Sakupljanje sjemenki mrkveI početnici i kamioneri s iskustvom znaju da mrkvi teško prodiru usjeve. Prve klice iznad kreveta obično se pojavljuju ne prije tri tjedna, a njihov broj je znatno manji od sjemena ugrađenog u tlo.

Doista, obilje malih sjemenki eteričnih ulja i prilično snažna ljuska sprečava brzo pljuvanje klica. I neravnomjerno sazrijevanje sjemena na umbellatskom cvatu utječe na klijavost, koja nije više od 60% u mrkvi.

Stoga, razlog nedostatka usjeva često postaje neznanje jednostavnih tehnika, kako ubrzati klijanje sjemenki mrkve, kao i zanemarivanje prethodnog sortiranja sadnog materijala. Uostalom, ako kvaliteta izbojaka ne odgovara ljetnom stanovniku, tada će presječeni mrkva donijeti mjesec dana kasnije.

Odabir sjemenki mrkve za sjetvu

Konvencionalna i dragee sjemenaDanas, kamioneri imaju izbor između običnih sjemenki i prekriveni zaštitnim slojem. Koliko dana se mrkva pojavljuje u ovom slučaju? U pravilu, granulirani sjemenke rastu zajedno, ali vrijeme čekanja za klijanje može trajati tjedan dana.

Tijekom proljetne sjetve, takva sjemena s zaštitnom i istodobno ljuskom koja sadrži hranjive tvari pokazuju dobre rezultate. Ako je kasnije potrebno sijati mrkvu, bolje je koristiti obična sjemena, pripremljena i pripremljena za sadnju.

Briga za brzo rastuće mrkve, ne smijemo zaboraviti da se kvaliteta sjemena smanjuje pri skladištenju. Najbolja klijavost sadnog materijala prikupljenog prošle godine.

Oprez pri umastanju sjemena prije sadnje

Klicanje sjemenaU izvorima koji otkrivaju temu “Kako saditi mrkve sjemena” često se govori o ubrzanju klijavosti nakon pranja sjemena pod tekućom toplom vodom. Međutim, takav tuš za mrkve je bolje koristiti kao sredstvo za ispitivanje klijavosti.

Lagani sjemenki sjemenja odmah postaju vidljivi i brzo uklonjeni. Ako ostavljate pod strujom punog sjemena, onda zajedno s eteričnim uljima koja sprječavaju vlagu da pristupaju embrijima, hranjive tvari se isperu. Kao rezultat toga, znaci da će izbojci biti slabi.

Related  Vrlo je važno znati kada sijati grah u otvorenom tlu u različitim klimatskim zonama

Učinkovitije je ne oprati sjeme u vrućoj vodi, ali ih uliti s vodom na sobnoj temperaturi tijekom 2 dana i povremeno mijenjati tekućinu sve dok se sjeme ne napuni. Opasno je čekati da zarežite veliki broj klica, jer malo je vjerojatno da će posaditi male sjemenke bez oštećenja krhkih izbojaka.

Ako se izbojci pojavljuju, posadite takvo sjeme bolje u toplom tlu. Kako bi odgodili razvoj sadnica do sadnje, sjeme se šalje u hladnjak, gdje se drži na temperaturi od +4 stupnja. Prije sjetve u finom mrkvom doda se suhi pijesak.

Kako ubrzati klijavost sjemenki mrkve bez potapanja

Dobra žetva rane mrkveNačina da se mrkva brzo popeo, postoji nekoliko. To pomaže ne samo da ubrza klijavost, već i da učvrsti buduće biljke. Ako suhe sjemenke u vrećici tkiva su posute hladnim, dobro navlaženim tlom, a nakon 10 dana nabubre, a sjetve neće biti teško. I znajući, kroz koliko mrkvi raste kada suho sadnju, čekajući 4-5 dana prije pojave klice također nije nimalo opterećeno.

Bez namakanja, možete učiniti bez, ako kod kuće, stvoriti za sjeme neku vrstu hranjive ljuske. Postupak treba provesti 3-5 dana prije sjetve sjemena, a premaz s mješavinom tla:

 • potiče da se mrkva brzo podigla;
 • ozbiljno olakšava sjetvu;
 • smanjuje potrošnju sjemena po jedinici površine;
 • olakšava naknadnu brigu o sadnji, uključujući uklanjanje korova, razrjeđivanje i skidanje.

Snimke mrkveTakvi izbojci mrkve na slici razlikuju se svijetlo zelenom bojom, snagom i ujednačenosti.

Kao komponente sastava za ljuske, potrebno je:

 1. infuzija muljeva ili komposta;
 2. suha, mljevena treseta;
 3. humus.

