Aromatska metvica na prozoruMirisna mješavina i srodne vrste, poznate kao eterična ulja, začinski okusi i ljekoviti usjevi, odavno su pronašli svoje mjesto u vrtnim krevetima i vrtovima. No, ako se tijekom ljeta biljke redovito isporučuju sa svježim zelenilom, a zatim s dolaskom jesenskih mrazova, uzgajivač mora biti zadovoljen s prethodno smrznutim ili sušenim metvicama. I iako ove metode omogućuju vam da spasi biljka većinu hranjivih tvari, ne može se usporediti s zelenim sočnim listovima.

Da ne bi ovisila o sezoni, a ne da se odrekne vitamina koji sadrže mentol, vrijedne kiseline i elemente u tragovima zelene metvice, kada je mraz vani, a snježna oluja bjesni, možete staviti metvicu na prozorčić.

Kako rastu metvicu kod kuće?

Mint dolazi u kontejnerimaVišegodišnji razgranati površinski rizomi i puno izbojaka koji iz njega ostavljaju lako raste kod kuće. Glavna stvar je pružiti biljkama ugodne uvjete, uključujući dovoljno hrane, osvjetljenja i zalijevanje.

Mint se osjeća najbolje na labavim tlima s prosječnim organskim sadržajem i blagom kiselinom, u rasponu od 5-7 pH.

Prije sadnje mente za biljke pripremi mješavinu tla od dva dijela vrtnog tla, jednog dijela humusa, istog volumena treseta i ispranog pijeska. Kako bi se osiguralo da korijeni metvice nisu natopljeni, a nije postojala opasnost od propadanja, potrebna je drenaža u spremniku za rastvaranje tenka kod kuće.

Budući da je paprena metvica prilično nepretenciozna, biljka se može razmnožavati:

  • sjemenke;
  • korijenski slojevi;
  • reznice;
  • podjela odraslog grma.

Kako rastu metvicu na prozoru sjemena?

Reprodukcija po sjemenu je najduža i dugotrajna metoda, ali se ne može izbjeći ako se želi dobiti biljka određene sorte ili vrste.

Sjemenke sjemenke pripremljene za sjetvuZa sadnice su bile jake i prijateljske, bolje je davati prednost kupljenim sjemenkama. Nisu sve hibridne vrste nasljeđuju roditeljske atribute pri prikupljanju sjemena od njih. Tako, na primjer, samo trećina klice kovrčavih metaka ima kovrčaste listove, a preostali sadnice su jednostavna vrsta vrtova. Dakle, kako posaditi sjeme od sjemena?

Related  Kada saditi ribiz na dvorištu?

Sijati odlicno bolje u ožujku ili travnju u vlažnom tlu na dubini od 0,5 cm. Na vrhu sjemenke pospite malu količinu ili hranjivi humusa tlo i prekriven staklom ili filmom. Na sobnoj temperaturi, izbojci se pojavljuju 14-18 dana nakon sjetve. Do tada je potrebno nadzirati vlagu tla, ne dopustiti da se osuši ili pretopriši. Ako je potrebno, površinu zemlje lagano se raspršuje, pokušavajući ne ometati malu sjemenku i neko vrijeme otvoriti staklo kako bi se prozračila.

Prve kliceKada izbojci metvice na prozoru daju dva stvarna lista, oni su uronjeni, sjedeći u zasebnim malim spremnicima ili u shemu 5×5 u jednom širokom spremniku.

Kako biljka metvica s korijenskim slojevima i grmom?

Transplantacija mladih metvica grmovaOgorodniki i vrtlari znaju kako je metvica s korijena na mjestu brzo zauzima sve nove prostore. U grabežljivoj aktivnosti biljke kriv je dugo korijenje s pupoljcima za spavanje. Sve veći sustav korijena jedne biljke daje život novim izbojcima i grmlju. Kako saditi metvice uz pomoć korijenskih slojeva?

Ako iskoristiti ovu značajku metvice, te u kolovozu ili rujnu nagomilati na reznicama korijena, oko 10-12 cm dugi i dva ili tri pupoljaka, teškoća u pitanju, kako rastu odlicno kod kuće, neće pojaviti. Korijenski reznice se sade u vlažnom tlu na dubini od 5-7 cm. Ako se takva ručka već je potpuno razvijen mladice, korijenje pažljivo održavani, a nakon prah nadzemnih dijelova na tlu izrezati na visini od 4-5 cm. Isto tako dolazi iz biljnog materijala dobivenog nakon dijeljenjem cjelinu bush.

