bakar sulfat u hortikulturiSvaki seljak želi rasti i skupljati snažno, zdravo povrće, voće i voće, ali uvjeti u krevetu su daleko od idealnog. Bakar sulfat, koji se koristi u vrtu za dugo vremena dokazao svoju učinkovitost, što je jedan od najpoznatijih fungicidima, suprotstavljajući patogene gljivice.

Iskustvo korištenja bakrenog sulfata u vrtlarstvu i vrtlarstvu je više od jednog stoljeća. Tijekom tog vremena pojavili su se drugi kemijski aktivni spojevi, ali danas je potreban bakreni sulfat. Zahvaljujući bakru, ovaj spoj ne samo da štiti biljke od opasnih bolesti, nego također ima povoljan učinak na kvalitetu usjeva.

Mjere opreza pri primjeni bakrenog sulfata u hortikulturi

sigurnosno inženjerstvo

Nepromišljeno korištenje bakrenog sulfata može dovesti do nakupljanja bakra u plodno sloj tla i vode, opekotina i oštećenja tkiva kultiviranih biljaka, kao i neželjenih posljedica za ljudsko zdravlje.

Stoga je važno pridržavati se:

 • preporučeno za prskanje stabala u proljetnoj dozi bakrenog sulfata;
 • uvjeti obrade pojedinih usjeva;
 • sigurnost u radu s kemikalijama, tj. korištenje osobne zaštitne opreme.

Prije rada s bakrenim vitriolom, uzgajivač treba voditi računa o prisutnosti naočala, respiratora ili gipsa od gaze, rukavica, radne odjeće i lako čistih cipela. Otopina se priprema u zasebnom spremniku koji nema kontakt s hranom i pitkom vodom.

Tijekom tretiranja stabala bakrenim sulfatom u proljeće ili drugim načinima korištenja fungicida, osigurajte da u blizini nema nezaštićenih ljudi i životinja. Kako bi se spriječilo opasno isparavanje kemikalije, koristi se pri temperaturi zraka ispod +30 ° C.

Uvjeti obrade vrta bakrenim sulfatom

slabo lišćeUčinkovitost liječenja bakrenim spojevima ovisi o tome da slijedite upute, odabirete dozu i točan vremenski period primjene. Kada prskati stabla bakrenim sulfatom, proljećem, ljeti ili jesen?

Otopina bakrenog sulfata je aktivna kemijska tekućina koja ima sušenje i čak i gorenje. Raspršivanje lišćem i mladim izbojcima ne samo da će se zaštititi od gljivica, već i da ošteti biljke. Osim toga, sulfatni bakar djeluje samo na spore, bez utjecaja na obrastao micelij. Stoga, bakreni sulfat je izvrsna prevencija i lijek za vrtne plantaže s pojavom prvih znakova poraza.

Lijek treba koristiti za profilaksu. To se olakšava obradom vrta s bakrenim sulfatom u rano proljeće, kada lišće na drveću i grmlju još nije okrenuto, ili u jesen, nakon što su pali.

U isto vrijeme, bakar sulfat ispirati debla, koji pomaže dobili osloboditi od gljivične spore koje se nakupljaju u površinskom sloju tla i vjetra ili kapljica vode prijenosom na biljke.

Na zelenom lišću, bakreni sulfat i pripravci koji se temelje na njoj koriste se precizno za liječenje i profilaksu sve dok se spore iz pogođenih kultura raspršuju na zdrave biljke.

Metode korištenja bakrenog sulfata u hortikulturi

kontrola bolestiUpute za upotrebu bakrenog sulfata u hortikulturi opisuje pripravljanje kao kristaliničan prah plave ili plave boje koje pod produljenog izlaganja zraku postaje manje intenzivan nego se vraća ako je bakar sulfat, otopina se dovodi u kontakt s vlagom.

Najčešće korišteni načini su sljedeći:

 • pristupačan, učinkovit antiseptik;
 • fungicid za prethodnu sadnju gomolja, sjemenje, obradu drveća i grmlja;
 • priprema za poboljšanje kvalitete tla s niskom koncentracijom humusa i nedostatka bakra.

Na tlima s visokim sadržajem pijeska, na tresetima i drugim područjima u kojima biljke pate od nedostatka bakra, praškasti preparat može se primijeniti u rano proljeće i zimu.

Bakar vitriol se troši brzinom od 1 grama po kvadratnom metru, prethodno pomiješanu s malom količinom supstrata. Na kultiviranim tlima, kako bi se izbjeglo nakupljanje bakra, u intervalima od 4-5 godina, paralelno, obavljaju se rotacija usjeva.

kontrola štetočinaKorištenje bakrenog sulfata u hortikulturi u proljeće nije ograničeno na prašak. Tlo je dekontaminirano otopinom u koncentraciji od 5 grama tvari na 10 litara vode. Ova mjera štedi godišnje usjeve od fusarioze, različitih vrsta truleži, crne noge.

