granulirana ureaSvaki letnjikovca koji raste na njegove parcele povrća i voća bobica biljke, on zna mnogo gnojiva koje se primjenjuju na temelju postizanja najveće prinose. Među skupina gnojidbe znači neovisne pripremu i industrijsku proizvodnju poseban naglasak se dušična gnojiva. Dušik često nije dovoljan za mnoge biljke za puni vegetativni razvoj i učinkovito plodiranje.

Jedno od najpopularnijih dušikovih gnojiva je karbamid. Ovo je takozvana urea u ljudi, koja u svom sastavu sadrži pedeset posto dušika. Kemijska formula karbamida je kako slijedi.

kemijska formula karbamidaStoga se smatra najkoncentriranijim gnojivom dostupnim u arsenalu kemijske industrije.

Karbamid se često proizvodi u granuliranom obliku. Ambalaža granulata proizvedena u mnogim slučajevima varira, budući da se unesene doze uvijek izračunavaju iz područja tla. Ako se dušično gnojivo primjenjuje u predgrađu, možete kupiti pakiranje od jednog do tri kilograma.

kilogram ambalaže karbamidaAko se uzgajaju čitavo polje, preporuča se kupiti karbamid u polietilenskim vrećama.

Gnojiva Urea je najtvrđi materijal na strukturi, koja nije u stanju apsorbirati višak vlage iz okoline u vezi s onim što ima dug rok trajanja, izvrsne protočnosti kvalitete, pri čemu vrlo dobro raspršila tijekom uporabe u praksi.

Glavne prednosti korištenja uree:

  • gnojivo dušika ima svojstvo reguliranja rasta vegetativne mase bilo koje biljne vrste;
  • uvođenje karbamida tijekom uzgoja žitarica povećava sadržaj proteina i glutena u dobivenom prinosu zrna;
  • Visok prinos svih usjeva izravno ovisi o dovoljnom sadržaju dušika u tlu na kojem se uzgajaju.

Odgovarajuća primjena uree

Po želji oploditi tlo bilo koje gnojivo, uvijek morate znati brzinu nanošenja, da ne šteti, već naprotiv, stvoriti najpovoljnije uvjete za razvoj i rast posađeno ili zasađene biljke.

Karbamid kao gnojivo može se koristiti u granuliranom stanju ili u otopljenom tekućem obliku.

Stupanj primjene uree za različite usjeve je različit, ispod su stupnjeve primjene prije sjetve:

  • repice, ječam, pšenica, raž – dva kilograma na sto četvornih metara budućeg zasadenog područja;
  • krumpir, stočna hrana i šećerna repa – dva kilograma na sto četvornih metara;
  • luk, rajčica, mrkva i kupus – dvadeset do trideset grama po četvornom metru zasađene površine.

Related  Blizak upoznavanje s brusnicom – gdje raste i kako ga sastaviti

U svrhu oplodnje i hranjenja već usađenih usjeva primjenjuju se sljedeće norme:

  • za raž, uljane repice, pšenicu i ječam, jedan i pol kilograma karbamida na sto četvornih metara;
  • za stočna repa i šećer, kao i krumpir – pola kilograma na sto četvornih metara;
  • za kukuruz, vrtno voće i grmlje – deset grama po kvadratnom metru.

Za životinje ružama i biljna sadnica priprema posebno otopine koja sadrži takve omjere: 10 litara hladne vode otopljene 90 grama uree.

Glavna točka u izvedbi gnojiva – nemojte pretjerivati ​​s količinom dušika, budući je od prekomjerne može negativno utjecati na mladice i sadnice su već poduzete.

Imajte na umu da je dušik gnojiva uree bi trebao biti zaustavljen u tlu, zbog kemijske reakcije, uree elementima iz bakterija tla odmah, uree u kratkom vremenu pretvara u amonijak koji isparava prebrzo, a to pak uzrokuje gubitak dušika, koji je tako potrebno tlo kako bi opskrbljivali biljke korisnim tvarima.

Kad šminka obavlja raspršivanje granula, ručno ili mehanizirano metoda, nakon obaveznog atributa mora biti izvedena mnogo vode oplođena poljoprivrednih nasada.

Često, karbamid se uzima za nitrat. Međutim, one su različite u strukturi gnojiva. Salitra manje otporan na vlažnim uvjetima, dok urea savršeno ispunjava svoju svrhu na različitim područjima tla – za suhu i previše vlažna.

U prvim danima primjene, karbamid se očituje kao lagano lužnato gnojivo, što je vrlo korisno za kisele i malo kisele tla.

U tlo dušik gnojiva može se u potpunosti apsorbira uzgoj biljaka, a može biti u određenom postotku u tlu, ali se u njoj, urea ne mijenja svoj kemijski sastav i pozitivne učinke na sljedećem sađenja biljaka.

Urea je vrlo odan učincima lišće i mladice, nisu sposobni za žarenje biljke kao nitrata, stoga se primjenjuju na obje vanjske obrade usjeva i za preljev tla.

Related  Što znamo o vrstama i sortama repe?

Druga primjena karbamida u vrtu (video)