave, prirodne plodine s dobrim ukusom, tako da nema smisla u liječenju umjetne prehrane. Glavni naglasak u uzgoju malina bit će na prirodnoj aktivnoj i pasivnoj prehrani.

 • Aktivna prehrana je potrošnja biljaka rezultat vitalne aktivnosti svinja, mikroorganizama, gljivica. Da bi se dobile korisne tvari u pravoj količini, vrtlar treba krasiti krevete.
 • Pasivna prehrana je dobra tla u kojoj će se posaditi maline. Fine biljke dobivaju pasivnu hranu iz chernozima. Dača bi jednostavno trebala stvoriti i održavati dobru mikroklimu u svojim krevetima. Pružanje prirodne prehrane za maline pomoći će vam da dobijete veliki prinos iz godine u godinu.

Davanje savjeta o brigu o malinama, stručnjaci kažu kako će povećanje prinosa omiljene biljne sorte pomoći crvima, mikroorganizmima, gljivama i mulchima.

Počnemo ličiti, a ostatak će učiniti samo priroda:

 • Napraviti tlo otpustit će pomoći sijanje sjemenki na mraz ispod maline.
 • Sadnja sadnica može se provoditi u bilo kojem smjeru. Ovaj pristup neće utjecati ni na prinose.
 • Priprema za janje malina. Dubina mora biti najmanje 40 cm.
 • Jedan kantu je podstavljen s 2 kante komposta i 1 litrom pepela.
 • Sadnja sadnica prema shemi.
 • Za svaku šikru uliti 2 litre vode.

Provedene aktivnosti pomoći će u dobivanju izvrsnog rasta u prvoj godini. Do 10. svibnja napravite prvu gornju odijelu, a zatim nakon drugog tjedna druga i istoga intervala treća. U popravljenoj malini, stari pucanj je odsječen čim mladi rastu najmanje 40 cm. U godini sadnje neće biti ploda, ali žetva sljedećih godina će vas iznenaditi.

Sadnja biljaka maline

jarak ispod malinePripremamo gornje zavoje za maline iz kuhinjskog otpada, skupljamo ih u bačvi ili kompostnoj hrpi zbog propadanja. Preporučljivo je posaditi maline kada postoji spreman kompost i drveni pepel. Na prethodno pripremljenim krevetima izrađujemo oznake. Između redaka udaljenost nije manja od 1,5 m, a grmlje posađene u koracima od 0,7 m. Tlo je odmaknuto s bušotinama, posipano pepelom, dodamo kompost i miješamo. Sadnica se sadi na takav način da je prvi iz korijena bubrega bio ispod razine zemlje za 3 cm. Zemlja oko korijenskog sustava je zamrljana.

Savjeti za njegu malina

malina skraćuje temelje pravilne njegeNema posebnih tajni brige o malinama. Dovoljno je dati dobar početak rastu novog grma u prvoj godini, a zatim izvesti jednostavne tretmane i napraviti prirodne dodatne obloge.

Prva godina

Početkom svibnja, u 10 litara vode, obrađujemo 1 kg svježeg ili granuliranog gnoja, vlažemo sadnice. Nakon 14 dana ponovite gnojidbu. Čim se pojave nove grane, kupujemo pripremu Baikal EM-1. Za 5 litara vode, dodajte 2,5 ml lijeka i obavite dva malina u razdoblju od 14 dana.

Tijekom plodanja

Od druge godine, maline u proljetnom razdoblju hranjene su infuzijom gnojiva i trave. Uz pripremu Baikal EM-1, tijekom sezone se izrađuju dva tretmana. Svakih tri tjedna uvode se fermentirani otpadni proizvodi. U jesen, komposta se dodaje u krevet.

Proljetno razdoblje

mulching maline - pomaže u skrbiNjega za malinama u proljeće nije samo u hranjenju korijenskog sustava već iu provedbi skupa mjera:

 • Dva tjedna prije zrenja bobica, tlo oko grmlja zagrijava se, pokrivajući zemlju krovnim papirom ili crnim filmom.
 • Veliki plodovi malina u proljeće obrezivanje. Izrezujemo zdravo drvo.
 • U svakom grmu ne ostavljajte više od 8 izbojaka, izrezivanje debelih i starih stabljika.
 • Vezujemo maline na tralizu, što omogućuje povećanje prinosa za 2 puta.
 • Uklonite višak izbojaka lopatom.
 • U suhom, vrućem vremenu navodimo dodavanjem mikroorganizama u vodu.
 • Muljni materijal se tretira bio-tekućinom.

Ljetna njega

Povremeno ostavljamo na krevetu kako bismo uklonili stare grane, iskopali izbojke i uklonili korov.

Važno! Ne ostavljajte maline bez zalijevanja uz dodatak bioremedija u toplinskoj sezoni.

brinuti za maline ljetiU prvoj godini nakon sadnje popravljenog malina nemoguće je dati plod, kako bi se žetva dobre žetve u narednim godinama. Izbrisat ćemo cvijeće i jajnike bez žaljenja. Od druge godine uklanjamo samo stare grane nakon berbe.

Između mladih biljaka sadimo sidere, koji će pomoći da se tlo ostane bez mehaničkog tretmana.

Jesen rad

Briga za maline u jesen ukazuje na uvođenje pepela i biljnih infuzija. To će vam pomoći povećati prinose, broj zamjene izbojaka i smanjiti izgled pucanja.

Kuhanje biljnih infuzija:

 • U bačvi položili smo travu na mjestu ili očistili s kreveta. Trećina spremnika treba ostati prazna.
 • Dodamo dodatne sastojke: školske pastile – 2 komada, džem – 1,5 šalice, prosijan pepeo – 1,5 šalice, šačica mliječnog zupčanika.
 • Spremnik napunimo toplom vodom dodavanjem bioresorbensa i dobro promiješamo sadržaj bačve.

U vrućim ljetnim danima dovoljno je izdržati infuzija od tjedan dana, au jesen će trajati 10 dana. Za biljke za zalijevanje koncentrirajte razrijedene vodom u udjelu od 1:20.

Za pripremu gornje obloge od drvenog pepela za 2 čaše tvari potrebno je 10 litara vruće vode i 24 sata za tinkturu. Na jednom bushu malina, trošimo 3 litre mješavine.

briga za maline u jesen - podvezicaUobičajena malina saginje se na tlo u jesen, a mi odrežemo remontant, ostavljajući samo 10 cm vina.

Sada znate kako se brinuti za maline u proljeće, ljeto i jesen kako biste dugo dobivali dobru žetvu u svojoj ljetnoj kućici. Voćni malina bit će svake godine, iznenađujući vam svojim velikim slatkim aromatičnim plodovima. Prijelaz svoje omiljene sorte malina u drugi vrt nećete morati ranije od 10 godina.

Video o brigu o malinama