automatsko navodnjavanje krevetaU predgrađu uvijek postoji dovoljno posla. Posebno puno vremena zauzima tri glavna briga ljetnog stanovnika – zalijevanje, labavljenje i uklanjanje weeda. Instaliranje automatskog sustava navodnjavanja značajno će smanjiti troškove rada, uštedjeti snagu i izdvojiti vrijeme za važnije aktivnosti – presađivanje, obrezivanje, berbu i konzerviranje.

Prednosti i nedostaci automatskog navodnjavanja

površinski automatski sustav za navodnjavanjeUspostavljanje takvog sustava neće biti vrlo teško, a vrtlar, uz uštedu energije i vremena, dobiva mnogo više prednosti. Automatsko zalijevanje vrta omogućuje:

 1. Obavite redovito zalijevanje u odsutnosti. Vlasnik stranice može uvijek ostaviti duže vrijeme i ne brinite se da će sadnja biti presušena.
 2. Poslužite vlagu izravno korijenima biljaka. To štedi vodu i ne razbija gornji sloj tla, kao i nakon redovnog zalijevanja lončanjem, stoga je manje vjerojatno da će otpustiti krevet.
 3. Dodajte otopljena gnojiva u vodu za navodnjavanje.
 4. Ne brinite o neravnim zalijevanjem, kada dijelovi plantaža ne dospiju do vlage, a neki su poplavljeni.
 5. Voditi noću. To je iznimno pogodno za usjeve za koje je poželjno prskanje, no to se ne preporuča na suncu kako bi se izbjeglo opekline na lišću.

redovito navodnjavanje krevetaBilo koja automatizacija ima svoje nedostatke, koja se moraju uzeti u obzir prilikom planiranja sustava automatskog navodnjavanja:

 • s dugom odsutnošću teško je utvrditi odgovarajući raspored autowave jer se razdoblja suše mogu zamijeniti produljenim kišama, a prognoza vremena je daleko od uvijek ispravna;
 • kada neplanirani nestanak struje, automatizacija prestane raditi;
 • ugradnja navodnjavanja kreveta će koštati više ako je unos vode iz otvorenog spremnika ili radni tlak u vodovodnoj cijevi ne odgovara parametrima sustava automatskog navodnjavanja.

postavljanje navodnjavanja na krevetU potonjem slučaju, potrebno je staviti filtre za čišćenje ili dodatnu opremu koja regulira tlak vode.

Vrste automatskih sustava navodnjavanja

prilagođenom automatskom navodnjavanjuPostavljanje automatskog navodnjavanja može biti za bilo koju plantažu, bilo da su to kreveti, staklenik, travnjak ili biljke u posudama. Samo razina rada i načini opskrbe vodom se razlikuju. Postoje tri osnovna sustava automatskog zalijevanja.

Related  Znate li zašto donji listovi postaju žuti?

prskalice

prskanje krevetaPosebnim uređajima voda prska na površini, navlažujući određeno područje. Takvi sustavi obično se ugrađuju na travnjacima.

Navodnjavanje kapanjem

navodnjavanje kapanjemU tom slučaju vlažnost se opskrbljuje korijenima biljaka i ne konzumira se u cijelom području kreveta ili staklenika. Ova metoda ima četiri velika plusa:

 • voda se sprema;
 • Gornji sloj tla nije uznemiren i mnogo je manje potrebno popustiti;
 • rast korova je znatno smanjen;
 • zrak ostaje suh.

Navodnjavanje kapljica je nužno za staklenike jer visoka vlažnost potiče širenje bolesti u zatvorenom tlu.

Podzemni autopovjed

podzemna autopohaTakvi sustavi se ugrađuju tamo gdje se velike površine trebaju navodnjavati, ali posipanje je teško ili nemoguće. Ljetni stanovnici vrlo rijetko koriste podzemno zalijevanje zbog komplicirane instalacije i skupe opreme.

Automatsko navodnjavanje travnjaka s prskanjem

zalijevši travnjakTakvi sustavi često postavljaju vlasnici golemih travnjaka. Uz njihovu pomoć, puno truda i vremena se sprema, a instalacija sprinkler sustava je najmanje skupo i ne zahtijeva fino ugađanje. Travnjak trava lako podnosi mali višak ili nedostatak vlage i visoke vlage. Minimalni skup elemenata za ugradnju takvog sustava uključuje samo cijevi, dizalice i prskalice. Kad se slavina otvori u vodovodnoj cijevi, vodu se kroz crijeva unosi u prskalice i nakon nekog vremena isključuje se. Ova se metoda odnosi na poluautomatski, jer funkcionira samo u nazočnosti vlasnika. Za navodnjavanje travnjaka bez ljudske intervencije, instalacija se nadopunjuje sljedećim komponentama:

 • crpna stanica, koja daje konstantni tlak;
 • filteri za vodu koji pročiste vodu od stranih uklanja, koji mogu udariti rupe za prskalice;
 • elektromagnetski ventili, koji reguliraju opskrbu vodom pojedinačnim sprinklerima;
 • kontroleri koji upravljaju cijelim sustavom prema određenom algoritmu.

Ako se planira samo uređenje travnjaka, bolje je postaviti crijeva ispod zemlje, nakon što su na površini ostavili samo prskalice.

Related  Krizantema gusta – cvjetna kraljica

Preliminarna je crtež, koji nosi sve elemente sustava na skali s obzirom na teren. Takav detaljni crtež brzo će otkriti kvar ili postaviti dodatne podzemne komunikacije bez dodirivanja već postojećeg automatskog sustava navodnjavanja.

Sve komponente sustava za prskanje mogu se kupiti gotove u specijaliziranim trgovinama ili samostalno sastavljani iz pojedinih dijelova. “Gardena”, “Hunter”, “Rain Bird” poznati su po prikladnim i jeftinim sprinklerima.

Raspored navodnjavanja kapanjem

ugradnja podzemnog automatskog sustava navodnjavanjaNavodnjavanje navodnjavanje se koristi gdje god je prskanje nepoželjno. Većina usjeva u vrtu ne podnosi visoku vlažnost. Dakle, rajčice, paprike, patlidžani, luk, mnogi cvjetovi mogu dobiti gljivične bolesti. Stoga je uređaj za sustav za navodnjavanje kapanjem poželjan za njih. Težina je da gotovo sve ove biljke treba zalijevati samo toplom vodom, što znači da trebate kapacitet odgovarajućeg volumena. Cijev je postavljena na visinu od najmanje 1 metar kako bi se stvorio željeni tlak. self-made sustav za automatsko zalijevanjeNajjednostavniji sustav navodnjavanja kapanjem sastoji se od:

 • kapacitet;
 • dizalice;
 • vodeni filtar;
 • početni konektor;
 • konvencionalna crijeva;
 • crijevo za kapanje;
 • kraju kapa.

Start-konektori su potrebni za podešavanje opskrbe vodom u odvojenim dijelovima crijeva za kapanje. Pomoću njihove pomoći možete povećati ili smanjiti vrijeme navodnjavanja pojedinačnih kreveta bez preklapanja uobičajene slavine.

Sustav automatskog navodnjavanja kapanjem može se nadopuniti pumpom koja će pumpati vodu u bačve i kontrolere koji upravljaju vodom u automatskom načinu rada.

Automatsko zalijevanje staklenika s minimalnim tlakom vode – video