pumpa za zalijevanjeSvaki ljetnikovac ili amaterski hortikulturist zna koliko je važan proces navodnjavanja u vrtu i vrtu. Voćke, cvijeće, povrće, ukrasna trava, grmlje – sve ove biljke trebaju vlagu. Stvarno rješenje su pumpe za zalijevanje vrta. Uređaj je jednostavan i učinkovit za korištenje. Ali kako pravilno odabrati pumpu za vrt? Koji su kriteriji za navigaciju prilikom kupnje?

Pregled crpki za zalijevanje u vrtu

Vrtna pumpa može ovisiti o izvoru vodoopskrbe.

Razvrstavanje uređaja za navodnjavanje:

 • dubina;
 • površinska;
 • iz spremnika (bačve);
 • ocijedite.

Da biste odabrali pravu opciju za svoju web lokaciju, valja odrediti kamo će doći voda i uzeti u obzir i postavke biljaka. Kulture poput naseljene i ne hladne tekućine. Posebno je važno da biljke dobiju kišnicu. Može se skupljati u kontejnerima: bačvama, bazenima ili kanti, zatim zalijevati krevete.

U vrtovima i predgrađu nalaze se iskopani bazeni i ribnjaci. Promjena vode bit će korisna za umjetne spremnike. Ako ih kemijskim sredstvima ne očistite, dopušteno je zalijevanje iz bazena i ribnjaka. Neki su zemljišta u blizini rijeke ili drugog ribnjaka, a vrtlari ih koriste za navodnjavanje svoje zemlje. Na temelju mjesta gdje voda dolazi, i odaberite pumpa za vrt.

Također, vrtlari grade jažice, od kojih je moguće vodu. Za ovu vrstu proizvodnje vode je bolje kupiti pumpu. To će olakšati cijeli proces.

Što bi trebale biti vrtne crpke?

Sve crpke su dizajnirane za pumpanje vode. Neki se koriste za stalnu opskrbu tekućinom (opskrba vodom u kući), dok se drugi koriste za privremeno navodnjavanje vrta. Prilikom odabira agregata važno je obratiti pažnju ne samo na popularnost robne marke, već i na snagu crpke, dostupnost zamjenjivih dijelova na tržištu i pravila rada.

pumpa za zalijevanje

Uređaj za navodnjavanje trebao bi biti što kompaktniji, male veličine i težine. Ako je potrebno, može se lako premjestiti s mjesta na mjesto. Ne bi trebalo biti teško instalirati, instalirati i raditi. Ako je proces navodnjavanja automatiziran, onda je bolje odabrati vrtne pumpe opremljene tlačnim prekidačem, manometrom i hidrauličkim akumulatorom. Ti elementi omogućuju rad jedinice u maksimalnom načinu bez sudjelovanja ljudskih snaga.

Related  Fotografija i opis sorti trešnje trešnje

Vrste crpki za navodnjavanje iz bušotine, njihovi pro i kontra

Pumpe za zalijevanje vrta iz bušotine postavljene su na površinu ili je crpka uronjena u bušotinu. Koje su različite?

Površina može biti u maloj sobi, koja se nalazi u blizini bušotine. Za ovu se metodu koristi crijevo – jedan kraj koji je povezan s pumpom, a drugi je spušten u vodu. Također, ova jedinica je postavljena na površinu tekućine. Da biste to učinili, napravite plovak koji će crpku zadržati blizu vode.

Surface uređaji dostupni su u cijeni. Njihova popularnost je vrlo visoka zbog činjenice da su oni jednostavni za rukovanje, održavanje i instaliranje. Glavna stvar je da ga ugradite na ravnu gumenu površinu. Dubina usisavanja crpke ne prelazi 10 metara. Glava vam omogućuje da iscijedite mlaz na udaljenosti od 30 do 50 metara. Ovo je visoka izvedba, omogućujući pokrivanje velikog vrta. Ali površinske crpke imaju jedan minus – oni su vrlo glasni zvukovi. Stoga su smješteni u boksima ili drugim zgradama i postavljeni na gumene prostirke.

potopna pumpaIzbor podmorskih jedinica sada je vrlo širok. Izrađene su od vodonepropusnih materijala, mogu se spustiti u vodu na bilo kojoj dubini. Glavna stvar nije niža od jednog metra od dna bušotine. Ako se ovo pravilo ignorira, kvaliteta opskrbe vodom će se pogoršati zbog pijeska i mulja koji ulaze u crijevo. Duboki aparat cijenjen je dobrom glavom usisne tekućine, a također nije izložen i vlagi.

No dubinska crpka ima svoje negativne strane. Njihovu instalaciju i održavanje treba obaviti samo stručnjaci. Također, uređaj nije jeftin i zahtijeva određene uvjete skladištenja zimi.

Zdjele pumpe za zalijevanje vrta

Na osnovu biljnih preferencija za navodnjavanje najpogodniji su bubanjski pumpi za zalijevanje vrta. Stabla i grmlje voćke, povrće zahtijevaju postojanu i toplu tekućinu. Zalijevanje hladnom vodom (na primjer, iz bušotine) može dovesti do propadanja biljke i usporavanja rasta. Stoga u vrtovima grade umjetni bazeni i ribnjaci. Za pumpanje vode od njih do mjesta koristeći pumpe za bubanj.

Related  Kako naučiti prepoznati cjevaste gljive

pumpa za bubanj

Što je pogodno za takvu pumpu:

 1. Prvo, ona ima pričvrsne elemente, pomoću kojih se postavlja na zidove rezervoara;
 2. drugo, pumpa male veličine i težine, što ga čini jednostavnim i prikladnim za nošenje na cijelom mjestu;
 3. Treće, uređaj za navodnjavanje ima visoku razinu tlaka: od 20 do 25 metara;
 4. Četvrto, produktivnost vode do 3000 litara;
 5. Peto, automatizacija jedinice, zahvaljujući ovom sustavu, možete odabrati optimalni režim navodnjavanja;
 6. Šesto, prisutnost filtera, koji omogućava prijenos čak i netretirane tekućine ili rješenja za gnojidbu;
 7. Sedam, trošak crpke je nizak;
 8. Osmi, proizvodi nisku razinu buke.

Među vrtlara i vrtlara vrlo su popularne dvije faze bubanjskih pumpi za zalijevanje vrta. Oni su trajni u radu.

Pumpe za odvodnju za zalijevanje vrta

Pumpe za odvodnju za navodnjavanje vrta koriste se za pumpanje vrlo prljave vode: na primjer, od prirodnih lokvama – jezera ili rijeke. Takvi uređaji ne boje se smeća. Pumpe su opremljene helikopterima koji se mogu nositi s lišćem ili mazgom. Jedinica za drenažu – optimalno rješenje za začepljene akumulacije. Sjeckalica skida travu, ulijeva u male komadiće i izvlači ih vodom vani. To omogućuje tlu da dobije dodatna mineralna gnojiva. Druge vrste crpki ne mogu raditi s prljavom vodom, budući da će ih stalno začepiti i kao rezultat biti popravljani.

Pravila za odabir crpki za vikendice – video