višnja trešnja list točkaCockcomycosis od trešanja je jedna od najnovijih i najopasnijih bolesti kamenih voćnih usjeva. Prvi slučajevi zaraze vrtovima u SSSR-u identificirani su u Latviji. To se dogodilo 1956. godine. Zatim, od 1960. do 1962. godine, znakovi bolesti pojavljuju se u susjednim republikama: u Ukrajini, Bjelorusiji i Estoniji. Nekoliko godina kasnije nepoznata je bolest opisala vrtlari središnjeg Chernozemskog kraja. Ovdje, sadnja u regijama Tambov i Lipetsk pretrpjela je od koštane kože trešnje.

Cucimycosis višnje: što je to?

koccomycosis u vrtuOd tada je prošlo više od pola stoljeća. Infekcija, koja je došla u našu zemlju iz Skandinavije, proširila se u mnogim regijama Rusije. Danas je poznato da je koštunčana trešnja bolest od kamenih kultura voćnjaka gljivičnog podrijetla.

Bolest utječe na lišće stabala, dovodi do prijevremenog zalogaja i ozbiljno slabi plodonosno sijanje.

Vrtlarci su dobro upoznati sa znakovima i posljedicama infekcije s koccomikozom, ali istodobno znanstvenici još nisu odlučili kakvu vrstu gljiva potiče ozbiljna bolest voćaka. Danas, dva štetna mikroorganizma tvrde da su uzročnici koccomicoze višnje:

 • Blumeriella jaapii, opisana i uvedena u međunarodnu klasifikaciju 1961. godine;
 • Coccomyces hiemalis, poznat još od 1847.

Koji god gljiva kriva zbog bolesti, djeluje masivno i lukavo. U povoljnim uvjetima, na primjer, toplo mokro ljeto, koccomicoza može utjecati na ogromna područja. Ali u prvoj godini hortikultura neće primijetiti gubitak usjeva, ali samo se iznenadi da će lišće s drveća početi padati već sredinom ljeta.

pada lišćeZaražene štetnim šunjama stabala u kolovozu stoje golim granama. To je slika koju većina vrtlara promatra u središnjem dijelu Rusije danas. Zbog kršenja biološkog ciklusa, cherkomycosis od trešanja nema vremena za pripremu za zimovanje. Mrazovi uzrokuju:

 • smrt mladog sadnica;
 • pucanje kora;
 • štete na cvijetu i pupoljcima rasta.

Nekoliko godina vrtovi s koccomicozom znatno su prorijeđeni i gube njihov prijašnji prinos. Na ovo se dodaje smanjenje kvalitete ploda, što je znatno gore i sporije ulijeva i nakuplja šećer.

U vrijeme žetve, plodovi na granama više su poput kožnih kosti, nego na sve trešnje.

Na djelovanje uzročnika koccomicoze trešanja, stare, najomiljenije sorte u Rusiji, nisu bile spremne. Na primjer, Cherry Lubskaya i Vladimirskaya prirodno su nestali iz industrijskih i amaterskih slijetanja. I ova je okolnost prisilila uzgajivače da počnu uzgajati nove sorte rezistentne koccomikoze na trešnja. Takav posao ide dalje, ali znanstvenici još ne mogu postići puni imunitet. Bolje od drugih, stabla sorti Shokoladnitsa, Turgenevka, Rovesnitsa, Kharitonovskaja, Studenčeskaya neke od drugih odolijevaju gljivicama.

Nažalost, kasnije otkrivanje infekcije, njegovo nakupljanje i brzo širenje postalo je razlog zbog kojeg su fungicidi postali neophodni alat vrtlar.

Najaktivnije širenje gljivičnih spora je:

 • na temperaturi zraka reda veličine 19-23 ° C;
 • u vlažnom vremenu, popraćeno ne samo kišom, već i maglom ili rosu;
 • tijekom jakih vjetrova koji pomažu u širenju infekcije.

Related  Kako postaviti ružu iz buketa – metode uzgoja i osnovna pravila za brigu o reznicama

stablo treba pomoćPlantaže trešnje sjeverozapadne regije, regije Crne Zemlje, sjeverne regije Crne Zemlje i susjednih regija najviše su izloženi riziku. Ovdje se liječenje vrtova s ​​fungicidima i pripravcima koji sadrže bakar postao rutinska godišnja afera.

