grm ribizlaMnogi početnici vrtlarima se pitaju kada treba staviti riblje ulje? Stručnjaci kažu da se ova bobica može zasaditi, kako u proljeće tako i na jesen. Istodobno, mlada sadnica se jednako dobro razvijaju i aktivno počinju plodati nakon 2-3 godine.

Kada je bolje saditi grmlje ribe?

Bilo koja vrsta i sorta ribizla može se saditi u jesen. Tijekom zime, zemlja oko mladog grmlja će se riješiti i postati dobro zbijen. Takve grmlje u proljeće rano rastu i savršeno se razvijaju na novom mjestu.

U sadnji jeseni tlo oko mlade biljke trebalo bi prekriti pale lišće, treset, kompost ili gnoj. Mulch će zadržati vlagu u tlu i zaštititi mladog ribiza od smrzavanja korijenskog sustava tijekom hladnih dana.

Često se mlada sadnica ove kulture bobica zasadju u rujnu. U tom slučaju mlade biljke mogu brzo ukorijeniti.

Kada saditi ribiz u predgrađima? Najbolje vrijeme za sadnju ove usjeve je kraj rujna – prva polovica listopada. U ovom trenutku, bubrezi su već u odmorišnoj fazi.

Kako biljka u jesen?

Godinu dana prije sadnje ribizle u tlu, dodaje se kompost ili prekomjernu gnojivu. Prije sadnje sadnice podvrgavaju posebnom tretmanu. Uklanjaju oštećene i suhe grane i korijene. Nakon toga, korijenski je sustav umočen u “bućkanje” iz gline otopljenog u vodi. To će spriječiti isušivanje.

jama za ribiz

Gustoća sadnje određene kulture ovisi o vrsti i raznolikosti. Kada je postavljen također uzeti u obzir plodnost tla, oblik krune grmlja. Najrasprostranjeniji i visoki sorti su manje zasađeni od riba od kompaktnijeg oblika. Interval između grma treba biti 1-1,5 m.

Jedna od glavnih značajki sadnje mladog ribizera je prodiranje korijena ogrtača za 6-9 cm ispod razine tla. U tom slučaju, sadni materijal se nalazi u nagnutom položaju.

jamaZahvaljujući ovoj metodi sadnje, raspršujući grm s širokom bazom formira se brže. Također, kosi položaj sadnica pridonosi stvaranju dodatnih korijena i izbojaka. Ako uzgajivač želi nabaviti grmu ribogojla, sadnica se sadi bez ukopa u uspravnom položaju. U takvim biljkama, nastavak izbojaka bit će prilično slab.

Related  Prerada ribe nakon žetve

grm ribljeg pokrivenog s mulchomPrije sadnje ribizla potrebno je pripremiti sadnju. Njihova veličina bi trebala biti 40×40 cm ili 40×50 cm. Na dnu jame ulijeva se kompost ili obrastao humusom. Na sadnicama se ispravljaju svi korijeni. Zatim se ravnomjerno posipaju tlom, pažljivo zapečati. Preporuča se periodično tresti sadnice, tako da ona u potpunosti ispunjava praznine oko korijenskog sustava postrojenja.

Nakon zaspavanja na jami od 2/3, oni proizvode obilno zalijevanje (0,5 kubika po jami). Nakon što je sadnja jama potpuno ukopana i tlo je zbijeno, sadnica opet zalijeva (0,5 posuda).

Nakon slijetanja svih grmlja, tlo oko stabljike je mulched s obrastao lišće, humus, kompost, treset. Ovaj postupak će spriječiti stvaranje kora i zadržati vlagu koja je neophodna za brzo ukorijenjivanje ribizla.

Kako saditi crni ribiz u proljeće

sadnju ribizlaU onim područjima gdje je zimi malo snijega, bolje je biljke mladih grmlja u rano proljeće. Dobiveni u jesenskom sadnog materijala može se sahraniti u zemlju. Takva sadnica u rano proljeće pritenyayut ili kratki rez kako bi se spriječilo brzo otapanje bubrega. Na stalno mjesto, riblji se sadi nakon potpunog odmrzavanja tla. Najbolje razdoblje za sadnju ribizle je početak travnja-svibnja. Kasnije zasađene biljke postaju sve gore i mnogo su otežane u razvoju.

Kada proljeće sadi ribiz, priprema jama i cijeli proces sadnje sadnica proizvodi, kao u jesenskom sadnju. U slijetanje jama sipati 2 žlice. žlice superfosfata i kalijeve soli (mogu se zamijeniti dvije čaše sjeckanog pepela). Izlijevanje komposta ili humusa na dno jame. Pomiješajte zemlju s ovom masom lopatom. Nakon sadnje, sve grane su kratke, rezanje iznad zdravih bubrega. Ribizle se zalijevaju svaka 2-3 dana. Bogati vinogradari trebaju znati da je sadnja crnog ribljeg proljeća nešto gore od jeseni.

Related  Zašto krumpir ne cvjeta i koliko je to opasno za biljku?

Kako saditi crvene krastave?

Postupak sadnje crvenih i drugih vrsta riba praktički se ne razlikuje od sadnje crnog ribizla. Ispod ovih grmlja izaberite dobro osvjetljene prostore s visokom vlagom tla. Dobro isušeni labudovi s slabo kiselom reakcijom idealno se uklapaju u ribiz. Udaljenost između grmlja crvenog i bijelog ribnjaka trebala bi biti oko 1,5 m.

Kako saditi crni ribiz (video)