Visina vegetacije, tj sredinom ljeta, ako postoje naznake kloroze biljaka i inhibiciju rasta, tla ispod napaja slabom približno 1 g bakrenog sulfata na 10 litara vodene otopine.

Visoka koncentracija. 100 grama po 10 litara vode, bakrov sulfat nadilazi moniliosis patogena, lišaj klyasterosporioza, antraknoze i plijesni, trešnja list licu mjesta, a neki venuća patchiness. Aktivne tvari savršeno dezinficira oštećenih područja na debla voća i ukrasnog bilja. U ovom slučaju, područje primjene bakra sulfata u hortikulturi obuhvaća:

 • kamene voćne usjeve, uključujući šljive i trešnje, marelice, trnje, trešnje i breskve;
 • kruška i jabuka;
 • plodne grmlje, na primjer, sve sorte ribizera, malina i gooseberries;
 • vinova loza.

U kasnu jesen, otopina od 50 grama bakrenog sulfata u 10 litara vode raspršuje se ružama. Sadnice se dezinficiraju, nakon uranjanja korijenskog sustava u tekućinu. Isti postupak, ali s dvostrukom slabijom otopinom podvrgava se sadnica jagodica i drugih zelenih biljaka, a kemijska aktivnost tekućine se smanjuje dodavanjem dodatnih komponenti.

bakreni sulfat za ružePrije nego što posadite bakreni sulfat za njegovu uporabu u hortikulturi, morate se pobrinuti za dovoljnu količinu sredstava.

Prosječna potrošnja za stabla odraslih iznosi 10 litara. Minijaturni, mladi primjerci i visoki grmovi potrebno i do 2 litre i uobičajene grmlje ostavljajući pol litre tekućine. Prilikom prerade biljaka prati se rješenje ne samo na vidljivim dijelovima debla i grana.

Kako posaditi bakreni sulfat za uporabu u hortikulturi

ispravna koncentracija lijekaOtopina bakrenog sulfata ima ograničeno trajanje djelovanja, no on je priređen prije prskanja vrtnim nasadima, liječenje sadnog materijala ili zelene biljke.

Kako posaditi bakreni sulfat za prskanje stabala? Plavi prašak se otopi u malom volumenu vode, a potom se tekućina miješa do potrebne koncentracije. Liječenje treba odmah početi.

Najbolje vrijeme za prskanje je suho, vjetrovito vrijeme s umjerenom mutnošću, postrojenje se zatvara izravnom sunčevom svjetlošću. Prikladno je provesti liječenje rano ujutro ili navečer, nakon zalaska sunca.

Budući da djelovanje bakrovog sulfata i pripravaka na bazi traje oko tjedan dana, a za postizanje željenog učinka trebao bi trajati najmanje 4 sata. Ako u početnom razdoblju biljke padne pod kišom ili zalijevanje, učinak vitriola će se smanjiti.

S masom korisnih svojstava bakrenog sulfata, ovaj agent ima ozbiljan nedostatak – povećana kiselost. Zbog svoje otopine gori zelene dijelove biljaka, mladih izbojaka i korijena, pa je opseg vitriola vrlo ograničen.

Lime pomaže neutralizirati toksičnost bakrenog sulfata. Ta smjesa se otopi u vodi, naziva Bordeaux smjesa ima sve antifungalna svojstva i sulfata s prosječnom razinom toksičnosti nije ozbiljno ugrožava vrtnim nasadima. Među bolesti prije autorizacije Bordeaux smjesa, krasta, plamenjače, plamenjače, antraknoze, hrđu i tserkoporoz.

 1. Priprema agensa na osnovi vapna i bakar sulfata za uporabu u kemijskim sredstvima za vrtlarstvo se miješaju odvojeno jedan od drugoga u plastičnim ili staklenim spremnicima. Metalna jela nisu pogodna zbog agresivnosti komponenti!
 2. U bijelo vapno mlijeko, postupno, stalno miješajući, ulijte u plavu tekućinu.
 3. Konačno, otopina se filtrira i koristi prema uputama.

1% otopina za cvijećeZa proljetnu primjenu Bordeaux tekućine, njegova koncentracija može biti veća nego ljeti. Raspršivanje stabala vrši se pomoću 3-c otopine, a za obradu zelenih grmova ruža, jagoda, višegodišnjih cvjetova i grmlja čine štedljiv sastav od jednog postotka.

Malo manje učinkovita je tekućina na bazi bakrenog sulfata i soda pepela. No, ova mješavina je lakše napraviti dreniranjem dva prethodno napravljena rješenja. Njezine kapi na listovima ne ostavljaju tragove, a za bolje prianjanje na površinu, možete dodati mlijeko, sapun ili stolarije ljepilo.

Na raspolaganju ljetnim rezidentima postoje mnogi načini primjene bakrene vitriole u hortikulturi. Glavno je ispravno upotrijebiti ovaj alat bez nanošenja šteta na plantažama, tlu ili ljudima oko sebe.

Video o svojstvima i načinu korištenja bakrenog sulfata