lišajevi na stablu voćaU napuštenom vrtu možete vidjeti lišajeve na voćkama, načine da ih kontroliraju dostupni svakom vrtlaru. No, bolje je ne boriti se, ali ne dopustiti da se pojavi spoj gljiva i alga na koru stabla. Bilo gljiva, ili alge, živi na kore drveta, a ne parazitizira. No procesi razmjene zraka korteksa su povrijeđeni, insekti štetnici mogu naći sklonište u valovitim laticama. U neprestanom vlažnom okolišu izbijati će se spore gljivičnih bolesti. Izgled lišajeva na stablu signalizira slabljenje imunosti i da se vrt nalazi u ekološki čistom području.

Vrste lišajeva

lichen vrsteLihen se uvijek rastu u skupinama, ali prva na sjevernoj strani, na koru stabla, pojavljuju se vlažne točke s zelenkastom mikroskopskom algom. Gljiva je naseljena algama, štiti je od sunčeve svjetlosti, hrani se soli i podijeli se sintetiziranim šećerima. Korska stabla je supstrat na kojem se razvija paralelno svijet, ali stablo guše od pridržanih neoplazmi.

Lišće na svijetu ima više od 25 tisuća vrsta. Svi su podijeljeni u skupine:

  • šljam ili kortikal, pričvrstiti na bilo koji čvrsti predmet, stijenu ili stablo;
  • list, vlažne lisice i širine;
  • grmlje – tanki lišće poput rastuće grmlje, nije važno, gore ili dolje ploče.

Na voćkama postoje lišuni, imena i fotografije kojih su ispod:lišajevi i njihova imena

Lichens kreću duž debla s raznobojnim mrljama, zaplijene nova područja, a plodno stablo se smanjuje, biljka ima potlačeni izgled.

Znakovi koji ukazuju na rani nastanak lišajeva i preventivnih mjera

Ako je voćnjak tamno i vlažno, trebali biste potražiti tragove alga s sjeverne strane na kore drveća. Kako bi se spriječio pojava lišajeva na voćkama, prvi način borbe je prorijeđivanje. Izrezivanje trebaju grane s niskim udjelom i kako bi se osiguralo da se krunica pojavi, mokre površine na kore nisu se pojavile.

Potrebno je pronaći razlog zašto se stablo ne bori sa stanarkama:

  1. Prvi razlog jabuke i kruške je potopljanje korijena, kada je podzemna voda više od pola metra od površine.
  2. Drugi uzrok može biti pukotine u korteksu, od kojih sok teče, stvarajući vlagu.
  3. Bogat i česta zalijevanje vrta može dovesti do sličnog rezultata.

Related  Popularno među vrtlarima rotkvica

Priznajte da lišaj ne treba biti, jer se u svom okolišu poravnavaju patogeni koji se hrane na šaku stabla i uništavaju.

Kako se nositi s ličnjacima

kontrola lišajeva na voćkamaOdabir načina borbe za pojava lišajeva na stablu voća moguće je analizirati situaciju i stupanj lezije. Lišaj ne može pričvrstiti, ako se kortikalne stanice rastu, su u pokretu. Samo ako je rast usporen ili zaustavljen, lihen raste vrlo brzo.

Uočeno je, na stablima s lišajima nikada crna staza ne prestaje – strašna bolest voćaka.

Ako se rastovi vide na početku razvoja, oni se mogu ukloniti mehanički – ostrugnuti iz grane na podlozi i spaliti. No, strugal mora biti drvena ili plastična, kako ne bi oštetio kore. Borba protiv lišaja na voćkama počinje odozdo, od kruga blizu cijevi. Oslobađajući koru stabla od stranaca, potrebno je provesti tretman debla otopinom željezovog sulfata. Nakon što je napravio bjelilo od voćaka.

Uzimajući osloboditi od lihen na voćkama, kao što možete vidjeti, lako je ako vrt ne radi. Obrezivanje zadebljenih grana, preventivno prskanje bakrenim sulfatom, prašine za bojenje su najbolje mjere zaštite. Ali, ako su kolčići i grane postali jedan neodoljivi tepih, onda će stablo umrijeti.ozbiljna šteta na stablu od lišaja

Kako ne bi stvorili fokus opasnosti za cijeli vrt, potrebno je ukloniti stablo. Istodobno pažljivo izgradite nakupine i spali ih.

Ako se stablo još uvijek može spasiti, moguće je pripremiti ubojiti lijek protiv kojeg ne može postojati nametljivac.

Rješenje je opasno za ljude, stoga je potrebno koristiti zaštitnu opremu tijekom kuhanja i pri obradi vrta.

Uzmi 0,5 litara kipuće vode, 600 g tijesta slaked vapna i na polaganom vatru uz miješanje kako bi tanke mase. Ulazite u otopinu po 400 g praha sumpora, dodajte još 1,5 litara vode i kuhajte 15 minuta, zatvorite poklopac. Izgaranje crvene boje trebalo bi se ohladiti na 37 C. Stavite sadržaj u staklenu posudu s poklopcem.

Related  Sadnja jagoda sjemenkama

Za liječenje lišajeva na voćkama, uzmite 100 ml koncentrata, razrijedite 5 litara vode i posipajte stablima, ne zaboravite na vlastitu sigurnost. U koncentriranoj otopini dodajte motorno ulje na vrh filma kako bi spriječili oksidaciju.liječenje stabla voća protiv lišaja

Pažljiva i pravovremena briga o voćkama je jamstvo dobrobiti vrt. Vrlo je važno odabrati mjesto s niskim stupnjem podzemnih voda, a ne zgušnjavati sadnju. Pravovremeno sprečavanje bolesti, korištenje preporučenih lijekova pomoći će održati zdravlje kućnih ljubimaca.

Video o kontroli lišajeva na voćkama