trešnja besseCherry Bessey se odnosi na podvrste niske pješčane trešnje koja raste u južnoj i sjevernoj Americi. Pješčana trešnja nije prikladna za jelo zbog neugodnog okusa bobica, koji su također vrlo mali. Kod kuće, najčešće se koristi kao hrana u podružnici farma ili kao dekorativni grm u cvjetnom postelju. Međutim, zahvaljujući znanstveniku C. E. Bessi, ova je varijanta bila usavršena, i kao rezultat, pojavila se Bessia trešnja, koja je u njegovu čast imenovana. Kakvoća okusa postala je pozitivna promjena, a sorta je postala poznata.

Cherry Bessia – opis sorte

niski grmCherry Bessey je grm niske visine, maksimalna veličina odrasle trešnje rijetko prelazi oznaku od 1,5 metara. Mlade grane crvenosmeđe boje postavljene su vodoravno u odnosu na tlo. Kad navrše sedam godina, dobivaju tamnosive nijansu, idu horizontalnom položaju i šire.

Ugled Bessey kao ukrasni grm je zaslužen, jer je tijekom cvjetanja grm je potpuno prekriven malim bijelim cvjetovima s crvenim stablima. I u prisutnosti cvjetova obaju spolova – i muških i ženskih.

cvjetanje insekataListovi ove sorte su više nalik na vrbinu nego na lišće trešnje – oblik lisce je izdužen, spljošten-ovalan, zelena boja lagano daje srebro. Do jeseni bljuvaju, što još više privlači pažnju na grmlje. Bessia se upućuje na djelomično samo-fertilizirane sorte, međutim, kako bi se povećala količina usjeva, još uvijek treba dodatno oprašivanje. Bolje je ako je susjed s drugim oblikom.

slatko sočno voćeSama sorta još uvijek nema dovoljno dobrog podvrsta, ali je u tijeku rad u tom smjeru. Dakle, za danas je bilo moguće zaključiti eksperimentalnu podvrstu koja posjeduje tamne i žute plodove i sposobna odustati od 10 kg bobica iz jednog grma.

bez sjemena sa zelenim plodovimaCherry Bessey je vrlo popustljiv, svake godine počinje plodati od druge godine života. Prinos se smanjuje nakon 14 godina. Bobice mogu imati malo kružni ili izduženi oblik, velike (2,5 g), zasićene gotovo tamno smeđe. Ali postoje sorte s žutim ili zelenim plodovima. U okusu nema tipične višnje višnje, bobica je prilično kolač i slatko, lagano podsjeća na trešnja ili perjanica.tamni plodovi bez sjemena

Razdoblje cvjetanja u Bessiji dolazi dva tjedna nakon cvjetanja stabala trešnje (obično krajem svibnja) i traje 3 tjedna.

Trešnje se u potpunosti dozrijevaju do sredine kolovoza, ali se i sami ne raspadaju. Lijevo na grani, pod utjecajem sunčeve svjetlosti, plodovi gube astringentni okus i postaju suzeni. Ali to je prednost raznolikosti, jer okus takvih trešanja samo poboljšava.

Related  Upute za upotrebu insekticida Enzhio

Sadnja sadnica

sadnja sadnica bez sjemenaSadnja i briga za trešnja Bessie je slična jednostavnoj trešnjini. Najoptimalnije vrijeme za sadnju sadnica je proljeće. Saplings, u kojem je korijenski sustav bio zatvoren (u kontejneru), možete posaditi u ranu jesen.

Kada kupujete sadnicu u kasnu jesen, bolje je da je ispljujte do proljeća.

Biljni višnja bolje u sunčanom području s brdom. Kada sadite vrt između sadnica ostavite udaljenost od najmanje 2 metra. Iako Bessey ne zahtijeva tlo, uočljivo je da se razvija u pješčanoj zemlji. Na teškom tlu treba upotrijebiti šljunak ili zdrobljeni kamen za drenažu, a kiselo treba dozirati dolomitnim brašnom. U glinenom tlu doda se pijesak kako bi se oslobodio.

Gnojiva treba uvesti u pripremljenu jamu:

  • superfosfat;
  • pepela;
  • kompost.

počela je sadnicaKako bi izbjegli propadanje korijenskog sustava od ustajale vlage u jami, napravite gomilu i već stavite sadnicu na nju i napunite ga tlom. Nakon lijevanja s toplom vodom. Iako je, naravno, bilo bolje pripremiti unaprijed pripremnu zemlju – tako da će tlo imati dovoljno vremena za slijetanje.

Hibridna raznolikost trešanja Bessey i šljive

hibrid od trešanja i šljivaCherry Bessey je dobro koristiti kao podlog za šljive. Kao rezultat prijelaza, dobiva se vrlo produktivan niz od oko 2 metra visine. Voćarstvo počinje od druge godine, prinos se povećava svake godine. Plodovi hibridnog okusa poput šljive, ali ne tako veliki (do 25 g).

Kod sadnje hibridnih sadnica, udaljenost treba biti povećana na 2,5-3 metra, dok se nekoliko vrsta mora istodobno zasaditi, jer hibridi trebaju oprašivače. Možete koristiti za tu svrhu i trešnja Bessey. Hibrid od trešnje i šljive reproducira se horizontalnim granama iz donjih grana. U slučaju sadnje kroz kamen, sadnica će pokazati znakove samo jedne od upotrijebljenih sorti (trešnja ili šljiva).

Related  Zimzelno otporne sorte jabuka za Ural i Sibir

Uzgajivači također rade na stvaranju hibridne sorte s marelica i trešnja šljiva.

Značajke njege za trešnja Bessey

horizontalne graneCherry Bessey u skrbi je nepretenciozan, ima povećanu otpornost na mraz i vitalnost, ne boji suše, otporan je na bolesti.

Do grmlja nije bio previše gusta, u proljeće bi trebao biti uklonjen i nepotrebni izbojci izrezani. Također, preporučljivo je izrezati grane starije od 7 godina, jer su s godinama skoro ležale na tlu i donijele slabo usjev. Stavite rez u vrtnu bačvu.

Nemojte očajavati i ako je grm veoma sušen. U tom slučaju, mrtve grane su odrezane na panju, a uskoro će izaći novi izbojci.

Za aktiviranje rasta, ako je potrebno, trešnje se oplode dušičnim gnojivima, ali zdravi grmovi neće biti potrebni. Bolje je koristiti za njih kalijev gornji obrok. Trešnja također zahtijeva složenu gnojidbu metodom prskanja lista, koja se provodi najmanje tri puta u sezoni.

Posebnost Bessianove varijante je potpuni odsutnost korijena koji je inherentan jednostavnoj trešnjini, što ga čini lakšim brinuti se za njega.

U slučaju da grane trešnje padne na tlo pod težinom usjeva, treba se poduprijeti oko grma.

Za zimu, grančice trebaju biti savijene i prekrivene. S velikom količinom kiše, snijega oko grma uredno se čisti, ali ne možete u potpunosti rezati grane, inače će umrijeti.

način reprodukcijeBessianova višnja umnožava se vodoravnim slojevima. Da biste to učinili, donje grane su savijene na tlo i učvršćene za njihovo daljnje ukorjenjivanje. Nakon formiranja vlastitog korijenskog sustava mogu se iskopati i zasađivati ​​kao zasebna sadnica.

Video o jedinstvenoj trešnjini Bessey