Чување купуса у кутијамаКупус је драгоцјен поврће. Захваљујући уравнотеженом садржају витамина, есенцијалних микроелемената, влакана, ова биљка постала је јединствени дијететски производ. Постоји много различитих укусних јела, чији главни састојак је купус. Због чињенице да овај биљни производ не захтева посебну негу у узгоју, има добар принос, чува се дуго и има приступачну цену, купус је постао популаран прехрамбени производ.

Без салате киселог купуса или свежег купуса, нема празника. Овај поврће се савршено комбинује са месом, рибом, кромпиром. У народној медицини се широко користи као ефикасан лек за многе болести. Како чувати купус треба знати сваку самоспоштувну љубавницу, тако да је увек било при руци овај складиште храњивих састојака.

Популарне сорте купуса за дуготрајно складиштење

Током векова популарност купуса одгајивача из различитих земаља били у стању да створи многих врста овог дивног поврћа, погодне за климатским условима на одређеном подручју, које се одликују високим приносом и трајања складиштења не губећи свој укус и корисна својства. Поред тога, стално се производе сорте купуса, још је корисније и укусније. Они су отпорнији на разне болести. Најпопуларнија врста је бијели купус.

сорте купуса за дуготрајно складиштење

За складиштење у зиму, идеалне су касно и средње касно сорте које имају дугу сезону раста. Густе главице купуса добро су киселе и чуване у подруму.

 

У вези са климатским променама, формирање купуса се јавља у јакој топлоти, због чега се развој биљке успорава, и сходно томе, запремина се не повећава. Али није неопходно бити узнемирен, домаћи научници су били у стању да изнесу топлотно отпорне Ф1 хибриде купуса купуса специјално за култивацију у Русији. Ево њихова имена:

 • Марииана;
 • Чаробњак;
 • Олимпус;
 • Тхе Куартет;
 • Орбит;
 • Валентине.

Такве хибридне сорте купуса за дуготрајно складиштење су непристојне за оштро мијењање временских услова. Максимална тежина једне главе Валентинске или Орбитове сорте је осам килограма, због чега су веома популарни међу руским фармерима.

Годишње се проверавају високопристопне сорте купуса за дуготрајно складиштење:

 • Слава. Главе овог средњег сезона купуса имају добру отпорност на пуцање. Добити добар жетву ће бити за три до четири месеца након садње. Тежина једне главе може да достигне пет килограма. Чување купуса ове класе није мање од 90 дана.
 • Туркиц. Одлична сорта за соуринг. Сазревање глава је четири месеца. Чување купуса у зими у свежем облику неће изазвати много проблема.
 • Москва касно. Велике главе, неке тежине око осам килограма, задржавају корисне особине дуго времена ако је купус ускладиштен на хладном месту.
 • Амагер. Сазревање сорте се дешава за четири месеца. Просечна маса једне главе, која има високу густину, је четири килограма. Током зимског складиштења зеља, његов укус се само побољшава.
 • Криумон Ф1. Мали сочни купус (највише два килограма) може се складиштити у подруму до пролећа. Можете сјебати купус четири и по мјесеца након садње.

Постоји много дивних сорти ове важне повртарске културе која заслужују пажњу. Кроз пробне и грешке, многи пољопривредни произвођачи и пољопривредници ће моћи да пронађу погодне сорте високог приноса.

Касуга Туркик и Москва касне

 

На фотографији купуса Амагер и Криумон Ф1

Спремиште купуса у подруму

купус у подрумуПре него што започнете сакупљање и слање на локацију за складиштење, морате знати како сакупљати купус тако да се може чувати што дуже.

У зависности од сорте, купус треба сакупљати крајем августа или средином октобра. При жетви морају бити испуњени следећи услови:

 • Чишћење треба обавити на сунчан топли дан. Пажљиво га ископирајте лопатом. Не сјечите палице и корене.
 • Да решите купус. Скините оштећене листове. Уклоните вилице ако је пуж покварило или је оштећено од штеточина.
 • Сува сакупљена воћа.

складиштење купуса у папируНеопходно је искључити изглед глодара у подруму. Такође је потребно осушити подрум, како би се избјегла прекомјерна влага, што доприноси стварању калупа и гњева. Било би лепо третирати зидове и полице у подруму са антисептиком.

За складиштење у подруму користите следеће методе:

 • У кутијама. Да бисте то урадили, одрежите све коцхерзхки из купуса и ставите га у дрвене кутије. Пожељно је да су са рупама или прорезима. Кутије треба поставити не директно на под, већ на било који штанд.
 • Пирамида. Овом методом потребна је специјална дрвена платформа са размаком између плоча. На њему, у шаблону шаховске плоче, купус се поставља према принципу – највећи на дну и на врху мали.
 • Заспати с песком. Да бисте то урадили, ставите купус у кутије и попуните их песком. Друга опција подразумева попуњавање подног подрума са дебелим слојем песка и стављање глава у њега.
 • Завртите је у папир. Да би се то урадило, свака глава треба да буде умотана у неколико слојева папира. Новински папир се може користити, али не и за први слој због оловних мастила. После омотања, купус треба ставити у вреће или кутије.
 • Суспензија испод плафона. За складиштење на овај начин треба оставити листове купуса. Неопходно је да виси плочу или гред на удаљености од најмање 30 цм од најближег зида под подрумом. Даље на боку шипке потребно је возити на истим ноктима. Растојање би требало да одговара величини највеће главе. На овим ноктима и биће обучен купован купус.

Ако је све учињено исправно, онда ће берба бити чувана нетакнута и сигурна до пролећа.

Нови начин чувања купуса

Чување купуса у филму за хрануМноги фармери често су се питали како задржати купус у трајању од 12 месеци. На срећу, научни и технолошки напредак не стоји и поред нових сорти, измишљају и ефикасно користе начине складиштења купуса у зимском периоду.

Ево шта треба учинити тако да током цијеле године на столу има јела од свежег купуса:

 • Изаберите јаку главу.
 • Срушите све лоосе листове.
 • Ако постоји оштећење, морају се уклонити.
 • Свака глава треба умотати танким филмом за храну (три слоја), купљеном унапред од продавнице.
 • Ставите у кутије или вреће и пошаљите на припремљено складиште.
 • Једном мјесечно, потребно је провјерити резерве за присутност гњида, које се морају одмах смањити.

Чување купуса у филму за храну чуваће га у добром стању скоро годину дана. Са ће овај савремени метод пени у исхрани увек бити корисни свеже поврће, од којих је редовна употреба доприноси нормализацији метаболизма у организму, дуговечности и очување лепоте.

Како задржати купус у подруму – видео