Što dalje prema jugu, gdje je ljeto vruće i suho, rjeđe se manifestacije bolesti, prskanjem kemikalija i drugih mjera za liječenje peteomske pilule provode po potrebi. Istina, zadatak je kompliciran činjenicom da gljiva utječe ne samo na trešnje, nego i na bliske kulture. Iz opasne bolesti pati:

 • marelice;
 • trešnja šljiva;
 • višnja;
 • trešnja;
 • ocijedite.

Na prvim znakovima bolesti, sve mjere borbe protiv koccomicoze i na trešnjama uključene su u srodne kulture.

Životni ciklus uzročnika koccomiosis trešnje

Spore gljiva savršeno podnose ruske zime, čekajući hladnoću:

 • na plodovima i lišćima ostavljenim na granama;
 • u pukotinama korteksa, što je posebno osjetljivo na izlučivanje gume;
 • na biljkama ostaje pod stablom;
 • na površini tla.

pogođeni listDolaskom topline, spore se ispuštaju u zrak i prenose kapima vlage i vjetra. Obično se to događa prije otvaranja bubrega, i uzimajući na mlada vlažna lišća, brzo nicati i prodrijeti u biljni tkivo.

Prva manifestacija trešnje cockcomycosis pojavljuje se kao neočekivano žuto ili crvenilo dijela lišća za početak ljeta. Zatim se na površini listova pojavljuju male zaobljene točke tamne ili smeđe boje. Tijekom vremena, točke postaju sve veće, one se spajaju i zauzimaju većinu listova. Postupno, tkivo ploče listova se suši i umre.

Prebacivanje na padnu bolesni list, možete uzeti u obzir bjelkaste ili ružičaste jastučiće s novim sazrijevanjem spora.

Uzročnik koštane kože trešnje u sezoni sposoban je reproducirati do osam generacija, pa bez hitnih i odlučnih mjera šanse za spašavanje vrta su minimalne.

Kontrolne mjere protiv koštike trešnje i prevencije bolesti

Kontrolne mjere koccomioze trešnje počinju s označavanjem vrta. Danas je izuzetno važno odabrati ne samo popustljiv, već i zonirane sorte trešnje koje su otporne na moniliasis i kokakomikozu. Njihova sadnja ne jamči uspjeh, ali će omogućiti manje vremena za tretiranje stabala kemikalijama.

Related  Upoznajemo različite vrste metvice na fotografiji s imenima i opisom

cockcomic na trešnjiniŠto se tiče koccikomicoze, aktivni su stari, dokazani agensi koji sadrže bakar, na primjer, Bordeauxova tekućina i moderni sustavni fungicidi. Liječenje cockcomycosis od trešanja se provodi u nekoliko faza:

 • rano proljeće, za bubrege koji još nisu otvoreni na pozornici zelenog konusa;
 • prije cvjetanja ili u ranim danima;
 • odmah nakon pada latica;
 • u mjesec dana, ako odabrani lijek dopušta takav postupak;
 • prije nego što padne list.

Kada je lišće već opal, a uzgajivač se priprema za dovršetak sezone, krunica i trupci korisni su za tretiranje 5% uree otopine. To će oploditi biljke i uništiti pripremljene patogene za patogene i štetnike.oboljelog stabla

Liječenje koccomicoze trešnje se ne provodi s narodnim lijekovima, ali preventivne mjere će biti vrlo korisne. Oni će pomoći spasiti vrt ne samo od ove gljivične bolesti, već iz monilioze, drugih bolesti voćnih usjeva i njihovih štetočina:

 1. Kako se pad događa, lišće se nužno skuplja i spaljuje. Slično dolaze s neukupljenim plodovima koji ostaju na granama.
 2. Podno stabla ljeti se redovito izvlače i otpuštaju tlo.
 3. Za zimu provode kopanje i sklanjaju stabla, štiteći od vjetra, mraza i proljeća.
 4. U proljeće i jesen provodi se sanitarno obrezivanje vrta, uništeni su svi udaljeni izbojci.
 5. Mjesta od kriške, područja na koje djeluje lišajevi ili znakovi odstranjivanja gume, očišćeni su i tretirani vinogradom.

Samo usklađenost s pravilima poljoprivredne tehnologije i stalna pozornost na stanje stabala voća jamči dobre zetve i dugovječnost vrta.

Sredstva za borbu protiv kokpomikoze u vrtu – video