Bush od metvice od korijenaNakon dva tjedna, uz pravilnu njegu, soba mint, kao na fotografiji, formira guste zelene izbojke i prvi mirisni lišće iznad tla.

Te iste metode reprodukcije pogodne su za sadnju na prozorčićima poput začinskog bilja kao oregano i timijan, povezane zajedno s peletom na jednu obitelj i imaju uobičajene navike i znakove.

Svi ti usjevi u domaćinstvu uzgojeni su višegodišnji biljci i zahtijevaju laganu, ali stalnu brigu.

Uzgoj metvice kod kuće pomoću reznica

Korijenje zelene ručkeKao sadni materijal za uzgoj metvice na prozoru, prikladni su reznici, izrezani od apikalnih dijelova izbojaka odrasle grmlja. Kako rastu metvicu na prozoru u ovom slučaju? Rupa 6-8 cm duga u otopini korijena i, uklanjanjem dva donja lišća, staviti u vodu. Korijeni, dovoljni za sadnju u tlu, formiraju se nakon 7-15 dana.

Related  Štetu od bugova u svibnju i načini na koji se to može riješiti

Dva tjedna nakon sadnje korijenskih reznica i pojave klice na zasađenim korijenima, biljke se hrane uree brzinom od 1 grama po litri vode.

Njega za uzgojem na prozoru

Briga za mentu u posudamaPitate se kako rastu odlicno kod kuće i doći na prozor snažnim grmlja sa svijetle sočne listovima, važno je imati na umu da je to moguće samo s pravom temperaturom, zalijevanje i dovoljno svjetla.

Udobna temperatura rasta iznosi 20-25 ° C. Ovim načinom, dugim danom svjetlosti i vlažnom tlom, biljke su dobro oblikovane lišće.

Novac je osjetljiv na promjene u osvjetljenju, u uvjetima prostorije, bez dodatnih 6-satnog osvjetljenja u jesen i zimi, izbojci se počnu protezati, listovi postaju manji, gube bogatu boju i aromu. Ako organizirate potrebne umjetne rasvjetne posude s mentom na prozoru ne možete, možete smanjiti temperaturu na 15-17 ° C i ograničiti zalijevanje. Ova mjera će donekle usporiti procese rasta i neće dopustiti smanjenje kvalitete zelenila.

S ljubavlju bombona na svjetlost, biljka ne podnosi sunce pod izravnim zračenjima sunca. Izložen na balkon, terasu, balkon ili prozorski prolaz nužno zasjeniti, štiteći slijetanje od opekotina i sušenja.

U područjima sa suhom atmosferom, osobito kada rade grijači, blizu metvice mogu staviti posudu vode s vlagom ne pada ispod 80%, što može negativno utjecati na stanje grma. S istom svrhom za mentu u ljetnim danima i zimi, u toploj sobi, voda se raspršuje na sobnoj temperaturi.

Mlade biljkeKao i prekomjerna suhoća zraka, metvica na prozorskoj ploči jednako loše tolerira sušenje tla. Tlo je zaliveno na prve znakove suhoće gornjeg sloja, ali istodobno ne dopušta stagnaciju vlage koja je konačna za korijenje. S padom temperature zraka, potreba za navodnjavanjem nešto pada.

Kako bi se olakšala skrb, kao što je to na slici, iza prostorije sobe, dio tla za sadnju može uvesti malo hidrogela. Nekoliko granula u sloju tla iznad drenaže omogućit će zemlji da bolje zadrži vlagu i gnojiva.

Feed isti metvica uzgaja u zeleno, potrebno je, koristeći dušik, fosfor i kalij gnojiva, ali vrlo pažljivo, jer višak dušika biljka može se akumulirati u plusu.

Related  Sadnja mrkve bez stanjivanja

Uvjeti skupljanja menta kod kuće

Vrijeme je za obrezivanjePrvi usjev od mirisnih trava, proizlazi iz domaće metvice, bere u 15-20 dana nakon prvih listova na terenu. Do tog vremena metvica grmlja do visine od 20-30 cm, pucati savjeta obrezivanje dovodi do buđenja bubrega sinusa i širenje biljke.

Ako se uzgojem uzgojeno radi dobivanja sirovina s maksimalnim sadržajem esencijalnih eteričnih ulja, tada je vrijeme prikupljanja metvice u vrijeme formiranja pedikula ili početka cvjetanja. U ovom slučaju, za toplu sezonu, kada je rast najaktivniji, možete dobiti do tri punog prinosa.

Mint, melissa na prozoru – video

https://www.youtube.com/watch?v=N13i3JXvk-A