Suhi sjemenke mrkve izlijevaju se u staklenu posudu, gdje se doda istu količinu treseta, humusa i tekućeg zujala. Posuda je čvrsto zatvorena i potresena nasilno sve dok se prvi slojevi školjke ne formiraju oko sjemena. Zatim se dodaju komponente smjese i postupak se ponovi, a uzgojene guste hrpe se polože na sušenje na papiru.

Odlijevanje sjemena zahtijeva vrijeme i strpljenje, ali ova se metoda s pravom smatra iznimno učinkovitom.

Hidrogel, tako da su mrkvi brzo porasli

Sjemenke mrkve u hidrogeluUmjesto vlažnosti, sjeme se koristi sve više i češće korištenjem hidrogela koji izgleda poput prozirnih malih kuglica ili kristala.

 • Čestice sintetičkog materijala koji apsorbira vodu rastu u veličini, a rezultirajući medij zasićen je zrakom zbog nehomogenosti.
 • Prije sadnje mrkve sjemenjem, oni su postavljeni na navlaženi hidrogel, odozdo ih pokriva. U ovom okruženju, sjemenke dobivaju sve što im je potrebno da se nabreknu, ali ne riskiraju postati pljesnivi ili truli.
 • Obično, klicanje počinje u tjednu, nakon nekoliko dana klice se pojavljuju u prozirnom staklenku.

Related  Popularne tehnologije za presađivanje stabala voća

Ako usporedimo koliko dana mrkva raste s tradicionalnim pristupom, prednost za ljetne stanovnike postaje očigledna.

Namakanje u hranjivu otopinu

Rano usjevaUz vodu za natapanje sjemena, korisno je uzeti gnojiva. Kako bi se olakšalo Pipping mrkva sjemena dovoljno po litri tople vode dodati žličica kalijev humat ili natrij, znači „Effekton-O”, „energija” ili dvostruko i prosijano pepela drva.

Sjeme se stavlja u tekućinu na dan, nakon čega se isperu i šalju na hladnoću. Nakon 4 dana osušeni, stvrdnuti sjemenki spremni su za sjetvu.

Sjeme bubble

Uočavanje sjemenki mrkveNamakanje istodobnim prijenosom vode zraka smatra se jednim od najučinkovitijih za ubrzavanje klijanja sjemenki mrkve.

Kod kuće lakše je provesti postupak pomoću kompresora za akvarij ili automobilsku pumpu.

 • Da bi se postigao željeni rezultat, sjemenke mrkve podvrgavaju se mjehurićima od 18 do 24 sata.
 • U spremniku uliti vodu na sobnoj temperaturi i paziti da zrak prodrijeti kroz sve slojeve.
 • Ako se školjka sjemena počne prerasti ranije, postupak se prekida.
 • Za najveći učinak, u vodu se dodaje otopina mikroelemenata ili tekućeg gnojiva.
 • Gotovi sjemenki sušeni su u zraku i zasijani. U tom slučaju, tlo u krevetima ne smije biti pretjerano navlaženo, inače se sadnice mogu trunuti.

Na pitanje: “Nakon koliko dana se mrkva pojavljuje nakon takvog tretmana?” Vrtlari koji su testirali metodu odgovorili su da je ušteda vremena manja od tjedan dana.

Vernalizacija sjemenki mrkve

Mrkva nakon vernalizacije sjemenaZa pripremu mrkve, kao jedan od hladnoće rezistentnih usjeva dugog klijanja, vernalizacija se uspješno koristi. Ovo je skup mjera kojima se želi postići rano zetovanje i povećanje otpornosti biljaka. Kao rezultat toga, izbojci se lakše aklimatiziraju na otvorenom terenu, vegetativni rast i razvoj korijenskih usjeva su aktivniji.

Vernalizacija sjemenki mrkve uključuje:

 • natapanje u vodi taline na sobnoj temperaturi;
 • držanje do dva tjedna u snijegu ili u hladnjaku pod vlažnom krpom, na temperaturi od -1 do 1 stupanj.

Related  Razrjeđivanje i uklanjanje mrkve

Nakon što je postupak završen, sjeme se nabubri i počinje udarati, iako se same klica ne mogu vidjeti. Ako je potrebno, vernalizacija se može prekinuti i posaditi sjemenke mrkve spreman za rast u vlažnu i rastresitu tlu.

Za približavanje izgleda klice pomoći će filmu ili materijalu za prekrivanje na krevetu.

Prijateljski izbojci sjemenaAko uzmemo u obzir izbojke mrkve, fotografije odmah mogu prepoznati jake biljke koje se razvijaju od pripremljenih sjemenki. I da mrkve i dalje se aktivno razvijaju, glavna stvar je da se tlo ne isuši, a na površini kreveta formira se kora koja ne tvori klica.

Kako obraditi i testirati sjemenke mrkve prije sadnje – video