Pred nekaj leti je posadil fige na vrtu, letos pa je začel sadje. Zdaj ima moja žena in jaz sporno vprašanje – kdaj pričakujemo žetev? Slišal sem, da je mogoče sadje odstraniti v juniju, žena pa trdi, da ne bo zrel pred septembrom. Povej mi, ko fig dozoreva?

zrele smokveFige rastejo na mestu precej problematično stvar, saj je zelo zahtevna. Najprej, ki se nanaša na klimatske pogoje – rojstni kraj fige so subtropsko, da ima rad toploto in sonce. Najbolje je, da raste in obrodi sadove izobilju v regijah z toplih podnebjih, saj ne prenašajo znižanje temperature v zimskem času je pod 20 stopinj, in večina sort nekoliko daljši zamrznitvi na 16 stopinj pod ničlo, zato se v srednjem pasu raste fige potrebujejo zatočišče za zimo.

Čas zorenja sadja

na podružnici

Prvi rezultati mlade rastline običajno povzroči na drugem ali tretjem letu življenja. Za razliko od večine sadnih dreves in grmovnic fige ima dolgo (razširjeno) čas zorenja plodov – od 30 do 60 dni. Pogosto pozimi gre ne le nezrela jagode, ampak tudi s popki in sadnih popkov. Nekateri vrtnarji trdijo, da v takem primeru lahko dobite zgodnji spomladanski pridelek.

Natančen odgovor, če je fig zrel, je težko dati, je vse odvisno od regije in rastnih razmer. V povprečju se zorenje izvaja v več fazah:

  • prvi val – v juniju;
  • drugo – jeseni (september-oktober).

Za bolj usklajeno zorenje mora spomladi biti zgodaj in jesen – dolga in zelo topla.

Tik pred polnimi zorenje fige rastejo v velikosti, na pol in postanejo nasičene barve, in na vrhu koži začeli izžarevajo nektarja kapljice. Čeprav zrelijo dlje časa, se zelo hitro zgodi, saj se samo tri dni po doseganju optimalne zrelosti fig postane počasen, zaradi česar se rok trajanja znatno skrajša.

Kaj je potrebno za figo?

fige

Da bi dobili dobro žetev, morate rastlini skrbno zagotoviti, in sicer:

  1. Zalivanje. Brez rednega vlaženja tal, zlasti v vročem obdobju, se plodovi zmanjšajo in lahko razpadajo.
  2. Obrezovanje. Ker je sadje vezano na mlade poganjke, je spomladi treba rezati grmičevje, da bi spodbudili njihovo nastanek. Odrasle fige se od časa do časa pomnožijo s prevajanjem v štiriletne podružnice.
  3. Hranjenje. Vzmetna uporaba organskega materiala pod grmom zagotavlja aktivno rast mladih poganjkov in s tem povečuje količino žetve od njih. V juniju morate fige hraniti s pripravki, ki vsebujejo kalij in fosfor.
  4. Zavetje. Na prvi temperature ponoči znižala na 0 in pod grmovjem je potrebno za kritje v zimskem času, in pre-upogibanje teme, ki jih povezujejo z zemljo.

Prvi pridelek fig, video